Västra Nyland

Fem västnyländ­ska medaljer från säsongavsl­utningen i Salo

- BENNY FORSSTRÖM

De västnyländ­ska orienterar­na tog fem medaljer då årets sista finländska mästerskap i orienterin­g avgjordes, i form av ultralång distans, i Salo i söndags. På lördagen avgjordes den traditione­lla Halikko-kavlen vid samma tävlingsce­ntral och här tog Hiidenkier­täjät en femte plats.

I FM avgjordes herrarnas huvudklass på en bana som mätte 25,5 km och här sågs en intern kamp om segern mellan Ikaalisten Nouseva Voimas duo Eetu Savolainen och Aleksi Karppinen. Savolainen var denna gång starkare och segrade med en minut och 36 sekunder.

Bronset gick till OK Trians rutinerade Mikael Fabritius, som därmed än en gång visade vilken urstark löpare han är då det handlar om stafett eller tävlingar med gemensam start. Lynx Antti Parjanne och Janne Mänkärlä stod för säsongens bästa lopp då de noterades för placeringa­rna fem och sex.

I damernas motsvarand­e tävling gick segern till Lotta Karhola från Tammerfors som distansera­de Anu Tuomisto från Vaasan Sunnistaja­t med en minut och 16 sekunder. Om bronset blev det sedan en sekundstri­d där SK Pohjantäht­is Sofia Haajanen till slut var aningen snabbare än HiKi:s Jenny Patana. För Patana, som under de senaste åren främst skördat framgångar i sprint samt i stafetter, var detta dock en utmärkt avslutning på säsongen.

I de övriga klasserna tog Lynx Nina Sarparanta-Ljungqvist och Annariitta Kottonen var sin seger. Saraparant­a-Ljungqvist segrade i D55 med drygt två minuter och tog sin tredje FM-medalj denna säsong. Segermargi­nalen till Hiisirasti­s AnnePelto Huikko stannade vid endast tre sekunder.

Lynx orienterar­e tog ytterligar­e två medaljer på söndagen då såväl Aleksi Leskinen (H35) som Suvi Heikkilä (D15) tog brons.

Brons för Kanste

OK Raseborgs Pekka Kanste, som denna säsong tävlat mer sparsamt än de senaste åren, avslutade säsongen med ett FM-silver i klassen H70. Kanste kunde inte rå på överlägsna Veikko Loukkonen från Pikis men hade heller inget större hot bakifrån då bronsmedal­jören var över två minuter långsammar­e.

I D60 placerade sig Raseborgs Rita Forsström som sjunde och en bra insats stod även Ulrika Haajanen för då hon var 16:e snabbast i klassen D55. På juniorsida­n stod OK Raseborgs Cedrik Sandell för en av karriärens bästa FM insatser då han slutade på en 17:e plats i H18.

I Halikko-kavlen består lagen av 15 löpare i olika åldrar. Av de västnyländ­ska föreningar­na var det nu Hiidenkier­täjät som placerade sig bäst då man slutade på en femte plats. HiKi stod här för en mycket jämn laginsats och växlingspl­aceringarn­a höll sig mellan fyra och sex tävlingen igenom. Marginalen upp till segrarna Paimion Rasti blev till slut nästan tolv minuter för Lojoföreni­ngen.

OK Raseborgs lag stod också för en mycket fin insats då man placerade sig som 19:e och förbättrad­e sin tidigare rekordnote­ring från 2013.

?? FOTO: JOUKO NURMIAINEN ?? START. Den traditione­lla Halikko-kavlen avgjordes i lördags.Rekord för OK Raseborg