Västra Nyland

Fler erbjuds screening

- JOHANNA LEMSTRÖM

Raseborgs social- och hälsovårds­nämnd har godkänt ett förslag från Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt om att staden ska uppdatera sitt program för screening av livmoderha­lscancer.

Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts förslag går ut på att utöka screeninge­n att gälla två nya åldersgrup­per, nämligen 25-åringar och 65-åringar. Det innebär att kallelse skickas till nio åldersgrup­per varje år i stället för till sju som nu. I dagsläget kallas 30-, 35-, 40-, 45-, 50-, 55och 60-åringar till screening.

Man strävar samtidigt efter att öka deltagande­t eftersom ungefär 30 procent som kallas uteblir från undersökni­ngen. Förstadier till cancer har visat sig vara vanligare i den befolkning­sgrupp som uteblir från testerna. En påminnelse ska därför skickas till dem som uteblir vid första kallelsen.

Nytt från nästa år är att de som fortfarand­e uteblir får möjlighet att hemma ta ett test för humant papillomvi­rus (HPV) och posta det till Huslab. På dem som testas på laboratori­et tas ett cellprov samtidigt som de testas för HPV. Cellprovet analyseras endast om HPV-testet visar på avvikelser. För 25-åringarna är cellprovet det primära testet.

2017 deltog 1 287 kvinnor i screeninge­n i Raseborg, vilket är 71 procent av de kallade. Totalkostn­aden var 24000 euro. Med två åldersgrup­per till kommer en ökning på cirka 29 procent, eller knappt 7 000 euro. Om man dessutom lyckas öka deltagande­t från 71 till 80 procent blir totalkostn­aden drygt 34000 euro i Raseborg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland