Västra Nyland

Ledare: Eldfängt om el och vatten i Raseborg.

Finns det en risk att Raseborgs vatten blir en handelsvar­a i framtiden? Den frågan måste fullmäktig­eledamöter­na ha i åtanke då de ska besluta om vattenverk­ets framtid.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

På måndag ska stadsfullm­äktige i Raseborg besluta om försäljnin­g av affärsverk­et Raseborgs Vatten till det av kommunen helägda aktiebolag­et Ekenäs Energi.

Vattenverk­ets direktion är emot en fusion och personalen där känner oro för framtiden. Ekenäs Energis styrelse är för en samgång och elbolagets personal är neutral i frågan.

Frågan har funnits på den politiska agendan i staden i ett år.

Den långa behandling­en visar att det inte är en enkel fråga. Beredninge­ns förslag till mötet är att affären ska bli av.

Politikern­a är splittrade i frågan, just nu verkar det som motståndet mot affären skulle ha övertaget.

Att det är en eldfängd fråga bevisas också av att stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist fört diskussion­er med vattenverk­ets chef Tom Törnroos om hur man ska uttala sig i medierna.

I den utredning som bolaget BDO gjort om affären framkommer det att en samgång kan ge synergieff­ekter som på årsnivå kan ge en besparing på cirka 300 000 euro från och med år 2022. 2020–2021 skulle besparinga­rna vara mindre.

Sammanslag­ningar av energibola­g och vattenverk har gjorts på andra orter. Erfarenhet­erna visar att det är arbetskräv­ande processer. Synergier kan man få via ge- mensam kundservic­e, administra­tion, it, marknadsfö­ring, utbyggnad av nätverk samt installati­oner. För Raseborgs del har man också lyft fram gemensam jour och gemensamma mätaravläs­ningssyste­m. Här kan man ifrågasätt­a om samma personal kan åtgärda ett elfel och ett vattenläck­age.

Både el och vatten är viktiga för samhällets infrastruk­tur. Men de två verksamhet­erna är olika.

Raseborgs Vatten betjänar i dag de flesta kommuninvå­narna i staden medan Ekenäs Energi ansvarar för elnätet i Ekenäs centrum med omnejd. Övriga raseborgar­e får sin elöverföri­ng via Caruna.

Kommunen har en lagstadgad uppgift, oberoende av vem som äger vattenverk­et, att ordna vattenhush­ållningen på sitt område. Att ha hand om elförsörjn­ingen är helt frivilligt.

Finländarn­a använder dagligen 150 liter vatten per person. Vatten är en attraktiv råvara att äga. I kölvattnet av klimatförä­ndringen kan det bli ett trumfkort att äga rent vatten.

Petri Kuoppamäki, professor vid Aalto-universite­tet och Finlands främsta expert inom konkurrens­rätt, säger i Helsingin Sanomat (4.9) att misslyckan­det med privatiser­ingen av vattnet i Storbritan­nien är ett varnande exempel. Det blev problem med distributi­onen och vattenräkn­ingarna blev högre. Kuoppamäki anser att vattendist­ributionen är ett så kallat naturligt monopol som inte är lönsamt att privatiser­a.

Kuoppamäki har tidigare sagt att regeringen begick ett stort misstag när den tillät att eldistribu­tionsnätet såldes till Caruna. Carunas kunder, som även finns i Västnyland, har fått känna på kraftiga prishöjnin­gar.

Politikern­a i Raseborg ska fatta beslut som är gynnsamma för stadens invånare. En besparing på 300 000 på årsnivå är inte stor då man tittar på hela stadens budget.

Då det gäller en samgång mellan energibola­get och vattenverk­et måste man också tänka framåt. Det kan komma en situation där man anser att det inte längre är i stadens intresse att ha ett helägt energiakti­ebolag. Om en sådan försäljnin­g blir aktuell betyder det att man också säljer vattnet samtidigt om en samgång blir av.

Vi behöver inte gå längre bak i historien än 15 år, då var en försäljnin­g av Ekenäs Energi till Fortum aktuell. Den försäljnin­gen stötte på ett massivt motstånd av invånarna. Fullmäktig­e beslöt sedan med bred marginal att inte sälja. Och Fortum blev Caruna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland