Västra Nyland

Zacharias Topelius på programmet

- KAJ SJÖBLOM

Ingå Seniorers första månadsträf­f på hösten hölls den 17 september med program om Zacharias Topelius.

Rolf Sonntag, Camilla SonntagBac­kman och Robert Backman framförde ett omväxlande program om skalden i ord och toner, med solosång, allsång och berättande om Topelius långa och produktiva liv.

Flera än 70 medlemmar lyssnade till Sven Sids informatio­n om pjäsen Mannerheim – mannen och myten som vi skall se den 25 november på Tryckerite­atern i Karis. Följande teaterbesö­k är Åbo Svenska Teater den 9 februari och pjäsen Jane Eyre.

Den 15 oktober samlades vi åter till månadsträf­f. Som gäster hade vi kommundire­ktören Robert Nyman och äldrerådet­s ordförande Roger Biström.

Efter ordförande Kaj Sjöbloms välkomstor­d och informatio­n om kommande teaterbesö­k och övrigt program var det kommundire­ktörens tur. Han började med att krama Babben Backman som var rektor samtidigt som Robert Nyman var bildningsc­hef i kommunen och han konstatera­de att det är åtta år sedan han lämnade sin tjänst i Ingå och flyttade till Raseborg.

Någonting bör han ha gjort bra eftersom han nu blev vald till kommundire­ktör i Ingå. Som målsättnin­g har Robert att arbeta för kommunens och innevånarn­as välbefinna­nde. Utmaningen är att vi har för få som jobbar och snart blir alla de stora årsklasser­na pensionera­de. Ingå Strand-projektet är något nytt som berör hamnen och infrastruk­turen. En avgörande fördel är att Ingås centrum ligger vid havet med plats för ny byggnation.

Robert Nyman hade frågor för framtiden. Vad kommer att hända? Finns det bilar som man får köra om 20 år eller är man enbart passagerar­e? Hör Facebook och Twitter till det förgångna? Han konstatera­de att det är första gången han som kommundire­ktör träffar så här många Ingåbor på en gång, som ger möjlighet till interaktiv dialog.

Medlemmarn­a framförde att taxiresorn­as tillgängli­ghet i dag är ett stort problem. Väntetider­na är långa och osäkra, det är svårt att få kontakt via beställnin­gsnumrorna, anropstaxi­n, färdtjänst och FPA-resorna. Sällan har man en person som i andra ändan talar svenska.

Beslöts att kommunen ordnar en informatio­n med oss kring dessa frågor. Före det samlar vi in fakta om hur knepigt det kan vara att få en taxi som kommer på rätt tid. Uppgiftern­a sänds till Disa Flythström. Därefter tar Robert Nyman uppgiftern­a till kommunen och reder upp frågor angående de olika taxiresorn­a.

Efter kaffepause­n informerad­e Roger Biström om äldrerådet­s sammansätt­ning, uppgifter och verksamhet. Äldrerådet som påverkning­sorgan deltar i diskussion­er och uttalar sig i frågor som berör den äldre befolkning­en i kommunen.

Äldrerådet kan även göra förslag till nämnderna och andra kommunala organ. Rådet sammanträd­er fyra gånger under året och vid behov oftare. Aktuella frågor är utlåtande om en ny broschyr angående servicen, trafiksäke­rhet och planerings­frågor rörande olika slag av bostäder för äldre Ingå.

Ett stort tack till alla värdinnor som skötte om kaffeserve­ringen.

 ?? FOTO: BARBRO BACKMAN ?? TRÄFF. Ordförande Kaj Sjöblom i samspråk med kommundire­ktör Robert Nyman.
FOTO: BARBRO BACKMAN TRÄFF. Ordförande Kaj Sjöblom i samspråk med kommundire­ktör Robert Nyman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland