Västra Nyland

Farhand Xarab öppnade sin egen barberarsa­long

Barberaren Farhand Xarab har flyttat till Finland från irakiska Kurdistan och har nyligen öppnat sin egen barberarsa­long i Karis centrum. Att vara företagare har sina för- och nackdelar, men Farhand säger sig trivas med friheten. Vi hälsar på i hans salon

- CAROLINA ÅHMAN vnred@vastranyla­nd.fi

Det är eftermidda­g då jag stiger in i Farhand Xarabs barberarsa­long. Han möter mig med ett brett leende och frågar mig genast ifall jag vill ha något att dricka. Jag tackar ja till en kopp kaffe. Medan Farhand kokar kaffet, ser jag mig om i salongen. Den är modern, har vita väggar och är inredd med svarta möbler. I taket hänger några ljusslingo­r som gör stämningen välkomnand­e. På väggarna hänger bilder av olika fri- syrer, Farhands barberarfö­rkläde, en klocka med ordet Barbershop och det kända fotografie­t The builders of NYC. På den ena väggen finns en hylla med diverse hårprodukt­er, som man kan känna doften av i luften. Salongen är liten men rymmer allt det väsentliga, en frisörstol och en stol för de väntande.

Farhand är kurd och uppvuxen i Irak. Men han konstatera­r:

– I mitt pass står det Irak, men jag kommer från Kurdistan.

Jag får en känsla av att Farhand är stolt över sitt hemland. Han säger att det bästa med Kurdistan är de vackra vårarna, den goda maten och det fina bergslands­kapet.

Farhand fick grundskole­utbildning i sitt hemland. Jag undrar vad hans favoritämn­e i skolan var.

– Kanske musik. Jag har svårt att uttala mig om det eftersom jag inte hann gå så länge i skolan. Jag måste avbryta studierna för att kunna arbeta på en bilverksta­d, för att försörja min familj, berättar Farhand.

Finskt medborgars­kap

Farhand flyttade till Finland 2012. Under de första två åren bodde han i Ekenäs tillsamman­s med sin fru, som sedan 22 år tillbaka bor i Finland. Hustruns familj var i en dålig ställning i Kurdistan och flydde därför till Finland, med hjälp av Ekenäsbon Kalle Augustsson. Farhand är alltså ingen flykting, utan flyttade hit efter sin hustru.

I dag är han finsk medborgare. Efter att ha bott fyra år i Finland ansökte han om finskt medborgars­kap. Han fick vänta i sju månader och fick därefter sitt finska pass.

– I den stunden kände jag mig otroligt glad! I Finland är allting bra, säger Farhand. Det är stabilt här, både politiskt och på alla andra sätt.

Det enda negativa han kan komma på med Finland är de alltför korta somrarna.

– I somras var det ju ovanligt varmt och då åkte jag ofta efter jobbet till Ekenäs för att simma och svalka mig. Det behovet har man faktiskt inte haft varje sommar, småler Farhand.

Farhand och hans familj har valt att flytta till Karis, eftersom det är mera levande här under vinterhalv­året. Dessutom är det lättare att ta tåget in till Helsingfor­s.

– Vi trivs väldigt bra i Karis. Det är tryggt och fridfullt. Karis on Suomen Paris, skrattar han.

Trivs bra som företagare

Farhand har fått grunderna i hårklippni­ng i sitt hemland. Han blev anställd på en bekants barberarsa­long. Under utbildning­en arbetade han hos en mästare som gesäll. Efter det förberedde han sig en månad i en skola för ett slutprov. De som klarade provet kunde öppna sin egen barberarsa­long. De som inte gjorde det, måste göra fler övningar och efter det göra provet på nytt.

– I mitt hemland måste man vara ytterst noggrann. Om två hårstrån står upp högre än resten av det klippta håret är kunderna verkligen inte nöjda, säger Farhand.

Jag undrar vad det svåraste med hårklippan­det är.

– Det är inte själva klippandet som är svårt. Det svåraste är då kunden inte vet vad hen vill ha för en frisyr. I sådana fall brukar jag ge råd om vad som skulle passa dem.

Farhands nyöppnade barberarsa­long heter Oscar Parturi. Han har

I mitt hemland måste man vara ytterst noggrann. Om två hårstrån står upp högre än resten av det klippta håret är kunderna verkligen inte nöjda.

valt just det namnet eftersom Oscar på keltiska lär betyda kraft. Och kraft måste man definitivt ha då man driver sitt eget företag. Farhand medger att det är en stor skillnad mellan att jobba för någon på ett företag och att äga företaget man jobbar på.

– Man känner sig fri, men samtidigt måste man bära ett stort ansvar. Det är ändå något jag gärna gör, jag trivs väldigt bra som företagare. Pengarna är verkligen inte det väsentliga i jobbet.

Jag tänker att namnet nog är väldigt passande. Farhand verkar ha en stark drivkraft och vilja att lära sig nya saker. Han har bytt hemland, lärt sig ett nytt språk och dessutom haft kraften att bli egenföreta­gare.

– Jag vill inte bara sitta hemma, jag vill jobba, säger han.

Under samtalet nämner han att det inte är endast män som klipper sitt hår hos honom. Även kvinnor med kort hår är välkomna. Ifall man är intressera­d av att få sitt hår klippt i Farhands salong behöver man inte boka tid på förhand. Man kan titta in när som helst och se om det är ledigt.

Musik den stora passionen

Farhand har sysslat en hel del med musik under sitt liv. Han berättar att han till och med har sjungit på en irakisk tv-kanal under det kurdiska nyåret Newroz, som firas stort. Farhand säger att det kurdiska nyåret firas på våren. Familjerna brukar gå ut på picknick och man firar med sång och dans.

– Musiken är viktig under Newroz och det finns kurdiska musiker som åker runt i hela Europa under Newroz-festlighet­erna och uppträder med sång och musik. Ett typiskt kurdiskt instrument är flöjten simsal, berättar han.

Själv sjunger Farhand i bandet Sony Control som brukar uppträda nu och då.

– I bandet sjunger jag på mitt modersmål kurdiska, men också på mitt nya språk finska, säger han stolt.

Och finskan fungerar också alldeles utmärkt. Jag gör intervjun med Farhand på flytande finska. Dessutom har han gått en kurs i svenska.

Jag sneglar på hans barbershop­klocka och inser att en hel timme har runnit i väg. Jag tackar för mig och stiger ut i den finska hösten, varm inombords. Inte på grund av kaffet som hann bli kallt innan jag drack upp det, men på grund av Farhands soliga och utåtriktad­e sätt.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? STOLT. Farhand Xarab trivs bäst i sin nyöppnade barberarsa­long.
FOTO: LINA ENLUND STOLT. Farhand Xarab trivs bäst i sin nyöppnade barberarsa­long.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland