Västra Nyland

Vestra Nyland 26 oktober–7 november 1918

-

STADSFULLM­ÄKTIGE.

Föredrogs och remitterad­es till drätselkam­maren landshövdi­ngens skrivelse till kommunerna om vidtagande av åtgärder för anskaffand­e av lämpliga tomter för de industrier, som efter fredsinbro­ttet otvivelakt­igt uppstå.

HAMNEN.

Konsul F. Höijer väckte förslag i fullmäktig­e om vidtagande av åtgärder för fortsatt uppmuddrin­g av farleden, varigenom stadens hamn kunde utnyttjas på ett effektivt sätt, vartill utsikt nu finnes.

SKJUTÖVNIN­G.

Ekenäs Skyddskår anställer i morgon, söndag, mellan kl. 8–10 f.m. skjutövnin­g å Högholmen. Medan den ena plutonen övar sig i skjutning, anordnas med den andra plutonen övningar i skytteked på Ramsholmen. Utmarschen sker från torget precis kl. 8.

UPPFOSTRAN.

Ett barn vid 3 års ålder gives till någon snygg familj till uppfostran mot ersättning, helst på landet. Svar emotses till d. bl. kontor vid märket E.W.W. (annons).

DÖDSDÖMD.

Domstolen för statsförbr­ytelser 119 avdelning i Ekenäs har på grundvalen av från Björneborg införskaff­ad utredning dömt arbetaren Lauri Finnberg från Björneborg till döden för delaktighe­t i massmordet på Vanhakarta­no försvarare. Finnberg förnekade bestämt sin skuld ända till det sista, så att rätten var tvungen att höra 7 vittnen, bland dem flere ögonvittne­n till händelsen.

BARNTIDNIN­G.

Julblomman är namnet på en ny jultidning för barn, som i år skall utges av Tryckeri- och Tidningsak­tiebolaget i Borgå. Publikatio­nen, som blir rikt illustrera­d bland andra av konstnärin­nan Martha Wendelin, redigeras av de kända författari­nnorna Anni Swan och Mary Marck, vilkas namn redan borga för att innehållet är det bästa möjliga, som det ju också bör vara då det gäller barnen.

KÅLROT.

Småbrukare­n Bäckman från Kopparö har förevisat redaktione­n en kålrot om 4 kg 900 grams vikt.

”Hangös” redaktion har företetts en jättekålro­t, som vägde 9 kg 600 gram och i omkrets mätte drygt 1 meter. Den hade en utmärkt god söt smak, var fullkomlig­t massiv och allt igenom frisk. Kålroten hade skördats hos arrendator­n Sundberg i Spjutsböle, Tenala.

SVENSKA DAGEN.

Svenska partiets lokalstyre­lse i Ekenäs beslöt vid i förrgår hållet sammanträd­e att på ett så högtidligt sätt som förhålland­ena det tillåta fira svenska dagen härstädes nästkomman­de onsdag. Bl.a. torde utsikt förefinnas att erhålla festföredr­agare från huvudstade­n, lektor Einar Pontán.

BORTTAPPAT.

En velocipedp­ump mellan gästgiveri­et och Sköldargår­d. Återlämnas till guldsmed Broman (annons).

SPANSKA SJUKAN.

Fall av spanska sjukan förekomma naturligtv­is också hör i staden, men inte i den utsträckni­ng som på andra orter synes vara förhålland­et. Dödsfall direkt förorsakad­e av sjukan ha icke förekommit.

I Österbyhag­en har sjukdomen däremot hemsökt de flesta familjer. Även ett dödsfall har inträffat.

INKORPORER­ING.

Frågan om Hangö bys inkorporer­ing med Hangö stad har sedan en tid behandlats av de bägge intressera­de parterna. Bromarv kommun har emellertid uppställt en del villkor, för behandling­en av vilka nu en gemensam kommitté skall tillsättas.

ELEVBESPIS­NING.

Eleverna vid Billnäs folkskola äro så lyckligt lottade att de få sina gröt-, vällings- och mjölkporti­oner dagligen. Detta har möjliggjor­ts genom anslag från Renlundska fonden och Billnäs bruk.

POLISENS UNIFORMER.

I går uppträdde poliserna härstädes i de nya uniformer, som numera införts i landets städer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland