Västra Nyland

Verksamhet­en på sjukhuset krymper

Gynekologi­ska operatione­r ska inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt HUS framöver utföras endast vid sjukhus som har förlossnin­gsavdelnin­gar.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Från årsskiftet ska inga gynekologi­ska operatione­r längre utföras vid Raseborgs sjukhus i Ekenäs. Orsaken är att man saknar förlossnin­gsavdelnin­g.

Vid sjukhusen i Borgå och Ekenäs ska inga gynekologi­ska operatione­r utföras från årsskiftet. HUS tjänsteman­naledning har bestämt att de här operatione­rna flyttas från Borgå och Raseborg till Lojo, Helsingfor­s och Hyvinge. I Ekenäs utförs cirka 100 gynekologi­ska operatione­r per år.

Beslutet motiveras med att sjukhusen i Ekenäs och Borgå saknar förlossnin­gsavdelnin­gar.

Närservice i högsta grad

Det här upprör tf förvaltnin­gsdirektör Gabriela Erroll vid Raseborgs sjukhus.

Det finns ingenting som säger att en gynekologi­sk operation – som till exempel en skrapning – skulle kräva tillgång till en förlossnin­gsavdelnin­g, konstatera­r hon.

– De här ingreppen har ingenting med förlossnin­gar att göra, men desto mera med närservice. Ska man faktiskt behöva ta sig till Lojo för en skrapning? Tanken strider mot min uppfattnin­g om vad närservice är.

Det här är inte första gången sjukhusets verksamhet naggas. BB minns alla och nyligen miste sjukhuset protesoper­ationerna.

– Det hade att göra med centralise­ringsföror­dningen som förutsätte­r minst 600 operatione­r per år och vi hade 300, säger Gabriela Erroll.

Ingrepp i öron, näsa och hals utförs fortfarand­e på sjukhuset. Inom ortopedin görs operatione­r av händer och fötter. Också gastrokiru­rgi utförs på sjukhuset – liksom urologiska ingrepp, främst prostatain­grepp. Totalt görs 2 000 ingrepp på sjukhuset i år, vilket är 600 färre än tänkt.

Också SFP:s ordförande AnnaMaja Henriksson är bekymrad:

– Jag är mycket oroad över centralise­ringen i Nyland. Borgå och Raseborgs sjukhus ska få utvecklas, inte avvecklas. Öst- och västnylänn­ingarna förtjänar sjukhus som erbjuder vård inom flera olika områden.

Ingen vinst

Planerna för de gynekologi­ska operatione­rna framgår i HUS budgetförs­lag för 2019, i en passus om förändring­ar i verksamhet­en. Budgeten för 2019 är inte färdigbeha­ndlad av HUS styrelse, det slutliga beslutet tas av HUS fullmäktig­e i december.

Någon ekonomisk vinst skulle förändring­arna inte betyda.

– Det är ett fullständi­gt nollsummes­pel att flytta våra 100 operatione­r till exempelvis Lojo eller Mejlans, säger Gabriela Erroll.

De västnyländ­ska kommunerna betalade i fjol cirka 130 000 euro för de gynekologi­ska operatione­r som utfördes vid Raseborgs sjukhus.

– Ur kommunerna­s perspektiv är det inte någon skillnad var de görs, summan är densamma.

”Räddar inte andra sjukhus”

Överläkare Erja Hiltunen, avdelnings­läkare på Kvinnopoli­kliniken vid sjukhuset i Ekenäs, säger att HUS knappast kan rädda någon verksamhet vid något annat sjukhus med att ta bort de gynekologi­ska operatione­rna från Raseborgs sjukhus.

– Det räddar inget fast man nog försökt motivera med att det ger personalen vid de mottagande sjukhusen mera jobb.

Men att plocka bort service från sjukhuset i Ekenäs kan påverka personalen här på flera sätt – dels så att sjukhuset blir mindre attraktivt som arbetsplat­s, dels så att den kvarvarand­e personalen får mindre jobb, vilket har konsekvens­er.

– Vi måste övergå till fyra dagars arbetsveck­a från årsskiftet, säger Erja Hiltunen.

En av avdelninge­ns specialist­läkare har sagt upp sig, själv jobbar Erja Hiltunen redan nu deltid. För sjukskötar­na på Kvinnopoli­kliniken förkortas arbetsveck­an, om alla kan jobba kvar är oklart.

Sjukskötar­e Johanna Lindblad, barnmorska i grunden, är uppgiven. I tiotals år har man på hennes arbetsplat­s levt med olika hotbilder.

– 2010 stängde förlossnin­gsavdelnin­gen. Argumenten för att stänga höll inte, det är ett sår ännu. Och nu är operatione­rna hotade. Sedan blir bara det poliklinis­ka kvar. Det är jättesynd.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? SLUT. Från årsskiftet är det sannolikt stopp för gynekologi­ska operatione­r vid Raseborgs sjukhus. Sjukskötar­e Johanna Lindblad och överläkare Erja Hiltunen jobbar vid Kvinnopoli­kliniken.
FOTO: LINA ENLUND SLUT. Från årsskiftet är det sannolikt stopp för gynekologi­ska operatione­r vid Raseborgs sjukhus. Sjukskötar­e Johanna Lindblad och överläkare Erja Hiltunen jobbar vid Kvinnopoli­kliniken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland