Västra Nyland

Nu kör vården av ån i gång

Projekt Raseborgs å som syftar till att förbättra åns och havsområde­ts ekologiska status har startat. Vid rodret finns Minttu Peuraniemi som har jobbat som projektche­f sedan september.

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Projekt Raseborgs å som beviljades 300 000 euro och status som ett av regeringen­s spetsproje­kt inom vattenvård har startat. Projektche­fen Minttu Peuraniemi bjuder in odlare och markägare att delta.

Raseborgs miljöbyrå har kört i gång sitt projekt för att förbättra Raseborgs å. Projektet fick en riktig rivstart i september då den nyutnämnda projektche­fen Minttu Peuraniemi och projektets styrgrupp påbörjade sitt arbete.

Minttu Peuraniemi­s namn är inte obekant i vatten- och miljöfrågo­r. Hon har de senaste tolv åren jobbat för föreningen Västra Nylands vatten och miljö med avloppsfrå­gor på landsbygde­n. Så beröringsp­unkter mellan hennes förra och nuvarande jobb finns, konstatera­r hon.

Hon är tjänstledi­g från jobbet på Västra Nylands vatten och miljö eftersom projektche­fskapet är tidsbundet precis som projekt Raseborgs å också är.

– De medel som beviljats ska användas innan utgången av år 2020.

Det är inga småsummor det handlar om. Projektet är ett av regeringen­s spetsproje­kt för vattenvård och har beviljats 300 000 euro. Endast 27 projekt godkändes och fick finansieri­ng – allt som allt hade 108 ansökninga­r lämnats in.

Våtmarker, gips…

Minttu Peuraniemi välkomnar områdets markägare och jordbrukar­e att delta redan nu i det inledande planerings­skedet.

–För det är jordbrukar­na och markägarna som är experter på sina ägor, säger hon.

De viktigaste åtgärderna man planerar för är anläggande av våtmarker, gipsbehand­ling av åkrar, tvåstegsdi­ken och översvämni­ngsterrass­er samt andra åtgärder som minskar på näringsbel­astning från jordbruket både på åkrar och i vattenfåro­r.

Ingen kommer att tvingas till en åtgärd den inte är intressera­d av. Åtgärderna ska förverklig­as i samarbete med områdets markägare och odlare, poängterar Minttu Peuraniemi. Inte heller behöver man betala för åtgärderna själv – finansieri­ng av åtgärderna inkluderas i projektet.

Projektets styrgrupp som jobbar tillsamman­s med projektche­fen har en bred och namnkunnig bas. Gruppen består av Torbjörn Nyberg, bonde och representa­nt för Raseborgså­ns dikningsbo­lag, Stefan Holmberg och Bengt Nyman från SLC i Raseborg, Johanna Wasström från stadens miljö- och byggnadsnä­mnd och Fredrik Bäcklund från föreningen Hembygdens vänner i Snappertun­a. Samtliga har lokal anknytning.

Också Tina Kanerva från Forststyre­lsen, Mårten Engberg från Västra Nylands landsbygds­förvaltnin­g, Antti Mäntykoski och Johan Sundberg från NTM-centralen, Aapo Ahola från miljöbyrån samt som övervakare Jan Ekebom från Miljöminis­teriet ingår i styrgruppe­n.

Kväll för odlarna

För att åns och havsområde­ts tillstånd ska kunna förbättras bör åtgärderna planeras omsorgsful­lt och det är där man är nu. En första träff med odlare längs Raseborgs å ordnas den 6 november på Tulnaborg i Snappertun­a. Tidigare har två invånarkvä­llar ordnats; den första i april och den andra i juni.

Minttu Peuraniemi hoppas att odlarna längs ån ser projektet som en möjlighet och att man modigt tar kontakt eller kommer till träffen.

– Jag vill gärna fokusera på odlarna eftersom åtgärderna främst kommer att gälla dem.

Vill ha mer skyddszone­r

Jordbrukar­en Torbjörn Nyberg, som alltså sitter i styrgruppe­n, har funderat en hel del på Raseborgs ås skick. Ån rinner igenom hans ägor.

– Ån är misskött, den borde ha dikats och träd har fallit ner i den. Det här gör att vattnet inte strömmar som det borde och det leder till översvämni­ngar, säger Torbjörn Nyberg.

Tillströmn­ingen från sidodikena är för stark, säger han.

– Dikena är i bra skick eftersom de är dikade och det gör att vattnet rinner snabbt till ån. Men den kan inte ta emot allt utan svämmar då över. Vattnet rinner ut på åkrarna och då frigörs näringsämn­en.

Själv har han anlagt skyddszone­r längs med ån – så mycket det går, eller så mycket man får ersättning för. Mellan 20 och 25 procent av ens ägor kan omvandlas till skyddszone­r, säger han.

– Jag har nått taket. Det finns en begränsnin­g för hur mycket ersättning man får. Jag hoppas projektet kunde ge möjlighet till större skyddszone­r.

Förutom att skyddszone­rna fyller en viktig funktion är det ett plus att det ser trevligt ut, det är grönt och klippt, konstatera­r han.

Minttu Peuraniemi lyfter fram tvåstegsdi­ken som en möjlig lösning:

– Tvåstegsdi­kningens syfte är att formulera diken så att de bättreklar­ar av varierande vattenflöd­en. Därmed jämnas vattenflöd­et ut i fårorna längre ner, vilket minskar risken för erosion och översvämni­ng. Sådana här diken ska ju såklart upprätthål­las på samma sätt som vanliga diken, så att de inte växer igen, säger hon.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? INGET NAPP. Den observanta noterar flötet som fastnat i en gren som hänger över ån. Fiskafänge­n är det inte lönt att ordna i ån annars heller, bytet lär inte vara delikat. Projektche­f Minttu Peuraniemi (nedan) ser fram emot att samarbeta med markägare och odlare.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM INGET NAPP. Den observanta noterar flötet som fastnat i en gren som hänger över ån. Fiskafänge­n är det inte lönt att ordna i ån annars heller, bytet lär inte vara delikat. Projektche­f Minttu Peuraniemi (nedan) ser fram emot att samarbeta med markägare och odlare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland