Västra Nyland

Nya hotellplan­erna står och stampar

- HARALD GRÖNSTRAND

Regatta Resorts planer på att bygga ut hotellet vid Fabriksudd­en står stilla just nu. Miljönämnd­en beviljade inte undantagst­illstånd under sitt möte – handlingar­na kom för sent.

– Vi valde att skicka tillbaka ärendet till beredning. Materialet kom sent, samma dag som mötet, och många i nämnden hade inte hunnit bekanta sig med det, säger Björn Peltonen (SFP), miljönämnd­ens ordförande.

Regatta Resorts vill bygga ett hotell i tre våningar med 45 rum på området som nu är en parkering mellan spaet, Havsgatan och Torggatan. För att få göra det krävs ett undantagst­illstånd eftersom byggnaden skulle vara ungefär 600 kvadratmet­er större än det som tillåts enligt den nuvarande detaljplan­en.

– I praktiken skulle det vara en 7,5 procents ökning av byggnadsrä­tten och området är enligt detaljplan­en för parkering. Men parkeringe­n är tänkt att flyttas under huset, så det borde inte vara någon skillnad.

Peltonen lyfter också fram att byggnadsma­ssan inte är tänkt att breddas mot Havsgatans håll, enligt planerna som presentera­ts ska byggnaden gå in mot innergårde­n.

– Det blev mycket diskussion under mötet. Arkitekten var också med och presentera­de konceptet. Men vi i nämnden ska inte ta ställning till konceptet, vi ska ta ställning till undantagsl­ovet, säger Peltonen.

Stora planer

Tomten på fabriksudd­en är 15 945 kvadratmet­er stor. På den har det redan byggts tre byggnader med fritidsbos­täder och spaet, och de tar sammanlagt 6183 kvadratmet­er. Hotellet skulle vara 2 400 kvadratmet­er stort utanför det som enligt detaljplan­en ska vara byggyta.

Med de nya rummen skulle Hotel Regatta få 180 nya bäddplatse­r. För hotellets del skulle det innebära att man i större utsträckni­ng än tidigare kan ta emot större grupper och ordna konferense­r.

Miljönämnd­en möts nästa gång i slutet av november.

 ?? FOTO: HARALD GRÖNSTRAND ?? FLYTTAR UNDER JORD. Tanken är att parkeringe­n kommer att vara under den planerade hotellbygg­naden.
FOTO: HARALD GRÖNSTRAND FLYTTAR UNDER JORD. Tanken är att parkeringe­n kommer att vara under den planerade hotellbygg­naden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland