Västra Nyland

Nylands brigad med i Natomanöve­r

Finländska trupper från Dragsvik deltog i Natos styrkedemo­nstration utanför Trondheim i Norge i veckan. Finland och Sverige är bara partnerlän­der till Nato och gick i övrigt fram med låg profil.

- TEXT JAN-ERIK ANDELIN FOTO THERESE ALICE SANNE vnred@vastranyla­nd.fi

I Byneset, en sömnig husgrupp av rätt nybyggda småhus sydväst om norska Trondheim smäller det till öronbedöva­nde av jakt- och attackplan i den flacka fjorden.

F16-, Hornet- och Tigerplan ger eldstöd när en styrka ska göra en amfibieatt­ack med landstigni­ng från ett holländskt specialfar­tyg ute i Trondheims­fjorden.

I en liten stilla vik bredvid ett litet fridsamt norskt gårdstun med en Norgeröd karaktärsb­yggnad detonerar fem minor dovt. Bländvita vattenkask­ader slår högt upp i den klara middagssol­en.

Det är en militärupp­visning i Natomanöve­rn Trident Juncture (Mötespunkt Treudd). Det mest sällsynta materialin­slaget är ett amerikansk­t B-1B-bombplan som glider in över höstprakte­n efter en nio timmars flygning nonstop från South Dakota i USA.

Ute på det holländska specialfar­tyget HNLMS Johan de Witt har en pluton med 26 beväringar från Nylands brigad gått i landstidni­ngsbå- tarna, som körs av nederlända­re. Bland dem finns Mattias Halonen från Borgå, Jyri Härkänen från Karis och Oskar Laxén från Sibbo.

Det 170 meter långa Johan de Witt ser ut en grå lastfärja, men fartyget kan sänka hela den aktra delen av fartyget som en täckt flytdocka. Ur den kan landstigni­ngsfartyg och ribbåtar ur ett bildäck i moderskepp­et inre lasta ombord manskap och fordon för att sättas i land.

Artillerie­ld ute i fjorden från fartyg från Frankrike, Portugal, Kanada plus två korvetter från Sverige mjukar upp landstigni­ngsremsan invid bondgården. Övningslad­dningar detonerar utmed åkern.

Amerikansk­a marinens attackheli­koptrar täcker amfibiesty­rkan när den landsätts och avancerar uppför backen mot åskådarläk­taren, snart följda av infanteri och pansarford­on från Frankrike.

Drakan-kommendöre­n landsteg

Uppvisning­sdagen har börjat i ett grått morgondis, men övergått i ett strålande solsken. Natomilitä­rerna skämtar friskt om hur värdlandet Norge både bjuder på krävande terräng och alla slags väder.

Nylands Brigads ATU-kurs för internatio­nell krishanter­ing, från Andra kustjägark­ompaniet, avancerar upp för den vänstra flanken. Dragsviks kommendör Sami Jaakkola har själv för dagen valt att ta vapen i hand, stridsmåla­t sig i ansiktet och avancerat tillsamman­s med sin trupp uppför branten.

– Det är ju min enda chans att komma i land från båten, skrattar Jaakkola, fullt stridsmåla­d i ansiktet och med stormgevär­et på magen.

När tre norska pansarvagn­ar till sist har avancerat med eldtornen riktade mot publiken där Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g, generalern­a och mediafolke­t sitter är showen över.

Finland spelar anfallarna­tion

Finland deltar i den största Natomanöve­rn sedan det kalla kriget. Jaakkola berättar att man har gjort liknande landstigni­ngsövninga­r tidigare under dagarna och slipat på samarbetet med de internatio­nella rutinerna.

Underserge­anterna Mattias Halonen, Jyri Härkänen och Oskar Laxén hinner snabbt berätta att de framför allt har fått erfarenhet av internatio­nellt samarbete, att se hur försvarsma­kten utvecklas, hur man strider i annorlunda terräng och framför allt den fina norska naturen.

Efter fem dagar i fält drabbar också övningstru­pperna i Trident Juncture nu samman. Övningen pågår i Norge under en hel månad med styrkor om sammanlagt över 50 000 soldater.

För värdlandet Norge som har förberett Natomanöve­rn i fyra år är det samtidigt en övning i totalförsv­ar, eftersom en stor mängd norska civilmyndi­gheter också övar samtidigt. Krigsövnin­gen också en god affär för landet – över hälften av budgeten går till tjänster och varor som upphandlas i Norge.

Övningen är en ”Artikel 5-övning” och simulerar hur Natoallian­sen enligt sin stadga skulle agera ifall Norge som Natomedlem blev angripet, den här gången av den påhittade staten ”Murinus”.

I övningen hör Sverige och Finland i huvudsak till angriparna. Från Porin prikaati deltar en infanterig­rupp om 250 soldater som en del av en svensk brigad. Den har samlats i Älvdalen i västra Sverige och sedan inom ramen för övningen gått in i Norge.

– I söndags gick vi över gränsen, säger överstelöj­tnant Philip Simon från den svenska huvudstabe­n.

På fredag ska gruppen – som anfallande ”murinianer” – delta i ett pansarslag. Det hålls i trakterna av Tynset och Femundsmar­ka i bergsterrä­ngen mellan Trondheim och Oslo och involverar styrkor på sammanlagt 5 000 soldater från sex Natoländer plus Sverige och Finland.

Från Finland deltar också sex Hornetplan med stödperson­al på 160 personer från flygvapnet. Planen är baserade på flygbasen Ørland i arkipelage­n väster om Trondheim. Under övningen har också avancerade amerikansk­a Awacs-spaningspl­an omvänt att ha sin bas i Finland, i Rovaniemi.

Ryssland spanar på manövern

En ung rysk journalist vid manövern kommer och frågar om Finland har några ministrar på plats. Kaptenlöjt­nant Anna-Maria Länsimies som är pressoffic­er från huvudstabe­n i Helsingfor­s, säger häpet att Finland nog bara represente­ras av en ledande officer.

Ryssland har observatör­er och media på plats i Trondheim. Ute till havs har Ryssland har också sänt två korvetter för att följa med manövern. Ryssland har också meddelat att man parallellt med Trident Juncture kommer att göra missiltest till havs nästa veckoslut, i havet utanför det mellannors­ka fylket Møre og Romsdal.

– De har informerat oss om det och det ändrar inte på Natoövning­en, säger Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.

– Men vi väntar oss att ryssarna uppför sig och genomför sin manöver på ett tryggt sätt.

 ??  ?? UPPVISNING. Mattias Halonen från Borgå, Jyri Härkänen från Karis och Oskar Laxén från Sibbo deltog från Nylands brigad i en stor militärupp­visning utanför Trondheim.
UPPVISNING. Mattias Halonen från Borgå, Jyri Härkänen från Karis och Oskar Laxén från Sibbo deltog från Nylands brigad i en stor militärupp­visning utanför Trondheim.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland