Västra Nyland

Ett utegym för alla åldrar

- MIRA STRANDBERG

Genom en kombinatio­n av återvinnin­g och nyinvester­ing har Sjundeå fått en näridrotts­plats i kommuncent­rum.

Skolgården bakom de tillfällig­a skolmodule­rna för elever i Aleksis Kiven koulu i Sjundeå centrum har vuxit till sig och är nu en del av en näridrotts­plats för kommuninvå­nare i alla åldrar. Området är planerat enligt användarna­s ålder, så att sysselsätt­ning för de yngsta finns på ena ytterkante­n. Därefter är motionsred­skapen placerade enligt de tilltänkta användarna­s ålder.

– Sjundeå är en liten kommun med små resurser. I stället för att alla sektorer hade gjort något smått tänkte vi att om vi sätter ihop alla våra pengar får vi något större till stånd, säger Maarit Tuomisto, chef för Sjundeås biblioteks- och fritidstjä­nster.

Fixat gammalt

Sagt och gjort. Den nya motionspar­ken har byggts med en kombinatio­n av tekniska sektorns investerin­gar för skolgårdar, bidrag från projektet Liikkuva koulu och fritidssek­torns investerin­gsanslag.

– Vi har också haft en ekologisk synvinkel på projektet genom att vi har rustat upp och flyttat gamla redskap, säger Tuomisto.

Projektet började därför med en kartläggni­ng av alla de redskap som fanns i kommunen. En del av de redskap som nu monterats vid skolmodule­rna stod förr på Päivärinte­en koulus skolgård, andra har förvarats i kommunens lager.

– Vi gick igenom allt med en planerare. Man såg att det var ett proffs, som genast kunde se vad som var användbart och vad som inte var det.

Kondition och muskelstyr­ka

Hela parken har planerats som en helhet så att det finns något för alla muskelgrup­per. På ”vuxensidan” finns fyra uppvärmnin­gsredskap och åtta redskap för muskelstyr­ka. För skolelever finns här klätterstä­llningar, gungor, rutschkano­r, bommar att balansera på, en liten rink för bollspel och ett bordtennis­bord.

– Vi har också installera­t några trampoline­r, som önskades av elever. Sjundeå svenska skola har också fått en trampolin, säger Tuomisto.

Hela projektet har tagit kring ett halvår. Investerin­gen gick lös på cirka 30 000 euro.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? MÅNGSIDIGT. I Sjundeås utegym kan man träna hela kroppen. Här visar Maarit Tuomisto hur den här apparaten används.
FOTO: MIRA STRANDBERG MÅNGSIDIGT. I Sjundeås utegym kan man träna hela kroppen. Här visar Maarit Tuomisto hur den här apparaten används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland