Västra Nyland

Åtta västnyländ­ska medaljer vid FM

- BENNY FORSSTRÖM

De västnyländ­ska orienterar­na löpte hem åtta medaljer då FM tävlingarn­a i sprint och stafett avgjordes i Uleåborg och Rovaniemi under helgen. Samtliga åtta medaljer gick till Kyrkslättf­öreningen Lynx, tre var guld.

Stafettmäs­terskapen i Rovaniemi bjöd på jämna kamper om medaljerna i de bägge huvudklass­erna. På herrsidan gick segern till Paimion Rasti, efter ett mycket starkt lopp av Olav Lundanes på den sista etappen. Silverlage­t Turun Metsänkävi­jät fick se sig slagna med 56 sekunder och tredje platsen gick till Helsingin Suunnistaj­at.

De västnyländ­ska lagen Hiidenkier­täjät (Mikko Patana, Tomi Närvä, Olli-Pekka Koistinen, Oskari Liukkonen) och Lynx (Niklas Saramäki, Aapo Leskinen, Janne Mänlärlä, Antti Parjanne) gick en hård inbördes kamp om placeringa­rna nio samt tio och till slut var det HiKi som var nio sekunder snabbare.

I damernas huvudklass fortsatte Hiidenkier­täjät (Annika Rihma, Laura Parjanne, Jenny Patana) raden av imponerand­e stafettlop­p denna säsong då man slutade fyra och var riktigt nära att nå medalj. Till slut skilde det endast 29 sekunder upp till bronslaget MS Parma. Segern gick till SK Pohjantäht­i tätt före KooVee från Tammerfors.

Ljus framtid

I de övriga klasserna stod Lynx orienterar­e för ett flertal fina insatser. I de yngsta juniorklas­serna tog man brons i H16 med laget Matias Koponen, Tatu Aaltonen, Karim Mbembela och i motsvarand­e flickklass segrade man med laget Aino Asklöf, Suvi Heikkilä, Salla Isoherrane­n. Då man dessutom tar i beaktande att Lynx juniorer i klasserna H/D 12-14 skördat stora framgångar under säsongen så ser framtiden ljus ut för föreningen.

I damernas 35-årsklass blev det också ett brons för Lynx med laget Taru Ikäheimone­n, Auli Packalen och Elli Virta.

OK Raseborgs hade denna gång endast ett lag i elden och saldot blev en nionde plats för trion Ove Forsström, Björn-Erik Wickholm och Peter Sjöholm i klassen H60.

Fina placeringa­r i sprint

Vid söndagens sprintmäst­erskap i Uleåborg var det dags igen för Paimion Rastis Olav Lundanes att visa sin storhet. Lundanes, som tävlar väldigt sparsamt i sprintsamm­anhang, segrade nu med nio sekunder för Severi Kymäläinen från Tampereen Pyrintö. Bronsmedal­jen gick sedan till Lundanes klubbkamra­t Frederic Tranchand.

Hiidenkier­täjäts Ollli-Pekka Koistinen stod nu också för en stark insats och placerade sig som sjätte. I damklassen gick segern till Anna Närhi som tävlar för svenska IFK Göteborg. Närhi har denna säsong fått sitt stora genombrott och tagit steget till att bli Finlands bästa sprintlöpa­re. Silvret gick till MS Parmas Maija Sianoja och tredje var Sofia Haajanen från arrangörsf­öreningen SK Pohjantäht­i.

Hiidenkier­täjäts Jenny Patana gjorde nu kanske säsongens bästa individuel­la insats och var femte snabbast, endast sex sekunder från bronset.

Lynx tog två guldmedalj­er på söndagen. I den yngsta flickklass­en, D14, tog Lynx Salla Isoherrane­n en rätt klar seger då hon distansera­de närmaste konkurrent med 27 sekunder men i D55 fick klubbkamra­ten Nina Sarparanta­Ljungqvist i sin tur kämpa hårdare för sin guldmedalj då marginalen till följande stannade vid en sekund. Medaljer blev det också för Lynxtrion Aleksi Leskinen (2:a i H35), Elli Virta (2:a i D40) och Annariitta Kottonen (2:a i D60).

Plakettpla­tser

För OK Raseborg blev det två plakettpla­tser då Pekka Kanste var femte i klassen H70 och Rita Forsström sjätte i klassen D60. Rita Forsström, som året innan var fjärde i motsvarand­e tävling, gillar sprintorie­ntering och var nöjd med sin insats på söndagen.

– Några större missar har jag inte gjort utan jag borde bara helt enkelt ha orkat löpa lite hårdare, konstatera­de hon.

Kontrollpu­nkterna i Uleåborg var nu lätta och Forsström skulle ha gärna sett att det var lite mer krävande orienterin­g.

– Det var nog väldigt löpbetonat i dag och för mig skulle det antagligen ha passat bättre om det hade varit lite ”krångligar­e”. Men visst är det trots allt ändå roligt med sprint, sade Rita Forsström.

FM-tävlingarn­a fortsätter redan nästa helg då mästerskap­en i nattorient­ering avgörs i Hauho.

 ?? FOTO: JOUKO NURMINEN ?? FRAMGÅNGAR. Rita Forsström och Pekka Kanste tog var sin plakettpla­ts på söndagen.
FOTO: JOUKO NURMINEN FRAMGÅNGAR. Rita Forsström och Pekka Kanste tog var sin plakettpla­ts på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland