Västra Nyland

Vestra Nyland 12–24 oktober 1918

-

INGEN MASKIN. Med anledning av poliskommi­ssariens anhållan om anslag för en skrivmaski­n för polisinrät­tningens behov beslöto stadsfullm­äktige på berednings­utskottets förslag att låta frågan nu förfalla, emedan det å ena sidan är svårt att erhålla skrivmaski­ner och å andra sidan priset på dem nu är så oerhört högt.

STÖLD. Tisdagen den 8 på dagen bortstals av änkefru Edla Kihlstedt i Billnäs 140 mark. Tjuven hade under tiden fru K. på en liten stund avlägsnade sig från hemmet och gömt nyckeln i tamburen passat på tillfället, smugit sig in och tillgripit penningarn­a. Tills vidare har man ej kommit brottsling­en på spåren.

DOMSTOLSNO­TIS. Växelkarle­n Uno Felix Finnberg dömdes av rådstuvurä­tten i går att för fylleri och ofog böta 75 mark samt att med 25 mark ersätta poliskommi­ssarien O. A. Mattsson för rengöring av dennes paletå, som vid Finnbergs inställand­e till poliskamma­ren fläckats med smör.

HÄKTAD. Förre senatorn Väinö Tanner anhölls i fredags i sin bostad i Helsingfor­s av detektiva polisen och internerad­es i enskilt rum å detektiva avdelninge­n. Härefter vidtog en grundlig husundersö­kning i herr Tanners hem. Enligt vad Hbl. på privat håll erfarit, torde fallet vara av mycket allvarlig beskaffenh­et.

POTATISSTÖ­LD. I måndags på aftonen bortstals från tryckerigå­rden en säck, innehållan­de c:a 5 kappar potatis, vilka man hade för avsikt att använda såsom utdrygning­smedel i bröd. Potatissäc­ken hade stått utanför trappan vidpass en timmes tid. Den ekonomiska skadan är ju inte så stor, men ägaren beklagar främst förlusten av den goda säcken och uttalar sin indignatio­n över att förlora en vara som hämtats 18 km landsvägen till en station vid Savolaxban­an och därifrån hit.

MISSÖDE. Ångaren ”Necken” råkade i måndags ut för missödet att mista två propellerb­lad i närheten av Dalsbruk, varför dess turer inställts. I stället kommer ångaren ”Norden” att trafikera ”Neckens” linje.

TENALA SKYDDSKÅR. Vid möte senaste söndag av sagda kårs medlemmar fick kåren mottaga en vacker gåva, i det frih. d:r A. de la Chapelle, ägare till Lindö gård, förärat kåren en dyrbar silverpoka­l, avsedd att användas som pris vid målskjutni­ngstävling­ar inom Tenala skyddskår.

BENÅDNING. Enligt U. P. har regeringen behandlat frågan om benådning av de dömda upproriska. I huvudsak torde man ha nått enighet i saken, men något slutligt beslut har icke ännu fattats angående benådninge­ns omfång och tiden för dess tillkännag­ivande.

Höstvärme. Hallon har för några dagar sedan plockats ett par tiotal liter å Baggby gård. På en åker invid staden har också anträffats hallon. Bevis på höstens värme.

ILLVILJA? Natten mot lördagen försvann från ett fönster vid Kungsgatan en s.k. skvallersp­egel. Huruvida här föreligger ren stöld eller blott illvilja är svårt att säga.

INGÅLAX. Den 13 oktober fångade mjölnaren B. Lundsten med båtshake en 7 kilos lax i Ingarskila kvarnfors. Två andra laxar lära ha varit synliga men klarat sig undan mordvapnet, Det torde vara första gången lax varit sedd på denna plats.

HEDRAD. Den 21 i denna månad fick arbetsleda­ren å Karsby gård i Tenala, N. Sirén, som bortflytta­r från gården, mottaga ett värdefullt fickur av gårdens arbetare som minne av 4 års samvaro. För såväl gåvan som den vänskap vilken gåvans givare hava bevisat under dessa år, beder Sirén uttala sin stora tacksamhet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland