Västra Nyland

Inte det mästerverk det kunnat bli

Vackert och vansinnigt ambitiöst – men går i slutändan samma öde till mötes som föregångar­na.

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Assassin’s Creed: Odyssey. Format: Xbox One, Playstatio­n 4, PC. Åldersgrän­s: 18. Betyg:

Det senaste äventyret i Ubisofts lönnmördar­svit spinner vidare på rollspelsu­pplägget från fjolårets Origins, men lämnar Egypten för antikens Grekland. Utöver smygaspekt­en är det inte mycket som skiljer det åt från ett typiskt rollspel. Det mes- ta finns här: ett klassiskt nivåsystem, en jättelik spelvärld, interaktiv­a dialoger, utbytbar utrustning samt drösvis av sidouppdra­g och bisysslor.

Å ena sidan blir jag gång på gång överrumpla­d av spelets tekniska bedrifter. Det grekiska öriket passar perfekt i sammanhang­et och är så makalöst välgjort och visuellt imponerand­e att det mesta bleknar i jämförelse.

Det är en ynnest att få kunna fly undan verklighet­en till en sådan vacker, historisk plats – och när jag begrundar den sanslösa detaljrike­domen från en bergstopp, manövrerar ett skepp över havsvågorn­a eller rofyllt iakttar solnedgång­en från en strandkant inser jag hur långt spelgrafik faktiskt har kommit.

Å andra sidan trillar spelet till slut ändå ner i den fälla som samtliga Assassin’s Creed gjort dessförinn­an. Det liksom fastnar i samma slags repetitiva mönster och tappar mitt intresse någonstans längs vägen.

Det är en fråga om balans, mer än något annat. Alla ingrediens­erna finns redan där – resten hänger på tillagning­en.

Odyssey tilltalar mig på så många plan att jag verkligen önskar att det blivit det mästerverk det hade potential att bli. Jag tar med mig en hel del fina ögonblick från mina äventyr, men sammantage­t är Odyssey tyvärr ännu en missad möjlighet.

 ??  ?? TVÅ HUVDPERSON­ER. Man får själv välja vem av syskonen Alexios och Kassandra man vill spela som – ett val som dessutom har viss inverkan på hur äventyret förlöper.
TVÅ HUVDPERSON­ER. Man får själv välja vem av syskonen Alexios och Kassandra man vill spela som – ett val som dessutom har viss inverkan på hur äventyret förlöper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland