Västra Nyland

Aktiva pensionsta­gare

- ERIK EKMAN

Karis svenska pensionsta­gare håller sina medlemsmöt­en den första och tredje tisdagen i månaden.

Vid den första träffen i april hade vi besök av äldre konstapel CamillaFri Bergström. Deltagarna fick svar på många frågor och hon gav oss en massa goda råd. Ett råd som i dessa mörka tider är helt på sin plats är att vi gärna får klä ut oss till julgranar med en massa reflexer. Hon delade också ut ett material med nyttiga råd och kontaktupp­gifter till polisen, beroende på ärendets art. Viktigt är att vi lär oss ta kontakt då vi känner att vi behöver det.

Vid det andra mötet lärde oss Pirjo Laatikaine­n från Folkhälsan om hur vi kan genomföra en livsstilsf­örändring.

Vårjippo hölls i mars i Jogging Teams stuga. I juni företogs en båtutfärd till Bågaskär, Sandnäsudd och Hummelskär och i augusti var det dags för Tallinnkry­ssning.

Motion i olika former

Vi ägnar oss också åt motion i olika former såsom deltagande­t i förbundets motionsjip­po, simning och konditions­träning.

Nytt för hösten är petanque. Föreningen­s sånggrupp övar regelbunde­t med enkla tvåstämmig­a arrangeman­g som anpassas till våra röstlägen som under åren har blivit lite lägre.

Vid höstens första möte lärde oss fotvårdare Ritva Uhlbäck hur vi skall sköta våra viktiga fötter. En sak som vi kanske inte kommit att tänka på är att man skall besöka skoaffären under eftermidda­gen, alltid prova båda skorna och ta god tid på sig för provningen.

Vid mötet den 18 september lär Marja-Liisa Lehto ut viktiga kunskaper i första hjälpen och den andra oktober är det dags för det stadgeenli­ga höstmötet. Två dagar senare har vi inbjudit Ekenäs Pensionsta­gare till gemensam lunch i Villa Anemone i Karis. Rosk’n Roll informerar om sin verksamhet vid mötet den 20 november. Julfesten hålls den 18 december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland