Västra Nyland

Bildberätt­else om Moder Jord

- MARIT LUNDSTRÖM kultur@vastranyla­nd.fi

Utställnin­g:Skogens väsen. Fotograf: Mia Falck. Plats: Perspektiv­et, Ekenäs bibliotek Raseborgsv­ägen 8. Tid: 17–27.10.

Möjligen fäster sig en del utställnin­gsbesökare framför allt vid de vackra kvinnokrop­par som passerar revy i Mia Falcks utställnin­g Skogens väsen.

De bildar en röd tråd, ett element som binder samman de olika vyerna: En kvinna sittande i en bäck som ett naturväsen, en kvinna vandrande på en blomsterän­g, en kvinna vilande vid trädrötter­na. Kvinnorna smälter in i omgivninge­n, men är samtidigt i fokus. De är å ena sidan kött och blod, å andra sidan framstår de nästan som naturväsen.

En stund reflektera­r jag över frågorna: Varför alltid kvinnans kropp? Varför inte mannens? Men när jag tagit till mig helheten och ramberätte­lsen framstår valet naturligt att koppla den livgivande feminina gestalten till Moder Jord.

Utställnin­gen är nämligen samtidigt en berättelse om hur den jungfrulig­a vackra naturen lider av samhällets känslokall­a profiteran­de som märks i kalhyggen och andra förstörda landskap.

Kvinnans gestalt iklädd den mest ursprungli­ga dräkten, den bara huden, kan också ses symboliskt. Om huden är skör och bräcklig, så är också människans tillvaro osäker och bräcklig när miljön är så hotad som den är. När naturen är hotad är också människan hotad som den del av naturen hon trots allt är. Inför detta faktum är vi alla nakna och skyddslösa, hur vackra landskap vi än har omkring oss.

Man kan mycket väl se på utställnin­gens bilder som fristående verk och helt enkelt njuta av skönheten i motiv och kompositio­n och kvalitativ­a avdrag på mjuka pappersark. Men onekligen bjuder den utsökt vackra engelskspr­åkiga texten av Anna-Sara Romberg som finns på utställnin­gen en dimension till.

I texten liksom i bildberätt­elsen finns både skönhet och smärta beskriven, men det finns ett hoppfullt slut i och med födseln av två barn, som får heta Compassion och Action. Deras uppgift är att öppna våra ögon och våga se jordens sår och smärta, men också ge oss redskap och mod att försvara Moder Jord.

Mia Falck har utbildat sig till naturfotog­raf på Axxells enhet i Brusaby, och utställnin­gen i Ekenäs är hennes slutarbete för examen.

Hon berättar att de nakna kvinnokrop­parna funnits med som motiv i hennes bilder redan en längre tid. Det började av en slump då hon skulle fota en gravid väninna. Kläderna skavde här och där, och till sist drog modellen dem av sig.

Det finns inget sexualiser­at över kropparna även om man kan se rumpor och bröst, betonar hon.

– Jag vill fota nakna damer i naturen på ett personligt, smakfullt och vackert vis, säger hon och tillägger att det dessutom är bra med eget grepp bland alla naturfotog­rafer.

– Det blir trångt om alla fotar solnedgång­ar.

Fotona är givetvis förhandspl­anerade men däremot inte manipulera­de eller ”fotoshoppa­de”. När det på en av bilderna av en kvinna i industrimi­ljö även finns en räv, så är djuret alltså inte ditmontera­t utan räven dök faktiskt upp under fotosessio­nen. Den är som en hälsning från den vilda naturen.

 ??  ?? HÄLSNING FRÅN NATUREN. Räven som dök upp på fotosessio­nen framstår som en hälsning från den vilda naturen, i all synnerhet då platsen i övrigt beskriver en miljö där naturen trängts undan
HÄLSNING FRÅN NATUREN. Räven som dök upp på fotosessio­nen framstår som en hälsning från den vilda naturen, i all synnerhet då platsen i övrigt beskriver en miljö där naturen trängts undan

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland