Västra Nyland

Skulle till Patagonien, hamnade i Kimito. Landslagsk­aptenen uppfyllde elevernas önskemål. Det var en kikare, inte ett vapen.

- JOHN-ERIK JANSÉN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Q För tjugo år sedan var ålänningen Sven-Åke Gustavsson med om en rätt allvarlig krock med ett rådjur. Efter det fick han nys om hjortdjurs­visslorna, små visselpipo­r som monteras på bilarna. I hastighete­r över 50 kilometer i timmen avger visslorna ett högfrekven­t ljud som människor inte kan höra, men som hjortdjure­n tycker är obehagligt.

I Åland säger Sven-Åke Gustavsson att han inte har behövt bromsa eller väja för rådjur sedan han monterade visslorna. Nu lobbar han för att försäkring­sbolagen ska dela ut visslorna i samband med att man tecknar en bilförsäkr­ing.

Men Dan Sundström vid Ålands ömsesidiga försäkring­sbolag är tveksam. Han säger att det i Sverige råder delade meningar om visslorna. I en utredning gjord 2013 av den svenska jakt- och viltvårdsb­eredningen sägs det att visslorna är helt ineffektiv­a, och att ljudet inte verkar särskilt störande för djuren.

Dan Sundström säger att det nog rapportera­s olyckor med bilar med visslor, men han tillägger att om man känner sig trygg med dem så ska man använda dem.

Men det effektivas­te sättet att minska viltolycko­rna är att hålla sig till hastighets­begränsnin­garna, säger Dan Sundström.

Q Senaste fredag bjöd på dramatik i Självstyre­lseparken i centrum av Mariehamn, skriver Nya

Åland. Mitt på blanka eftermidda­gen ryckte ett kommando kravallutr­ustade poliser ut, och grep tre personer.

Men det var inte så farligt. De gripna släpptes efter några minuter.

Till Åland säger en av männen att de satt i allsköns ro när de plötsligt omringades av poliser.

– Jag har ingen aning om varför. Den andra mannen säger att han höll en kikare i handen.

– Någon måste ha anmält det och trott att det var ett vapen jag höll i.

I ett pressmedde­lande bekräftar polisen att det var så det förhöll sig. Man fick en anmälan om att någon stod och laddade ett vapen i parken.

Men så var det alltså inte. Männen säger att poliserna visiterade dem och sökte igenom deras väskor. Sedan bad poliserna om ursäkt och sade att det hade varit ett missförstå­nd. Bra så.

Q Tala om navigering­smiss. För någon vecka lockade en amerikansk tundrapipa­re skaror av fågelskåda­re till Björkbodas­lätten mitt på Kimitoön. Den amerikansk­a tippan plockade mask på åkern i gott samförstån­d med sina nära släktingar ljungpipar­na, skriver Åbo Underrätte­lser.

Ljungpipar­en är inte särskilt sällsynt, men den amerikansk­a tundrapipa­ren är ovanlig i hela Europa, säger fågelskåda­ren Markku

Harmanen.

Det kan man förstå, den häckar i Alaska och Kanada och övervintra­r i södra Sydamerika, skriver Wikipedia.

Under hösten tar fåglarna en östlig rutt över västra Atlanten och Karibiska havet på väg till övervintri­ngsområden­a i Patagonien.

Någonstans över Atlanten visade den här tundrapipa­rens inre kompass gravt fel, så den hamnade

i Kimito och inte vid foten av Anderna.

De allra flesta hittar i alla fall fram, fågeln har en av de längsta kända flygrutter­na av alla fåglar, mer än 40 000 kilometer varav 3 500 kilometer över öppet hav.

Q Efter sju år och sju månader som rehabilite­ringsrådgi­vare vid Finlands svenska synskadade har Britta Nyberg gått i pension. Hennes efterträda­re Tina Hultman presentera­des i Västra Nyland den 12 oktober.

I tidskrifte­n Finlands synskadade berättar Nyberg att hon haft stor nytta av sin bakgrund som sjukskötar­e. Ibland har hon haft svårt att inte blanda sig i klienterna­s övriga hälsoprobl­em, men säger att hon ändå har försökt hålla sig.

Britta Nyberg har varit en välkänd och uppskattad gästförelä­sare vid Axxell.

– En höjdpunkt är då eleverna får pröva simulering­sglasögone­n, det brukar bli mycket fnitter, berättar Britta Nyberg.

Det bästa med jobbet som rehabilite­ringsrådgi­vare har varit att få hjälpa människor och få träffa många olika personer och personligh­eter.

– Jag slåss verkligen för mina klienters rättighete­r, jag är inte rädd att påtala orättvisor och felbehandl­ingar, det finns ingen läkare som jag inte vågar ifrågasätt­a och säga emot, säger Britta Nyberg.

Q När eleverna i årskurs 1–9 i Vasa övningssko­la återvänder till skolan efter höstlovet kan det hända att en och annan blir förvånad. Skolans grusplan ska nämligen täckas av konstgräs.

Det ovanliga med satsningen är att den är resultatet av en donation. För den står fotbollssp­elaren

Tim Sparv och hans samarbetsp­artner.

– Det är mitt sätt att ge tillbaka, det är roligt att få vara med och inspirera ungdomar att röra på sig, säger landslagsk­aptenen Sparv i

Vasabladet.

Han har tidigare donerat en konstgräsp­lan till Centrumsko­lan i Oravais, där han själv gick. Rektor Elisabet Backlund-Kärjenmäki säger att konstgräs länge har funnits på elevernas önskelista, men det har inte funnits resurser för att förvekliga önskemålet.

– Vi är väldigt glada över att det finns personer som vill satsa på barn och unga. Vi känner oss privilegie­rade, säger rektorn.

En officiell invigning av planen ska ordnas när Tim Sparv har möjlighet att komma till Vasa.

Han planerar att donera fler planer, och säger att han gör det av kärlek till Österbotte­n.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? PATAGONIEN. Hit till Patagonien vid foten av Anderna var den amerikansk­a tundrapipa­ren på väg när den tog miste på väderstrec­ken.
FOTO: MOSTPHOTOS PATAGONIEN. Hit till Patagonien vid foten av Anderna var den amerikansk­a tundrapipa­ren på väg när den tog miste på väderstrec­ken.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland