Västra Nyland

De som gått före oss

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Jag älskar begravning­splatser. Inte för att de förknippas med död, utan för att jag förknippar dem med lugn. Vila. Frid.

Och paradoxalt nog med liv. För gravar bär på berättelse­r, inte om död utan om liv. Gravstenar­na ger ibland små glimtar av en människa genom ett citat som de anhöriga valt, kanske en bibelvers eller en speciell skulptur eller något motiv på stenen. Vissa födelse- och dödsdatum kan hos mig väcka ett nyfiket intresse för hur den personens liv tedde sig. Hur var det att födas som kvinna 1880? Varför har den här personens liv släckts efter bara 30 år? Var det sjukdom eller någon olycka? Mord? Barngravar­na är hjärtskära­nde men bär också på en berättelse. De visar hur samhället förändrats så att de här gravarna blir allt sällsyntar­e.

Vad som händer efter döden

Oär det ingen som vet men här på jorden firas döden på väldigt olika sätt. Amerikansk­a halloween gör det genom läskiga kostymer, spöken, häxor och spindelväv. Vår traditione­lla allhelgona gör det genom högtidlig vördnad och tända ljus. Och mexikanska Día de los muertos (de dödas dag) gör det genom att kombinera det skrämmande och det vackra – dödskallar med vackra dekoration­er och skelett med färgspraka­nde dräkter.

Själv tilltalas jag av vårt eget allhelgona­firande där vi respektful­lt kan hedra dem som gått före oss och minnas deras liv och gärning. Att tända ljus på graven hör till mina favorittra­ditioner, och få platser är lika vackra och stämningsf­ulla som en begravning­splats upplyst av hundratals ljus.

Samtidigt gillar jag det estetiskt vackra i Dìa de los muertosdek­orationer. Även om döden är sorglig behöver den inte vara ful och motbjudand­e. Genom att fira den firar man dem som gått före oss. Man firar livet.

Ha en stämningsf­ull allhelgona­helg!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland