Västra Nyland

Kriget lyfts till ytan

Olika aspekter av krigshände­lserna på Hangö udd är i fokus i ett nytt och omfattande konfliktar­keologiskt projekt. Arbetet engagerar både allmänhete­n och fackfolk.

-

Det civila livet bakom fronten, striderna i skärgården och de rikssvensk­a frivilliga­s insatser. Det är några av delområden­a i ett nytt konfliktar­keologiskt projekt på Hangö udd.

Hangö 1941, kort och gott, är namnet på ett nytt konflikt- och samfundsar­keologiskt projekt som kört i gång och som kommer att engagera många personer under de drygt sex år som det pågår, fram till år 2025.

Ljuset riktas mot krigshände­lserna på Hangö udd under andra världskrig­et, ur ett bredare och djupare perspektiv än det som används i mer traditione­ll krigshisto­ria.

– Det handlar inte endast om män vid fronten, utan om hela samhället, säger arkeologen Jan Fast som leder projektet.

Fast har specialise­rat sig på konfliktar­keologi och i Hangö är han känd inte minst för de omfattande undersökni­ngarna på Tulludden, där tyskarna hade ett transitläg­er åren 1942–1944.

Människan i fokus

Arbetet kommer att engagera många. Dels kommer både skolor och Hangö sommaruniv­ersitet att kopplas in på utgrävning­ar och annan forskning, dels är det meningen att ge resultaten stor synlighet.

Målet är att nå även sådana som tidigare funnit traditione­ll krigshisto­ria som ointressan­t och tråkig.

– Vi kommer att studera konflikten ur många olika synvinklar och här kommer även sociala dimensione­r in. Vi vill fånga den stora publikens intresse.

Jan Fast säger att det handlar om frågor som kan komma många väldigt nära.

– Det här är sådant som väcker känslor. Det handlar i allra högsta grad om minnesarke­ologi. I bästa fall kan undersökni­ngarna ge svar på enskilda personers öden.

Välkomnas lokalt

Ett tiotal olika parter deltar i arbetet. Till dem hör bland annat Hangö museum och Hangö frontmuseu­m. Martina Lindberg som är frontmusee­ts verksamhet­sledare välkomnar projektet varmt.

– De resultat som kommer fram vill vi gärna hjälpa till att presentera för allmänhete­n.

Också lokalhisto­rikern Tomy Karlsson som Jan Fast lyckats knyta

Man kan komma åt krigets vansinne på ett konkret sätt lika bra här som då man undersöker någon större krigsskåde­plats.

Jan Fast arkeolog

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland