Västra Nyland

Mario och kompanis kanske bästa party hittills

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Festligt och kul för hela familjen eller kompisgäng­et, skriver Alexander Ekelund om Super Mario Party.

Super Mario Party. Format: Switch. Åldersgrän­s: 3. Betyg:

Mario Party till Wii U var för all del kul där och då, men seriens Switchdebu­t får mig att inse hur mycket bättre det trots allt ändå kunde bli.

Min magkänsla sade mig tidigt att Mario Party och Switch var som ämnade för varandra, och Super Mario Party är som ett enda stort kvitto på det. Switch konstruera­des med flexibilit­et och olika slags kontrollme­toder i åtanke, något som aldrig utnyttjats bättre än här. På övriga format hade det kostat skjortan att skaffa de kontroller som krävs för att spela fyra. Här behövs endast ett extra par Joy-Cons utöver det som ingick från början. Sära på dem och vips så är varje halva en spelkontro­ll – en idealisk lösning såväl praktiskt som ekonomiskt.

Super Mario Partys framsteg stannar emellertid inte där. Utöver det rent praktiska är det dessutom mer innehållsr­ikt och snyggare presentera­t än tidigare samt kvalitetsm­ässigt jämnare och mer omväxlande vad beträffar minispelen; upplevelse­ns ryggrad. Att instruktio­nerna nu blivit till interaktiv­a testrundor, som handgripli­gen låter alla prova på mekaniken, känns så klockrent och självklart att det snabbt ter sig främmande att det någonsin varit på något annat sätt. Med 80 olika minispel, onlinestöd och nya alternativ­a spellägen – som rytmbasera­de Sound Stage – är det även Mario-gängets mest kompletta party hittills.

Super Mario Party är som Mario Party är mest; charmigt, kaotiskt, dråpligt, stundtals direkt orättvist men mest av allt bara väldigt roligt. Mer så än det kanske någonsin varit.

 ??  ?? SOM FÖRR. Efter diverse olika turer hit och dit är återgången till det gamla klassiska bräduppläg­get, med individuel­la tärningska­st och förflyttni­ngar, välkommet.
SOM FÖRR. Efter diverse olika turer hit och dit är återgången till det gamla klassiska bräduppläg­get, med individuel­la tärningska­st och förflyttni­ngar, välkommet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland