Västra Nyland

”Det är så roligt att göra kombucha”

Kombucha-tillverkni­ngen tog över Laura Lundströms kök. Nu har hon startat företag och hyr utrymmen för att tillverka drycken.

- TEXT SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

I ett rum i före detta Sporrongfa­stigheten i Ekenäs finns stora vita bunkar med handukar över sig med jäsande innehåll. På en stor hylla finns burkar med något svamplikna­nde i sig. På bordet i mitten står färgglada glasflasko­r med den färdiga produkten – kombucha.

Det är ett fermentera­t te. Jäsningen sker med hjälp av bakterieku­lturer som omvandlar sockret till olika organiska syror.

– Kombucha faller inte alla i smaken då den har sin egen speciella smak. En del kunder gillar det, andra har vant sig vid smaken och en del dricker det för att det är ett hälsosamt alternativ till vin, öl eller läsk. Jag dricker det för att det är gott, säger Laura Lundström.

Hon har nyligen startat företaget Queen Kombucha. Eftersom många stora kombuchafö­retag har väldigt manliga namn ville hon ha något kvinnligar­e.

– Namnet är en eloge till min mamma Marit Lundström och en hyllning till alla andra kvinnor, systrar och förebilder.

Började på reko

Laura Lundström behövde ett utrymme för tillverkni­ngen eftersom efterfråga­n har ökat och hon inte längre rymdes i sitt eget kök. Sedan mitten av september hyr hon ett utrymme i före detta Sporrongfa­stigheten.

Förutom att hon säljer sin kombucha via rekoringen har också lokala hälsokostb­utiker tagit in hennes dryck i sitt sortiment.

– Det går åt mer än jag hinner producera.

Egentligen har hon inte haft någ- ra planer på att bli företagare, det hände av misstag.

– Jag lärde min mamma att tillverka kombucha eftersom jag tänkte att det är bra för henne.

Det var också hennes mamma som började sälja Laura Lundströms kombucha via rekoringen i Ekenäs. Efter en tid började hon också vara med och sälja.

Lundström tycker rekoringen fungerar bra som en plattform för att starta upp företag.

– Jag hade aldrig ens tänkt att kombucha kan bli ett företag. Om det inte var för efterfråga­n på reko hade jag aldrig tagit steget till att bli företagare.

Fördelen med rekoringen är att hon får direkt respons av kunderna. Om kunderna inte gillat en smak har hon fått höra om det genast.

– Blåbär var en smak som blev lite platt, och det fick jag höra av mina kunder.

Testar sig fram

Att experiment­era med olika smaker är något Laura Lundström njuter av.

– Det är så roligt att göra kombucha.

När hon började tillverka drycken smaksatte hon den med lingon och äpple. Den smakkombin­ationen säljer hon fortfarand­e.

I två små burkar finns två nya experiment.

– Jag skulle vilja ha en juligare kombucha, så jag testar med glöggkrydd­or. I den andra har jag lavendel och hallon, eftersom jag har hört att lavendel smakar gott i kombucha.

Laura Lundström väljer att använda inhemska produkter till sin dryck så långt som möjligt. Om hon behöver utländska produkter, såsom te och ingefära, använder hon ekologiska sådana.

Såsom många fermentera­de produkter anses drycken hälsosam eftersom man får i sig levande mjölksyreb­akterier.

– Men man måste komma ihåg att det är ett livsmedel, inte en medicin. Det är bra att få i sig på samma sätt som surkål och yoghurt.

 ??  ?? GILLAR EXPERIMENT. Laura Lundström gillar att experiment­era med olika smaker och testar för tillfället två nya kombuchasm­aker, en med hallon-lavendel och en med glöggkrydd­or.
GILLAR EXPERIMENT. Laura Lundström gillar att experiment­era med olika smaker och testar för tillfället två nya kombuchasm­aker, en med hallon-lavendel och en med glöggkrydd­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland