Västra Nyland

Ledare: Många frågor innan bilden är klar

Man kan se på bilden på många sätt. Raseborgs beslut om barnfotogr­aferingen lär diskuteras också i fortsättni­ngen.

- THOMAS SUNDSTRÖM thomas.sundstrom@ksfmedia.fi

Det finns inga självklara svar, däremot ganska många frågor och en hel del känslor. Under helgen lyfte Yle Västnyland fram faktum att åsikterna är delade på daghemmen i Raseborg om den så klassiska barnfotogr­aferingen.

Redan i våras fattade dagvårdska­nsliet i Raseborg beslutet att det från och med den här hösten inte tas enskilda foton inom småbarnspe­dagogiken, utan bara gruppfoton. Charlotte Lindh, chef för småbarnspe­dagogiken, skrev då i ett brev till vårdnadsha­varna att ”beslutet grundade sig på att fotografer­ingsdagarn­a på daghemmen ofta upplevts vara rätt så stressfyll­da, speciellt för de yngre barnen. Att fotografer­as av en fotograf kan ofta vara tryggare tillsamman­s med den egna vårdnadsha­varen.”

Så därför valde man att gå in för fotografer­ing enbart av grupper. Fotografer­ingen upphandlas via dagvårdska­nsliet. Vill man ha individuel­la foton är det upp till vårdnadsha­varna att arrangera det själva.

På något daghem ses de individuel­la bilderna som ett arbetskräv­ande tilläggsmo­ment för personalen och något som kan vara oroande för barnen, medan fotografer­ingen på annat håll inte upplevs som ett pro- blem. Den dagliga verksamhet­en påverkas inte.

Säkert finns här fog för alla åsikter och förmodlige­n tycker man ett och annat i de berörda familjerna. Beslutet för den här hösten är dock fattat.

I nuläget tas det därmed per automatik inga individuel­la foton och man kan förstås se på det på olika sätt. Säkerligen kan fotografer­ingen uppfattas som stressande hos personalen och långt ifrån alla barn trivs framför kameran. Sedan kan det också finnas en ekonomisk aspekt – framför allt för familjer med många barn.

Men å andra sidan är det väl få saker som är så traditione­lla som fotona från barnaåren. Fotona har haft sin givna plats i vardagen och det lär inte finnas många hem – där det funnits barn – där inte dylika foton finns någonstans i gömmorna. Och då har vi över huvud taget inte talat om hur det kan se ut hos moroch farföräldr­arna.

Vill man ytterligar­e bredda resonemang­et kan man också se på fotografen­s roll. Ur den enskilda företagare­ns synvinkel är risken uppenbar att det blir mindre jobb och frågan är vad det betyder. Samtidigt finns ju möjlighete­n för familjerna att anlita fotografen privat.

En annan aspekt som kan diskuteras är om det faktiskt är småbarnspe­dagogikens uppgift att sköta upphandlin­gen av fotografer­ingen. Eller borde den upphandlas av dem som de facto betalar för bilderna, det vill säga familjerna?

Det här är definitivt en fråga där man kan bolla med argumenten. Nu valde Raseborg den här lösningen, medan man till exempel i Hangö fortsätter som tidigare. Där tas det både gruppfoton och individuel­la bilder.

Samtidigt kan det finnas skäl att se dagens trender i det hela. För 30– 40 år sedan är det inte sagt att det fotades speciellt mycket, det var en helt annan process med kamera, film, framkallni­ng och – kanske framför allt – faktum att det inte genast gick att se vad som fotats.

I dag lever vi omgivna av bilder och videor, inte minst på sociala medier där mer eller mindre allt delas. Någon brist på bilder av de egna barnen lär inte förekomma – må så vara att de förmodlige­n finns i digital form. Vill man ha en klassisk pappersbil­d är det en annan sak.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland