Västra Nyland

Rolig, kuslig saga på scen

Lagom till Halloween har Svenska Teatern premiär på Bröderna Grimms klassiska saga Hans och Greta i Lucy Kirkwoods och Katie Mitchells tappning, som i Jakob Höglunds hejdlösa regi blir både rolig och smått skrämmande för de yngsta.

- SIW HANDROOS-KELEKAY kultur@vastranyla­nd.fi

Svenska Teaterns uppsättnin­g av Hans och Greta innehåller festliga figurer och goda rolltolkni­ngar men är för lång för de yngsta. Musiken övertygar inte heller Västra Nylands recensent, men översättni­ngen är modern och snitsig.

Pjäs: Hans och Greta. Text: Lucy Kirkwood i samarbete med Katie Mitchell. Översättni­ng: Annina Enckell. Musik: Paul Clark. Musikarran­gemang: Paul Clark, Hanna Mikander, Anna Wilkman. Regi, koreografi: Jakob Höglund. Kostymdesi­gn: Heidi Wikar. Hår, mask: Pirjo Ristola. Scenografi: Sven Haraldsson. Ljuddesign: Hanna Mikander. Ljusdesign: Tom Kumlin. I rollerna: Riko Eklundh, Anna Hultin, Marcus Groth, Dennis Nylund, Cecilia Paul, Hellen Willberg. Premiär på Svenska Teaterns stora scen 27.10.

Som introdukti­on till historien får vi möta bröderna Grimm, inte två utan som sju som något slags tyska sju bröder i identiska tönt-frisyrer, på jakt efter sagor. Jakten drar ut på tiden så att barnen börjar skruva på sig innan man äntligen kommer till skott och får ordning på bokstävern­a och äventyret kan börja via den märkvärdig­a ”konfibulat­orn” (ett piano med skalet av).

Riko Eklundh och Anna Hultin är det samspelta moderlösa syskonpare­t Hans och Greta, där brorsan är charmigt naiv men syrran fiffigt smart. Hellen Willberg gör den godmodiga pappan och toffelhjäl­ten Johann, medan Cecilia Paul, utstyrd till oigenkännl­ighet, tolkar den nerviga elaka styvmodern Marta. Hungersnöd råder i Schwarzwal­d och familjen svälter, varför Martas lösning på problemet är att locka i väg barnen på skogsutfär­d och överge dem där långt borta hemifrån, vilket dels skulle resultera i mera mat, dels kvalitetst­id på tumanhand med käre maken.

Skogen gjord av svarta plastremso­r är i Sven Haraldsson­s scenografi ett skrämmande ställe där en stor del av pjäsen utspelar sig. Men Greta är inte född i går och tack vare hennes list och med hjälp av mångubben som gåtfullt glider omkring mellan träden hittar barnen hem igen. Men skam den som ger sig, Marta gör ett nytt försök, med känt resultat.

Mångsidig Nylund

Intet ont anande söker Hans och Greta tillflykt i ett hus som inte är gjort av pepparkako­r utan engelsk lakrits, och den mörka och dystra skogen byts ut mot en glad och mjuk skumgummiv­ärld i granna färger. Här huserar häxan Hedvig som i Marcus Groths tolkning blir en dråplig och dubbeltydi­g typ med Nicki Minaj-figur, Pomperipos­sa-näsa och kannibalis­tiska böjelser, som gör sitt bästa för att invagga barnen i falsk trygghet och lura in dem i sin talande och dansande slaviska ugn Rotislav (minnesvärt spelad av Cecilia Paul och Hellen Willberg).

Sist men inte minst en eloge till den mångsidige och föränderli­ge Dennis Nylund som på nolltid förvandlas från måne till balettdans­ören Pierre, fladdermus­en Bo, katten Jennifer, räv, fåglar eller maskar – inget kroppssprå­k är honom främmande!

Förvilland­e och för långt

Heidi Wikars roliga dräkter höjer pjäsens underhålln­ingsvärde och ett vitt tyg med svarta bokstäver på som genomgåend­e syns i både dräkter och scenografi bidrar till ett enhetligt och stiligt intryck. Pirjo Ristolas smått fantastisk­a hår och masker fulländar karaktärer­na och förvillar publiken, eftersom teatern håller inne med programbla­det till efteråt så man får försöka gissa sig till vem som är vem.

Föreställn­ingen är en musikal, men Paul Clarks musik lämnar inget bestående intryck även om sångerna är njutbara för stunden. En större kick får man av Annina Enckells översättni­ng med en modern och snitsig touch på rimmen. De många finurlighe­terna i texten med bland annat feministis­ka anspelning­ar uppfattas ibland enbart av den vuxna publiken, som kan ha behållning av föreställn­ingen även utan medhavda barn.

Föreställn­ingens längd på över 2,5 timmar blir dessvärre för mycket av det goda för många barn. Särskilt de som gör barnteater borde minnas att ”less is more”. Ett plus däremot för det mångsidiga programbla­det som fungerar som en pysselbok.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? GODIS. Hans (Riko Eklundh) och Greta (Anna Hultin) stillar hungern i häxan Hedvigs (Marcus Groth) godishus.
FOTO: CATA PORTIN GODIS. Hans (Riko Eklundh) och Greta (Anna Hultin) stillar hungern i häxan Hedvigs (Marcus Groth) godishus.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? VAKNA. Fru Måne (Dennis Nylund) väcker Greta (Anna Hultin, nere t.v.) och Hans (Riko Eklundh, nere t.h.) om natten men styvmor Marta (Cecilia Paul) och pappa Johann (Hellen Willberg) sover djupt.
FOTO: CATA PORTIN VAKNA. Fru Måne (Dennis Nylund) väcker Greta (Anna Hultin, nere t.v.) och Hans (Riko Eklundh, nere t.h.) om natten men styvmor Marta (Cecilia Paul) och pappa Johann (Hellen Willberg) sover djupt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland