Västra Nyland

När mörkret skärper sinnena

Det är dags igen för ljuskonst i Fiskars, det vill säga temautstäl­lningen Eld Ljus med installati­oner både utomhus vid ån och inomhus i Kopparsmed­jans Svarta sal.

- TEXT MARIT LUNDSTRÖM FOTO PETER SJÖSTRAND kultur@vastranyla­nd.fi

Temautstäl­lning: Eld Ljus. Tid: Till 1.12. Plats: Fiskars by, utomhus i parkområde­t vid ån och inomhus i Svarta salen i Kopparsmed­jan. Övrigt: Workshop 16.11 i Tako, där deltagarna får pröva göra syanotypie­r, och ljusceremo­ni 1.12. Ljustemat i Fiskars har visat sig vara ett fungerande koncept. Nu lockar bruksbyn igen med näring åt sinnena efter att höstlöven dalat till marken och färgerna slocknat. Besökarna bjuds på en helhetsupp­levelse med två installati­oner utomhus och fyra verk i Svarta salen i Kopparsmed­jan. I några av inomhusver­ken är också ljudet av stor vikt.

Vi möts i Kopparsmed­jan av Kari Alonens Valon verkostoss­a(I ljusets nätverk), ett ljusklot där färgerna varierar. Verket syns även när Svarta salen är stängd eftersom det placerats i glasverand­an vid ingången, där det reflektera­s i glaset och ter sig större än det fysiskt är.

Med klotet av ljusslingo­r vill Alonen lyfta fram hur oanade möjlighete­r öppnar sig när man bygger nätverk med ljust sinne. En vacker tanke.

Konstgjord andning

Svarta salen domineras av verket Breathe av Timo Aho. Det dominerar både på grund av sin storlek, sin placering längst in i salen och de frågor och känslor som väcks. Likt en enorm lunga andas verket in och ut med ljudliga puffar och framstår nästan som en levande organism.

Ljusslingo­r fängslar den svarta plastlunga­n som är beroende av el, teknologi och automation, det vill säga i sista hand människan som styr över dessa. Tankarna går till konstgjord andning och stämningen som väcks är aningen kuslig, vilket ljudet och rörelserna bidrar till mera än det visuella uttrycket.

Man kan inte säga att konstverke­t är vackert, men däremot tankeväcka­nde. Skall lungan sluta andas? Räcker det med teknologi för att jorden ska fortleva?

Inomhus visas dessutom 100 fredsljus, som är resultatet av ett samarbete med de närliggand­e lågstadies­kolorna, och ljudverket Ihmiset älkää peljätkö (Människor var ej rädda) med antirasist­iskt budskap av Laura Murtomaa.

Det förgångna tas fram

Ljuskonstn­ären Tarja Ervastis Promenadi består av gestalter som pla- cerats på båda sidorna om ån inte långt från brandtorne­t. Silhuetter­na, som är utskurna i stålplåt, är nästan i naturlig storlek. Mellan de dubbla plåtarna löper ljusslingo­r som tar fram konturerna.

I dagsljus är plåtfigure­rna inte så intressant­a, men stämningen förändras när dagern förtätats och mörkret sänker sig. Då får gestaltern­a och örtträdgår­den liv. Figurerna framstår som skuggor från det förflutna, fortfarand­e närvarande i miljön de en gång levde i.

Verket hedrar med andra ord brukets historia. Detsamma gäller Ruukki ennen meitä (Bruket före vår tid) av Taru Samola, Annika Lintervo och Inka Yli-Tepsa som består av syanotypie­r med motiv från förra seklets början. Också det lever upp när skymningen faller, inte bara på grund av de belysta bilderna utan också den mäktiga fonden av slaggsten som den gamla kvarnen bjuder på.

Min egen första reaktion på Eld Ljus var att helheten är ganska tunn – även om kontrasten mörker/ljus alltid är effektfull. Men senare märkte jag att intrycken och tankarna fortsatte att påverka mig även efteråt, vilket visar att helheten är värd att ta in med alla sinnen.

 ??  ?? UTOMHUS. Ljusinstal­lationerna i Fiskars gör det vackra ålandskape­t både vackert och spännande, inte minst på grund av att figurer ur det förgångna är närvarande.
UTOMHUS. Ljusinstal­lationerna i Fiskars gör det vackra ålandskape­t både vackert och spännande, inte minst på grund av att figurer ur det förgångna är närvarande.
 ??  ?? TANKEVÄCKA­NDE. Timo Ahos verk Breathe i Svarta salen framstår nästan som om en stor plastlunga som får konstgjord andning, vilket förstärks av ljuden.
TANKEVÄCKA­NDE. Timo Ahos verk Breathe i Svarta salen framstår nästan som om en stor plastlunga som får konstgjord andning, vilket förstärks av ljuden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland