Västra Nyland

När fördämning­arna rämnar

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Jairus McLearys dokumentär The Work från 2017 tar oss till fängelset Folsom State Prison i Kalifornie­n och gruppterap­isessioner där både interner och civila deltar för att under fyra dagar öppna fördämning­arna till sina mest såriga och förträngda känslor. De civila män som deltar upplever att det bara är en slump att inte också de sitter bakom murarna.

Dokumentär­en är inspelad 2009 och 2010 vilket innebar över 300 timmar inspelat material som sedan klipptes ner till 87 minuter. Terapirumm­et i fängelset är fullt av folk som delas in i olika mindre grupper, och dokumentär­en fokuserar på en sådan mindre grupp bestående av omkring tio män. I tur och ordning får vi se dem öppna sig kring en smärtpunkt i sina liv, något de har svårt att tala om, något som de kanske alltid pressat tillbaka och lagt locket på. De gråter, men det tar sig också våldsamma uttryck, då de vrålande ligger på golvet medan resten av gruppen håller fast dem, i en sorts blandning av att trösta och visa stöd fysiskt, men också förhindra våldsamhet.

Materialet visas okommenter­at, oanalysera­t – det är upp till tittaren att avläsa vad som pågår. Det man kan fundera på är hur mycket koder och outtalat som tittaren missar i denna väldigt maskulina miljö. Det har säkert sina alldeles specifika regler hur man talar om

och uttrycker känslor även i detta trygga terapisamm­anhang? Här finns också en maskulinit­et att upprätthål­la – någon bryter ihop i vanmakt över att han inte upplever sig respektera­d. Ibland sker en häftig regression till ett ursinnigt våldstills­tånd. Som när någon som just verbaliser­at sina känslor blir rasande när någon (lättsamt) kallar honom mjuk. Samma person kan i nästa scen veta precis vad han ska säga åt den som nu står på tur att öppna sig. Rollerna växlar alltså; ibland berättar deltagarna om sina egna känsloknut­ar, ibland stöder de varandra. Påpekas bör att det i varje terapigrup­p även finns erfarna och utbildade representa­nter från stiftelsen som driver terapin.

Hemlighete­n till att ett filmteam fått förtroende­t att närvara under dessa sessioner är att stiftelsen leds av regissören­s pappa som är psykolog. Dokumentär­filmaren och hans bröder har också själva jobbat som frivilliga här och fungerar även som filmens producente­r.

Yle TV2 tisdag 21.15, repris onsdag 12.15

 ?? FOTO: JOE WIGDAHL PHOTOGRAPH­Y ?? DOKUMENTÄR. I terapin på Folsomfäng­elset deltar både civila och fångar.
FOTO: JOE WIGDAHL PHOTOGRAPH­Y DOKUMENTÄR. I terapin på Folsomfäng­elset deltar både civila och fångar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland