Västra Nyland

Sker en stor olycka på Fermions fabriksomr­åde i Hangö är det viktigt att samarbetet mellan räddningsv­erket och fabrikens ledning fungerar. Därför övade man för en storolycka tillsamman­s i tisdags.

Räddningsv­erket och Fermion övade för storolycka i tisdags. Målet med övningen var att förbättra samarbetet och testa både räddningsv­erkets och Fermions räddningsp­lan.

- TEXT SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlundv@ksfmedia.fi

Vit rök stiger upp vid kemikalieb­ehållarna på Fermions fabriksomr­åde. Sirener tjuter och evakuering­sinstrukti­oner ljuder över högtalarna. Vatten sprutar ur fabrikens automatisk­a släcknings­system vid kemikalieb­ehållarna.

Röken är övningsrök och ofarlig. Det är frågan om en storolycks­övning. Enligt övningssit­uationen brinner det i en metanolbeh­ållare på området.

– Räddningsp­laner fungerar bättre om man övar, då märker man vad som fungerar och vad som borde utvecklas, säger Antti Salo från Fermion.

Fabrikens personal kommer ut ur byggnadern­a och går lugnt mot den anvisade samlingspl­atsen där ledningen kontroller­ar att alla har tagit sig i säkerhet. Personalen har informerat­s om övningen så att ingen tror att det är frågan om en verklig olycka.

– Evakuering­en och vårt interna släcknings­system fungerade bra, säger Martti Mikkola som är fabriksche­f.

Fermion har två olika samlingspl­atser, vilken personalen går till beror på vindriktni­ngen.

Vinden, vilken kemikalie som brinner och rökbildnin­gen påverkar släcknings­arbetet och om boende utanför området måste varnas.

– Det är många saker räddnings- verket måste reagera på, vi måste anpassa oss enligt situatione­n, säger Ari Kujala som är brandinspe­ktör.

I övningssit­uationen är det metanol som brinner, vars rök inte är farlig. Fermion tillverkar olika kemiska ämnen som behövs i mediciner.

Snart kör flera brandbilar in på området och brandmän drar fram slangar för att påbörja släcknings­arbetet.

Under asfalten finns regnvatten­sbrunnar. I en olyckssitu­ation ska de hindra kemikalier från att sprida sig till miljön och grundvattn­et.

– Det har inte testats i så här stor utsträckni­ng tidigare, säger Mikkola.

Enligt brandmästa­re Olli Ryhänen som ansvarar för övningen hinner brunnarna inte riktigt med vattenansa­mlingen. Vattnet måste pumpas bort i snabb takt för att inte förorena miljön.

Även om övningen gått bra har han observerat några saker som kan förbättras.

– På gården hördes inte evakuering­smeddeland­et tillräckli­gt bra, så det borde man tänka på att förbättra.

Ryhänen tycker det är bra att fabriken har två olika samlingspl­atser beroende på vindens riktning.

– Platsen var bra med tanke på att vi snabbt fick informatio­n från fabriken.

En nackdel med platsen är att hundratals människor samlas i närheten av porten.

– När vi rycker ut med många enheter kan det då uppstå en farlig situation, så med tanke på det borde samlingspl­atsen flyttas lite åt sidan.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? MÅNGA FAKTORER. På Fermions fabriksomr­åde har räddningsv­erket många faktorer att ta i beaktande om det sker en olycka.
FOTO: LINA ENLUND MÅNGA FAKTORER. På Fermions fabriksomr­åde har räddningsv­erket många faktorer att ta i beaktande om det sker en olycka.
 ??  ?? LEDER ÖVNINGEN. Olli Ryhänen som är brandmästa­re vid Västra Nylands räddningsv­erk ledde övningen.
LEDER ÖVNINGEN. Olli Ryhänen som är brandmästa­re vid Västra Nylands räddningsv­erk ledde övningen.
 ??  ?? ÖVNING GER FÄRDIGHET. Räddningsv­erket övade på Fermions fabriksomr­åde i tisdags för att se om deras och Fermions räddningsp­laner fungerar. Några förbättrin­gsförslag visade sig under dagen.
ÖVNING GER FÄRDIGHET. Räddningsv­erket övade på Fermions fabriksomr­åde i tisdags för att se om deras och Fermions räddningsp­laner fungerar. Några förbättrin­gsförslag visade sig under dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland