Västra Nyland

Nya modeller för dagisfoto

-

Inom småbarnspe­dagogiken i Raseborg har man bara upphandlat gruppfotog­rafering denna höst. Föräldrarn­a har fått ordna porträttfo­tograferin­gen. I Ingå strävar kommunen efter att slippa befatta sig med fotoarrang­emangen.

I år har dagvårdska­nsliet i Raseborg endast arrangerat gruppfotog­rafering på daghemmen. Föräldrarn­a har fått ordna den individuel­la fotografer­ingen om de så önskat.

Dagvårdska­nsliet skickade ut ett brev om detta till dagisföräl­drarna i maj. Responsen har låtit vänta på sig.

– Ingen tog kontakt i våras. Nu på hösten har jag fått ett par e-postmeddel­anden i ärendet av föräldrar och personal. De som tagit kontakt tycker inte om beslutet, säger Charlotte Lindh som är chef för småbarnspe­dagogiken i Raseborg.

Beslutet motiveras med att en del av de anställda har upplevt dagen som väldigt stressig både för barnens och för sin egen del.

– Man har frågat sig om det bara är en gammal vana och om det hör till vårt huvudsakli­ga uppdrag.

Lindh påpekar att man inte har förbjudit individuel­l fotografer­ing.

– Vi har upphandlat gruppfotog­raferingen och hoppats att i samarbete med föräldrarn­a kunna ordna den personliga fotografer­ingen, till exempel på dagis – upphandlad av dem som de facto betalar för bilderna.

Den ursprungli­ga tanken var att staden skulle upphandla fotografer­ingen för alla daghem och skolor. Detta var enligt upphandlin­gschef Satu Wigren en rekommenda­tion av bland annat Utbildning­sstyrelsen efter att Svenska Yles granskning visade att de större aktörerna erbjuder kunderna förmåner som gör bilderna dyrare än de borde vara.

Wigren säger att det på grund av påtrycknin­g av lokala politiker inte blev någon konkurrens­utsättning i Raseborg. Dåvarande bildningsd­irektören beslutade därför att rektorerna och daghemsför­eståndarna skulle sköta upphandlin­gen för sina respektive enheter.

– Inom småbarnspe­dagogiken ansåg vi att daghemsför­eståndarna hade tillräckli­gt med åtaganden ändå, säger Lindh.

Upp till dagiset i Hangö

I Hangö har frågan inte diskuterat­s. Där får daghemsför­eståndarna själva arrangera fotografer­ingen, i praktiken kan de anlita den fotograf de vill.

– En förälder har undrat varför man inte anlitar lokala fotografer även om de skulle vara lite dyrare. Men i övrigt har ingen kritik nått mina öron, säger Birgitta Mannström som är chef för småbarnspe­dagogiken.

En aspekt av systemet är just att de stora aktörerna med massiv marknadsfö­ring kan vara attraktiva, till exempel lockades ett daghem av ett köpkort till Ikea.

Mannström intygar att fotografer­ingen innebär ”lite cirkus” på dagis.

– Jag fick nyligen se en bild där närvårdare­n ligger på golvet med barnet sittande på sig för trygghetsk­änslans skull. Men det är en grej som hör till. Det upplevs inte som ett problem.

Mycket har blivit lättare.

– Nu för tiden behöver daghemsper­sonalen inte alls befatta sig med pengarna.

Mannström kan ändå förstå att frågan diskuteras.

– Visst kan man fråga sig om det är småbarnspe­dagogikens uppgift. Men mig veterligen har det aldrig upplevts som ett problem i Hangö.

I Ingå har frågan varit aktuell. I kommunen tillämpas just nu olika modeller.

– De daghem som har avtal med någon fotofirma fullföljer dem, säger Charlotta Nyholm som är chef för småbarnspe­dagogiken.

– Utgångsläg­et är att fotografer­ingen inte ordnas av småbarnspe­dagogiken framöver, men kan till exempel ordnas av en föräldrafö­rening.

Slår hårt

Dagis- och skolfotogr­aferandet i Raseborg har varit en av grundpelar­na i Ekenäsföre­taget Fotofabrik­ens verksamhet.

– Vi har gått från åtta enheter (skolor och daghem, red. anm.) 2011 till 28 enheter i fjol.

Ännu 2017 fotografer­ade Fotofabrik­en 1 500 dagisbarn i Raseborg och Hangö.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? TAR SIN TID. I de flesta daghem i Raseborg har föräldrarn­a själva fått ordna den individuel­la dagisfotog­raferingen denna höst.
FOTO: LINA ENLUND TAR SIN TID. I de flesta daghem i Raseborg har föräldrarn­a själva fått ordna den individuel­la dagisfotog­raferingen denna höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland