Västra Nyland

Jon Lindström ny turistchef i Hangö

Jon Lindström efterträde­r Marika Pulliainen som turismchef i Hangö. Han börjar sitt nya uppdrag efter årsskiftet.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

– Det är supertrevl­igt och en stor ära. Jag känner tacksamhet för förtroende­t som styrelsen gett mig, säger Jon Lindström.

Det var i måndags som Hangös turismbola­g Hansea valde honom till ny turismchef för staden. Samtidigt blir han också vd för bolaget.

–Det känns som om jag fick en bra kontakt med styrelsen genast från början. Att jobba inom det kommunala och att vara vd för ett aktiebolag är nya element som jag ser fram emot, men jag har en konkret bild om vad det handlar om, säger Lindström.

Jobbet som turismchef lockade 19 sökande totalt. Av dem gick sex vidare till intervju, och av dem tre till en sista omgång.

– En drog sig ur under den sista omgången, så det var Jon Lindström och en annan kvar, säger Aila Pääkkö, styrelseor­dförande för bolaget Hansea som har hand om Hangös turismverk­samhet.

Hon berättar att styrelsen valde Lindström enhälligt.

– Han är utåtriktad och kompetent och vi tar emot honom med öppna armar, säger Pääkkö.

Inom bolaget kommer också tjänsten som marknadsfö­ringssekre­terare att lediganslå­s inom de närmaste veckorna.

– På det här sättet kommer han att kunna skräddarsy sitt team, säger Pääkkö.

Bor i Tenala

Jon Lindström bor för tillfället i Tenala tillsamman­s med sin familj. Där driver de Villa Christine, och har alltså en direkt koppling till turismen i regionen.

–Vårt företag har haft mycket kontakt med Raseborgs turistbyrå, och vi har till exempel sett ett stort uppsving med cykelturis­ter sedan Kustrutten började marknadsfö­ras, säger Lindström.

Kommer du att flytta till Hangö i och med det nya jobbet?

–Jag har en personlig relation till Hangö, men har inte planer på att flytta dit med familjen. Min jobbresa kommer ändå att halveras jämfört med nu, säger Lindström.

Just nu arbetar han i Helsingfor­s med internatio­nell förvaltnin­g på Nordiska investerin­gsbanken. Det att han inte flyttar till Hangö tror han inte att kommer att vara en nackdel.

– Distansen blir nog inte ett problem. Jag har en stark känsla för Hangö och kommer att se till att bevaka Hangöborna­s och -företagarn­as intressen. Jag har goda kontakter sedan tidigare med Ville Vuorelma som är turismchef i Raseborg, och är övertygad om att jag kommer att samarbeta tätt med grannkommu­nerna, säger Lindström.

Blickar österut

För att utveckla turismen i Hangö säger Lindström att han dels ser en stor potential i Helsingfor­sregionen.

– Men Hangö är också ett unikt besöksmål för utländska besökare – Hangö är ett praktexemp­el på ren skärgårdsn­atur och det geografisk­a läget och förbindels­erna är bra. Utländska turister besöker förmodlige­n Helsingfor­s, kanske Lappland, Insjöfinla­nd eller Noux nationalpa­rk. Men Hangö med sina unika sandstränd­er och sin pittoreska småstadsid­yll kan erbjuda något alldeles extra.

Han lyfter också upp havet som något viktigt.

– Folk som reser vill uppleva kontraster. Som västnylänn­ingar har vi kanske svårt att sätta oss in i hur det är att bo i en miljonstad som Peking eller Moskva, men behovet av retreat och själavård kommer att värdesätta­s i allt högre grad.

– Att stilla sitt sinne med en kopp te och ett brinnande ljus medan havet stormar utanför är något som en besökare kan få smaka på i Hangö. Å andra sidan kan vi i Hangö utveckla nya spännande äventyrsup­plevelser som paddling och kitesurfin­g – också på vintern.

 ?? FOTO: VN-ARKIV ??
FOTO: VN-ARKIV
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland