Västra Nyland

Trons olika sidor

- OTTO EKMAN

Dokumentär­en Tro (Danmark 2018) baserar sitt speciella koncept på en nästan absurd kontrast, men lyckas i slutändan väva ihop sina vitt åtskiljda motpoler till en logisk helhet. Eventuella skavanker avhjälps av ett vackert kameraarbe­te och ett ämne som kombinerar gräsrotspe­rspektiv med oändlig komplexite­t.

Temat är detsamma som namnet på Jens Loftagers dokumentär; det handlar om människans förhålland­e till Gud och spirituali­tet. Vi presentera­s bland annat för en grupp danska åttondekla­ssare som deltar i en konfirmati­onsklass ledda av en karismatis­k ung präst som hjälper de unga att reflektera kring sig själva på ett sätt som känns sympatiskt snarlikt vissa av mina egna upplevelse­r på livsåskådn­ingstimmar och Prometheus­läger.

Samtidigt får vi följa med en grupp japanska pilgrimer på en färd till det heliga Fujiberget. Men dessa människor bär på en djupare börda av skuld än de flesta, och den spirituell­a förvirring de försöker finna frid från under sin färd har haft mer ödesdigra konsekvens­er. De är före detta medlemmar i Aum Shinrikyo, en kult som mördade tretton människor och skadade tusentals i en saringasat­tack mot Tokyos tunnelbana 1995. Även om ingen av de medverkand­e själva medverkade eller bär något direkt ansvar för attacken har associatio­nen och skuldkänsl­orna överskugga­t deras hela liv.

Till en början ter sig Loftagers försök att sammanfoga dessa vitt åtskiljda berättelse­r lite hackigt och absurt, men småningom framträder den gemensamma tematiken på ett sätt som bara blir mer effektfull­t för att det inte stavas rakt ut. Genom diskussion­erna i klassrum och kyrka varvat med kultmedlem­marnas minnen av sin såriga historia framträder djupare frågeställ­ningar om den plats som tro och det medvetna eller omedvetna sökandet efter tro har i våra liv.

Loftagers sätt att arbeta med färger, och abrupt glida över mellan svartvit och kolorerad skala, kan te sig lite överdrivet för en mer minimalist­iskt lagd tittare men fungerar i mina ögon fint för att illustrera berättelse­ns meditativa gång.

Yle Teema söndag 22.00

 ?? FOTO: HENRIK RSLEV ?? OLIKA RELIGIONER. I dokumentär­en sammanflät­as en dansk kristen grupp konfirmand­er med tre buddhister i Japan.
FOTO: HENRIK RSLEV OLIKA RELIGIONER. I dokumentär­en sammanflät­as en dansk kristen grupp konfirmand­er med tre buddhister i Japan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland