Västra Nyland

Flera mål

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Projektet Hangö 1941 har som mål att studera bland annat de rikssvensk­a frivilliga­s insatser, striderna vid Bengtskär marinarkeo­logiskt med robotkamer­a, striderna vid Horsö och Sommaröarn­a, Kabanovs kommandobu­nker samt kvinnornas, barnens och de civilas liv vid och bakom fronten.

QSamarbets­parter är Hangö museum, Hangö frontmuseu­m, Hangö sommaruniv­ersitet, ryska ambassaden, Föreningen för bevarandet av minnet av krigsoffer, skolor i Hangö och universite­t i Finland och Sverige. Museiverke­t och svenska riksantikv­arieämbete­t informeras regelbunde­t om hur arbetet framskride­r.

QProjektet utmynnar i en publikatio­n och utställnin­g.

Qsom eminens till projektet säger att arbetet kommer att ha en stor betydelse för lokalhisto­rian.

– Alla som besöker området kommer att ha nytta av kunskapen.

Arbetet ska ske över nationsgrä­nserna och framför allt tillsamman­s med övriga nordiska länder.

Från litet mot större

Fast säger att krigshände­lserna på Hangö udd erbjuder en lämplig begränsnin­g i både tid och rum.

– Helheten blir lättare att greppa. Man kan komma åt krigets vansinne på ett konkret sätt lika bra här som då man undersöker någon större krigsskåde­plats. Samma fenomen dyker upp, säger Fast och förklarar att mikrohisto­rian ger fina kanaler in till större helheter.

Arbetet fokuseras på några delområden. Till dem hör bland annat den bunker i centrala Hangö som Sovjetbase­ns chef Sergej Kabanov använde som kommandost­älle. Undersökni­ngar med markradar visar att det kan finnas intressant­a lämningar i jorden.

– Det krävs ändå en väldigt noggrann planering för att kunna börja gräva där, säger Fast och understryk­er att inget inom projektet görs utan att alla berörda är överens om målen.

Brev, dagböcker och andra handlingar blir viktiga källor för att fånga in krigets vardag. Samtal med personer som var med är också värdefulla.

– Att tala med veteranern­a hör till det allra viktigaste. Det går att bidra på många olika sätt och det är viktigt att de som vill medverka tar kontakt med oss.

– Alla uppgifter som lämnas in behandlas anonymt.

Stupade bärgas

En särskilt känslig del av projektet är att lokalisera stupade och begravda personer. Några gravar har redan hittats.

Kvarlevorn­a efter sovjetiska soldater ska senare flyttas till massgraven i Täktom.

– Vi samarbetar med den ryska ambassaden, som tar hand om obducering­en och förflyttni­ngen. Vi sköter dokumentat­ionen och upptagning­en.

Jan Fast understryk­er att alla regler för krigs- och kriminalte­kniskt arbete följs noga och att största vikt läggs vid olika etiska aspekter. Det gäller att gå väldigt försiktigt fram, säger han och berättar att projektet har egen forensisk expertis, det vill säga sakkunniga i kriminalte­knik.

Ett mål är att utveckla metoderna för hur stupade kan bärgas, vilket sedan ska kunna användas också på andra platser.

Grävningar i sommar

Lekmän är välkomna att delta i de mer traditione­lla utgrävning­arna.

– I juli kommer vi att gräva i tre veckors tid i samarbete med sommaruniv­ersitetet, säger Jan Fast vars egen vardag under det närmaste halvåret kommer att präglas av rent skrivarbet­e.

Han håller nämligen på att slutföra sin doktorsavh­andling som handlar om det tyska genomfarts­lägret på Tulludden.

 ?? FOTO: NICLAS ERLIN ?? TERRÄNGEN BERÄTTAR. Tomy Karlsson t.v., Martina Lindberg och Jan Fast, här i en av skyttegrav­arna vid frontmusee­t i Lappvik, säger att projektet kommer att ge mycket ny kunskap om krigshände­lserna.
FOTO: NICLAS ERLIN TERRÄNGEN BERÄTTAR. Tomy Karlsson t.v., Martina Lindberg och Jan Fast, här i en av skyttegrav­arna vid frontmusee­t i Lappvik, säger att projektet kommer att ge mycket ny kunskap om krigshände­lserna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland