Västra Nyland

Andreas Rönnberg ledde BK till seger över Åbo IFK

Karislaget BK-46 tog en planenlig och enkel seger i handbollen­s FM-liga, då man i onsdagens match i Karis bollhall slog gästande Åbo IFK med klara 35–25 (18–9).

- TEXT JUHANI JÄNTTI sport@vastranyla­nd.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

BK grundlade segern med första halvlekens försvarssp­el och med några riktigt snygga kontringar. Andra halvleken var sedan rena sömnpillre­t då BK tappade fokus.

Hemmalaget orkade alltså hålla upp skärpan i första halvleken och säkrade enkelt segern. Hjälp fick man också av ÅIFK som gjorde alltför många tekniska misstag:

– Före matchen pratade vi om att minimera de tekniska misstagen och framför allt om att springa hem så att BK inte skulle kunna kontra. Med facit på hand misslyckad­es vi i bägge dessa aspekter och då gick det så här, konstatera­r gästernas tränare Robin Karlsson som nu var tillbaka i sin gamla hemmahall.

– Jag är nöjd med vår första halvlek då försvaret lyckades bra och då vi höll skärpan uppe. I andra tappade vi fokus och det resulterad­e i alltför många tekniska misstag i anfallet. Vi kom till bra avslutning­slägen, men effektivit­eten var anspråkslö­s, säger BK-tränaren Mikael Källman.

Läckra kontringar

I början av matchen gjorde BK åter en gång motståndar­målvakten till ett spöke. Gästernas målvakt Aku Kuusisto gjorde några viktiga frilägesrä­ddningar då hemmaspela­rnas skottreper­toar var påfallande dålig. Efter 12 minuters spel var ställninge­n 6–5, men en kvart senare redan 16–7.

Hemmaförsv­aret tvingade gästernas anfall till dåliga avslut och tekniska misstag och sedan svängde man snabbt om till effektiva kontringar. Bland annat stod Janne Korpimäki för tre riktigt snygga kontringsm­ål, utan tvekan matchens största behållning.

Dålig andra halvlek

Som så många gånger tidigare, blev andra halvleken tempofatti­g och virrig då hemmaseger­n redan var i hamn. BK slappnade av då man hade en glasklar ledning, medan ÅIFK jobbade sig in i matchen då motståndet blev enklare.

Ett par gånger var hemmaledni­ngen nere på fem mål, men då Mikael Källman bytte tillbaka in Andreas Rönnberg och Oscar Kihlstedt för att lugna ner det hela, kunde BK enkelt bevaka sin ledning och också dra ifrån i målprotoko­llet.

BK stod för en jämn laginsats med fem spelare som gjorde fyra mål eller fler. Andreas Rönnberg var tillbaka efter sina knäproblem och visade direkt hur viktig han är för laget.

Robin Sjöman var mycket effektiv så länge han fick vara med, han fick sin tredje utvisning och rött kort redan efter åtta minuters spel i andra halvleken. Janne Korpimäki på vänsterytt­ern stod för matchen snyggaste prestation­er med fem sevärda mål.

Hos ÅIFK imponerade Peik Sjöblom med sitt effektiva hoppskott, något som nästan är en utdöende konstform inom den finländska handbollen. Av de övriga stod målvakten Aku Kuusisto för en bra insats.

T

Jag är nöjd med vår första halvlek.

Mikael Källman, tränare

?? FOTO: LINA ENLUND ??
 ??  ?? PÅ HEMBESÖK. Robin Karlsson var på plats i den forna hemmahalle­n.
PÅ HEMBESÖK. Robin Karlsson var på plats i den forna hemmahalle­n.
 ??  ?? RÄTT SIKTE. Janne Korpimäki stod för fem mål mot ÅIFK med Aku Kuusisto i målet.
RÄTT SIKTE. Janne Korpimäki stod för fem mål mot ÅIFK med Aku Kuusisto i målet.