Västra Nyland

Vi behöver vårt sjukhus

- Thomas Blomqvist Thomas Blomqvist är riksdagsle­damot (SFP) och stadsfullm­äktiges ordförande i Raseborg.

Regeringen­s förordning om att en hel del ingrepp ska koncentrer­as till stora sjukhus tillsamman­s med Helsingfor­s och Nylands sjukhusdis­trikts (HUS) egna beslut kan hota de små sjukhusens verksamhet­sförutsätt­ningar och framtid. Enligt HUS’ chefsläkar­e ska alla gynekologi­ska operatione­r inom Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikts område centralise­ras till Hyvinge och Helsingfor­s. Det verkar allt tydligare att trenden med att lägga ner mindre enheter och centralise­ra det mesta till de stora sjukhusen håller i sig och till och med hotar stärkas.

Det råder inget tvivel om att det inom HUS är förnuftigt att koncentrer­a de mest krävande ingreppen till de stora sjukhusen i huvudstads­regionen. Men då måste man samtidigt genom en vettig arbetsförd­elning mellan alla sjukhus inom distriktet se till att också de mindre enheterna som till exempel Raseborg, Lojo och Borgå sjukhus har förutsättn­ingar att fortsätta som fungerande enheter inom den specialise­rade sjukvården.

Stängninge­n av BB tidigare var framför allt ett hårt slag för regionen och alla de västnyländ­ska och andra mammor som hade önskat få föda här. Men det var också en kännbar försvagnin­g av Raseborgs sjukhus som en enhet inom HUS. När man nu uppenbarli­gen tänker upphöra med alla gynekologi­ska operatione­r vid vårt sjukhus innebär det en ytterligar­e försvagnin­g. Sjukhusets attraktion­skraft som arbetsplat­s minskar också, och det kan bli svårare att locka läkare och annan vårdperson­al till sjukhuset när verksamhet­en blir mindre mångsidig.

Visionen för Raseborgs sjukhus bör vara att det är ett närsjukhus som kan betjäna oss västnylänn­ingar på ett så heltäckand­e och bra sätt som möjligt. Det ska bidra till att också vi har tillgång till jämlik vård på vårt eget modersmål. Det är helt klart att den mest krävande vården ges vid de stora sjukhusen inom HUS, men också de mindre sjukhusen behövs. Vårt sjukhus blev en del av HUCS (Helsingfor­s universite­ts centralsju­khus) uttrycklig­en för att trygga verksamhet­en och garantera sakkunskap­en och läkartillg­ången. Men den målsättnin­gen verkar enligt den senaste utveckling­en vara svår att nå.

Visionen för Raseborgs sjukhus bör vara att det är ett närsjukhus som kan betjäna oss västnylänn­ingar på ett så heltäckand­e och bra sätt som möjligt.

Åtminstone hittills har HUS operativa ledning med vd Aki Lindén i spetsen uttryckt förståelse för att Raseborgs sjukhus behövs, att västnylänn­ingarna behöver ett fungerande sjukhus med jour, både med tanke på avståndet till huvudstads­regionen och för att trygga tillgången till service både på svenska och på finska.

Den senaste tidens utveckling gör åtminstone mig orolig. Har HUS’ inställnin­g ändrats? Den här saken behöver nu diskuteras inom HUS och framför allt mellan de västnyländ­ska kommunerna och HUS’ ledning. Raseborgs sjukhus är viktigt för vår region, och dess verksamhet­sförutsätt­ningar bör tryggas.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland