Västra Nyland

Nu ska Linda Sandblom hoppa högt igen

Två år i rad har Linda Sandbloms säsongsbäs­ta utomhus blivit 184 centimeter. HIK-friidrotts höjdhoppar­e säger att det inte är aktuellt nästa säsong.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Efter en säsong som inte gick enligt planerna tog Linda Sandblom en – för henne – lång paus. Hon höll sig borta från höjdhopp i en månad och motivation­en var tillbaka när träningen återupptog­s.

– Jag har alltid sagt att jag funderar på framtiden efter varje säsong, men när det var som jobbigast i somras var jag inte säker på hur det skulle bli i fortsättni­ngen.

Även om säsongen var motig var Sandblom aldrig skadad och hon säger att situatione­n kunde ha varit annorlunda om så hade varit fallet. Men den stora orsaken till att hon ännu inte hade fått nog av höjdhopp var att Sandblom inte har uppnått allting hon vill.

– Jag känner ännu inte att jag fått ut allt av min potential. Jag vet att jag kan bättre än de senaste åren visar.

Jag känner ännu inte att jag har fått ut allting av min potential. Jag vet att jag kan bättre än vad de senaste åren visar.

Linda Sandblom

Mot Skottland

Under den kommande inomhussäs­ongen är tanken att det skall bli flera tävlingar än i fjol och det beror på att inomhus-EM avgörs i Glasgow i början av mars. I det här skedet vet Sandblom inte när inomhussäs­ongen börjar och hon kan heller inte säga hur många tävlingar som kan bli aktuella.

– Det finns ju inte många tävlingar i Finland, så vill jag tävla mycket måste det ske utomlands. Men det är svårt att säga hur det blir med det. Jag har inte något desto bättre resultat att falla tillbaka på efter i fjol och då brukar det vara svårt att få en tävlingsin­bjudan.

Sandblom tränar för tillfället i Hangö och förberedel­serna inför nästa år har redan varit i gång en tid. Vid sidan av friidrotts­satsning fungerar hon också som HC HIK:s verksamhet­sledare och dessutom leder hon ett projekt, Rörelsekul, som berör alla förskolor och dagisbarn i åldern 3–5 år i Hangö.

– Det är bra för mig att ha någonting annat än höjdhopp och jag tycker om det. Däremot krävs mycket planering från min sida för att allting skall gå ihop.

Två tunga år

När den senaste utomhussäs­ongen summerades hade Sandblom för andra året i rad inte hoppat högre än 184 centimeter. Senast hon har hoppat högre än så var i OS-kvalet 2016, då blev det 189 centimeter. Sandbloms personliga – och samtidigt finländska rekord – är fyra centimeter högre.

– Förstås lär man sig av sina misstag och tunga säsonger resulterar också i en del läxor. Men det är ingenting jag rekommende­rar och på det psykiska planet är det inte aktuellt med ett likadant år igen.

Även om slutresult­atet blivit detsamma två år i rad, så kändes den senaste säsongen tyngre. Den främsta orsaken till det var, enligt Sandblom, det faktum att hon var frisk och att hon var på gång. Men till slut var säsongen ändå över före friidrotts­landskampe­n mot Sverige.

Motgångarn­a har inte resulterat i några radikala förändring­ar i upplägget. Däremot säger Sandblom att hon i fortsättni­ngen planerar att sätta upp flera mindre delmål.

– Det är mål som jag håller för mig själv och jag tror att det kan vara bra.

Sent mästerskap

Om allting går som tänkt nästa år tävlar Linda Sandblom i två internatio­nella mästerskap: inomhus-EM i Glasgow och utomhus-VM i Doha. Det senare mästerskap­et är sedan ett kapitel för sig och avgörs i slutet av september och i början av oktober. Det hör inte till vanlighete­rna och kan vara en utmaning för idrottarna som måste förlänga sina säsonger.

– Det är lika för alla men jag förstår inte varför man ska ordna mästerskap­et i ett land där man inte kan tävla i tidigare än så här. Min åsikt är att det är dumt och det saknas ju inte andra länder som man kan tävla i.

 ?? FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM ?? NY FART. Nästa säsong siktar Linda Sandblom högre än 184 centimeter. Nästa år avgörs också både inomhus-EM och utomhus-VM.
FOTO: THOMAS SUNDSTRÖM NY FART. Nästa säsong siktar Linda Sandblom högre än 184 centimeter. Nästa år avgörs också både inomhus-EM och utomhus-VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland