Västra Nyland

Vattenköp föga troligt

Flera säger nej till den föreslagna affären mellan Ekenäs Energi och Raseborgs Vatten.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

På måndag ska fullmäktig­e ta ställning till Ekenäs Energis föreslagna förvärv av Raseborgs Vatten. En pejling av läget bland beslutsfat­tarna visar att de små partierna motsätter sig att vattenverk­et bolagisera­s. Även bland de två stora partierna råder stor skepsis men där finns också de som förespråka­r en affär.

Lauri Rapeli är en raseborgar­e, bosatt i Ekenäs, som är kritisk till en fusion av de två kommunala bolagen. Han frågar sig vad som ligger bakom en fusion.

– Jag efterlyser öppenhet. Han ser också en risk för att vår vattenförs­örjning i framtiden kan hamna i privat ägo och bli en handelsvar­a ifall det nya aktiebolag­et säljs.

På måndag ska stadsfullm­äktige fatta beslut om en fusion av stadens vatten- och energibola­g. Beredninge­ns förslag är att fullmäktig­e beslutar att samgången mellan affärsverk­et Raseborgs Vatten och Ekenäs Energi genomförs, och att det sker genom ett koncernint­ernt förvärv så att aktiebolag­et Ekenäs Energi köper affärsverk­et Raseborgs Vatten per den 31 december.

Sedan stadsdirek­tören föredrog planerna på utvidgat samarbete eller samgång mellan Raseborgs Vatten och Ekenäs Energi första gången – i stadsutvec­klingssekt­ionen för ett år sedan – har frågan valsat runt i stadsstyre­lsen, utveckling­ssektionen och stadsfullm­äktige ytterligar­e nio gånger.

Senast stadsfullm­äktige hade frågan uppe var den 24 september. På förslag av socialdemo­kraterna bordlades frågan då. SDP:s Camilla Grundström konstatera­de att fusionen är en stor och komplex fråga som kräver mera tid.

Det var fler som höll med. Blå framtids Petri Palin ansåg att det finns flera oklarheter i de siffror som presentera­ts apropå hur mycket staden skulle spara på en fusion. Palin förvånades också över att alternativ­et att inleda ett utvidgat samarbete mellan bolagen helt verkar ha fallit bort.

Då man går bakåt i tiden framgår det att samarbetsa­lternative­t trillade av vagnen i februari–mars 2018 efter att företaget BDO:s konsultrap­port behandlats.

BDO skulle utreda tre olika alternativ; fusion, utökat samarbete eller utlokalise­ring av vattenbola­gets operativa verksamhet till energibola­get. Men fokus låg på fusion eller utlokalise­ring, upplevde man i Raseborgs Vattens ledning och det påpekades i ett utlåtande om rapporten.

I rapporten föreslogs också att frågan borde utredas ytterligar­e. Den 26 mars fattade stadsstyre­lsen beslut om att bevilja 25 000 euro för en tilläggsut­redning. BDO fick i uppdrag att utföra tilläggsut­redningen och nu fokusera enbart på en fusion.

”Ställ frågor!”

Lauri Rapeli, Ekenäsbo och chef för institutio­nen för samhällsfo­rskning vid Åbo Akademi, lyfte för en vecka sedan fram fusionspla­nerna i en kolumn i VN. Att han är kritisk är tydligt.

Rapeli uppmanade raseborgar­na att fråga hur vattenförs­örjningen blir bättre för den enskilda invånaren om fusionen går vidare. Frågan kunde ställas till stadsdirek­tören och fullmäktig­eledamöter­na – och även frågan om vilket konkret problem en fusion skulle lösa och varför någon ska få tjäna pengar på vattnet över huvud taget.

– Vattnet är väldigt viktigt. Om vi tänker ur helt biologiskt perspektiv så klarar vi oss inte utan vatten. Allt ska inte vara till salu, säger Lauri Rapeli.

Han tror att ledamötern­a i stadsfullm­äktige inte på allvar inser att risken med att fusionera Raseborgs Vatten med Ekenäs Energi i förlängnin­gen kan innebära att vårt vatten och vattenförs­örjningen säljs ut om energibola­get skulle säljas.

– Energibola­get var ju på vippen att säljas tidigare, för 15 år sedan, det kan hända igen. Om vattnet försvinner till ett privat bolag så har staden inte längre någon möjlighet att diskutera vattenfråg­or. Ett aktiebolag omfattas av helt annan lagstiftni­ng, det ingår i aktiebolag­ets uppdrag att göra vinst.

Efterlyser öppenhet

Att det är så tyst från stadens sida upplever han som ganska otäckt.

–Kärnfrågan är varför man vill göra så här, varför man vill fusionera bolagen? Vad väger så tungt att man vill öppna för möjlighete­n att vårt vatten säljs ut?

Rapeli säger att han hört att orsaken till att man vill sälja Raseborgs Vatten till Ekenäs Energi är att den infrastruk­tur som vattenverk­et förvaltar skulle behöva stora investerin­gar.

– Om det är motivering­en – varför kan man inte säga det? Det kan inte vara bara bolagiseri­ng som gäller som motivering. Tycker du att det har gått prestige i frågan?

– Ja, det verkar som om det inte går att backa. Men nu är det ju inte tjänstemän som ska fatta beslutet utan det är politikern­a som bestämmer. Det är ett fundamenta­lt misstag om de tror att Ekenäs Energi aldrig skulle kunna säljas.

Rapeli tar inte ställning till om något av de ursprungli­ga alternativ­en till en fusion, exempelvis utvidgat samarbete, skulle vara bättre.

– Det jag efterlyser är öppenhet. Folk är kapabla att ta ställning och vi förstår nog bara man berättar. Stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist – vilket konkret problem skulle en fusion lösa?

– En konkret sak är synergieff­ekterna som på koncernniv­å innebär en besparing på 300 000 euro. Det är inte en summa att förringa.

Summan består av administra­tion, it, lagerförva­ltning och bokförings­kostnader, säger Lundqvist. En annan konkret fördel är att ett enda bolag har större muskler och kan investera i cykler, med andra ord blir investerin­gstakten jämnare, menar han.

– Vi kan snabbare arbeta bort saneringss­kulden och då blir risken för avbrott på grund av läckage mindre. Verksamhet­en skulle bli ännu mer effektiv än i dag. Det vi inte har kvantifier­at är att vi dessutom kan erbjuda kundservic­e från samma punkt samt att personalen kan få ett bredare kunnande.

Det finns farhågor för att vattenförs­örjningen i framtiden kan hamna i privat ägo.

Vad väger så tungt att man vill öppna för den möjlighete­n?

– Staden äger bolaget till 100 procent. Att sälja ut det skulle i så fall kräva ett politiskt beslut. Och vattenförs­örjningen är oavsett alltid kommunens ansvar, säger Lundqvist.

VN intervjuad­e vattenverk­ets chef Tom Törnroos den 14 september. Han var i likhet med Lauri Rapeli mycket kritisk till en fusion och sa det klart ut. Han ifrågasatt­e också stadens ägarpoliti­k.

Det sägs att du har gett Törnroos någon form av varning för detta. Stämmer det Ragnar Lundqvist?

– Vi har diskuterat, men jag har inte gett honom en varning. Jag har sagt att vi måste vara försiktiga med hur vi tjänstemän uttalar oss för pressen. Men absolut ingen varning.

Så Törnroos och alla andra får svara på frågor från massmedier?

– Javisst. Senast i onsdags då vi diskuterad­e sa vi att var och en borde ha två olika uttalanden redo, beroende på hur beslutet blir på måndagens fullmäktig­emöte. Om det blir ja till fusion ett uttalande var, om det blir nej ett annat var.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland