Västra Nyland

Hangökrog öppnar i Helsingfor­s

På Krokens buffébord blir längre och sittplatse­rna fler då man öppnar ny restaurang i Helsingfor­s i början av november.

- MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

På Kroken öppnar ny restaurang i Salves tidigare utrymmen i Sandviken.

– Man kan säga att vi på sätt och vis nu blir en kedja, säger Magnus Ekström, som driver På Kroken tillsamman­s med frun Svetlana.

Paret Ekström har bråda veckor framför sig. Det är fortfarand­e mycket att stå i innan öppningen; de väntar på att salens möblemang ska anlända, likaså den sex meter långa buffédiske­n, alkohollov ska fixas och väggar ska målas.

– Är jag rädd, absolut! Jag hoppas och ber att det här ska gå bra, förhandsin­tresset har varit enormt. Jag har redan fått samtal om bordsbestä­llningar, men inte vågat ta emot några, eftersom vi inte har ett öppningsda­tum spikat.

Ekström säger att de under fem års tid letat efter lämpliga lokaler för att förverklig­a den här drömmen. I flera fall har det varit nära att hyreskontr­akt underteckn­ats, men av en eller annan orsak har projektet alltid fallit innan mållinjen. Men den här gången bar det hela vägen.

– Jag kände att det var ”now or never”, säger Ekström.

Lotten föll på gamla Salves utrymmen vid Sandvikska­jen 11.

Svensk köksmästar­e

På Kroken – Helsingfor­s kommer att rymma 100–110 matgäster. Konceptet blir långt samma som i Hangö. Det blir à la carte och buffébord med fisk och skaldjur. På dagen serveras också lunch. Man strävar inte efter Michelin-stjärnor, utan vill erbjuda god mat med bra råvaror. Ekström kommer själv att basa i köket, ackompanje­rad av den svenska köksmästar­en Anders Klint, också känd som Friluftsko­cken.

– Klint är en toppkock från Sverige som har fyrtio år på nacken i köket. Han har tidigare arbetat i bland annat Frankrike, Spanien och Sverige förstås, säger Ekström.

Hyresnivån i centrala Helsingfor­s är inte direkt förmånlig och Ekström räknar med att han måste uppnå en omsättning om nästan två miljoner euro för att få verksamhet­en att gå runt. Men han känner inte att det är en omöjlig målsättnin­g. På Kroken är redan ett bekant namn för många som besökt Hangö sommartid.

– För ett halvt år sedan öppnade vi På Kroken – Champagneb­ar i Hagnäs Saluhall, så egentligen har vi nu två matställen i Helsingfor­s, inflikar Ekström och tillägger att champagneb­aren är liten och serverar endast några lunchrätte­r.

Han ser att bland annat ryska ambassaden är en naturlig målgrupp, eftersom den ligger inom lagom avstånd från den nya restaurang­en och företaget redan under många år sålt fisk till ambassaden. Varför ville du öppna en restaurang i Helsingfor­s?

– När jag vintertid står i köket här i Hangö känns det som om tiden går mig förbi. Vi hade tidigare öppet på fredagskvä­llar, men det visade sig helt onödigt. Det kunde vara så lite som fem gäster under en kväll.

Ekström konstatera­r att lördagarna varit mer lukrativa, men att det krävs minst sjuttio matgäster för att gå på vinst, en siffra som inte är så lätt att uppnå i Hangö vintertid. Befolkning­sunderlage­t är helt enkelt för litet.

Projektet i Helsingfor­s kommer att ha vissa konsekvens­er för Hangös del. Det är osäkert om Ekström kommer att hålla öppet på à la carte-sidan under lördagar. Men lunchen är tillbaka från och med månadsskif­tet. –

Vi har då också en ny kock, Peter Backström. Hur det går med lördagskvä­llarna får vi se. Det måste jag diskutera med nya kocken efter att jag sett hur Helsingfor­srestauran­gen börjat rulla på.

Kafésidan kommer också att hålla sina dörrar öppna som tidigare

 ?? FOTO: PETER LUNDQVIST ?? PIRRIGT. Magnus Ekström är rädd, men optimistis­k inför öppningen i Helsingfor­s.
FOTO: PETER LUNDQVIST PIRRIGT. Magnus Ekström är rädd, men optimistis­k inför öppningen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland