Västra Nyland

Större sprickor i budgeten

Halvårsrap­porten var en kalldusch för Raseborg. Nu kommer följande: skatteinko­msterna sjunker ytterligar­e och vården blir dyrare.

-

Stadsstyre­lsen har beslutat anhålla hos stadsfullm­äktige att en budgetändr­ing i 2018 års budget görs så att skatteinko­msterna minskas från 115,2 miljoner euro till 112,9 miljoner euro.

Stadsstyre­lsen har i samma veva beslutat att hela organisati­onen på grund av de minskade skatteinko­msterna bör iaktta återhållsa­mhet vad beträffar budgetöver­skridninga­r.

I halvårsrap­porten, som redan betraktade­s som ett bakslag, uppskattad­es skatteinko­msterna uppgå till 113,9 miljoner euro mot budgeterad­e 115,2 miljoner euro. Men Kommunförb­undets prognos den 23 oktober visade att årets kommunalsk­atteintäkt­er sjunker ytterligar­e. Orsakerna ligger i skatterätt­elsen för skatteåret 2018 som enligt Finansmini­steriets senaste uppskattni­ng skulle vara omkring –240 miljoner för kommungrup­pens del mot beräknade –80 miljoner i juni.

På grund av detta har man varit tvungen att i staden prognos för tredje kvartalet ytterligar­e sänka skatteinko­msterna till 112,9 miljoner euro.

Dilemmat är med andra ord att kommunerna redovisade­s betydligt för höga skatteinko­mster i fjol vilket ger utslag i år.

Skatteförv­altningen berättade i måndags att inkomstska­tterna minskade från i fjol och förändring­en beror på skattelätt­nader.

Vårdens miljonöver­skridning

Även vården i Raseborg utgör en tyngre ekonomisk börda än förutspått. Social- och hälsovårds­nämndens nettoutgif­tsram i budgeten 2018 uppgår till totalt 98,7 miljoner euro.

I prognosen per den 31 augusti beräknades utfallet för hela året 2018 uppgå till 102,2 miljoner euro varmed social- och hälsovårds­sektorn överskride­r budgetansl­aget med 3,5 miljoner euro.

Den specialise­rade sjukvården­s båda anslag överskrids tillsamman­s med nästan 3 miljoner euro. En stor orsak tillöversk­ridningen är att budgetansl­aget sänktes i enlighet med stadens åtgärdspro­gram och Raseborgs sjukhus handlingsp­lan.

– Vi underbudge­terade och ignorerade riskerna, säger Karl von Smitten (SFP) som är ordförande i social- och hälsovårds­nämnden.

Enligt von Smitten består överskridn­ingen av två delar. Den första är de så kallade övertidsdy­gnen som kostar nästan en miljon euro.

– Vi höjde ögonbrynen åt detta redan i vintras men ärendet togs till nämnden först i maj. Då gav vi socialoch hälsovårds­direktören carte blanche att reda ut frågan.

Detta ledde till att man köpte vårdplatse­r i Hangö och Sjundeå.

– På en månad gick övertidsdy­gnen till noll. Men vi borde ha gjort det redan i februari–mars.

Den andra orsaken är att Raseborg ”är en liten kommun som inte har råd med specialise­rad sjukvård för sin gamla befolkning”.

– Raseborg och Hangö har den högsta andelen personer över 75 år i Nyland. Av detta följer en låg utbildning­sgrad och dålig skattebeta­lningsförm­åga. Utöver detta är försörjnin­gskvoten rentav sämst i Nyland, säger von Smitten.

– Många har fått ny höft, sina ögon opererade eller sina kranskärl vidgade. Vi äldre är pigga men dyra. Det är vårt problem, säger von Smitten och påpekar att han själv är 75 år gammal men har haft turen att få vara frisk.

Stadsstyre­lsen föreslår att anslaget höjs med 2 780 000 euro plus 180 000 euro.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland