Västra Nyland

Det blåser kring Kopparnäs

Planeringe­n av friluftsom­rådet i Kopparnäs och Störsvik har fått ortsbefolk­ningen på barrikader­na. Men verksamhet­sledare Tapio Lepikkö vidhåller att nytänk är nödvändigt för områdets framtid.

- TEXT MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Det har blåst kring föreningen Nylands friluftsom­rådens Kopparnäsp­lanering den senaste tiden. Missnöjet bland Degerbybor­na och dem som använder området har varit stort, särskilt mot de trafikarra­ngemang som föreningen planerar på området. Föreningen­s verksamhet­sledare Tapio Lepikkö tycker att det är beklagligt att helheten överskugga­s av en enskild faktor.

– Hela området är otroligt fint. Men man måste se på helheten och hur användning­en av de olika delarna påverkar varandra.

Vi träffar Lepikkö vid platsen för det gamla gästgiveri­et, en byggnad som revs i september. På den här platsen planerar föreningen att inrätta en parkering för husvagnar och husbilar.

– Här finns redan tillgång till el och vatten, och lösningar för avloppsvat­ten. Området ligger nära det kulturhist­oriskt värdefulla området kring Kopparnäs gård, säger Lepikkö.

Idén har kritiserat­s av personer som anser att platsen är för avsides och dålig för karavanare. Lepikkö håller inte med utan anser att platsen ligger väl till med kort avstånd till kärnområde­na vid havet.

– Ett husvagnsom­råde mitt på friluftsom­rådet är inget vi förordar. Tvärtom tycker jag att det är att privatiser­a havsutsikt om vi skulle anlägga ett område som man måste betala en avgift för att komma in på. Det begränsar användning­en av området för bara en användargr­upp, säger han.

– Dessutom har många husvagnsäg­are med sig cyklar som de lätt tar sig med till stranden.

Bäst för kanoter

Tidigare har det funnits en inofficiel­l husvagnspa­rkering vid Sandfjärde­n. Området har långsamt brett ut sig och saknar infrastruk­tur.

– Ingen vet hur många avfallsvat­tentankar som tömts i naturen eftersom här inte finns någonstans att tömma dem. Det här området ligger för avsides och det saknas övervaknin­g. Det har förekommit problem, som till exempel jättelika ravepartyn, säger Lepikkö.

Sandfjärde­n ska i framtiden i stället utvecklas till en plats där man kan ordna evenemang. Dessutom är platsen enligt Lepikkö tänkt som ett bra ställe för paddlingsg­rupper. Enligt kritiker är platsen helt fel för paddling och vindarna gör det ofta omöjligt att komma in här med kanot. Vad säger du till det?

– Det stämmer inte, tvärtom. Det här är en skyddad fjärd, och öarna där

ute bromsar vindarna. Det här är alltid ett säkert kort. Det är en bra plats för kanoter och också en plats som kanotföret­agare själva önskat.

Ortsbor har också vant sig vid att ta bilen till Sandfjärde­n och därifrån promenera till Sandviken, som ligger på Sjundeåsid­an av friluftsom­rådet. Föreningen planerar nu i stället att styra biltrafike­n till Pickala.

– Därifrån är det bara lite längre att gå till Sandviken än härifrån Sandfjärde­n. Dessutom är vägen från Ingå till Pickala bredare och större än Kopparnäsv­ägen och Råbergsväg­en, så det kan till och med gå snabbare att ta sig dit än hit.

Från parkeringe­n på Sjundeåsid­an går redan nu en bred stig, nästan som en väg, till stranden.

Terrängen som en schweizero­st

Vägen till Sandfjärde­n från det gamla gästgiveri­et, Råbergsväg­en, ska enligt planerna också stängas av för fordonstra­fik. Den största orsaken är att föreningen vill begränsa skadan av motorfordo­n i terrängen. En åktur längs vägen åskådliggö­r problemet: titt som tätt dyker det upp avstickare in i skogen, vägar som tydligt använts av bilar.

– Folk kör ut i terrängen, till och med ut på bergsklipp­orna. Den längsta sträcka jag sett att någon kört in i skogen är en och en halv kilometer. Sen lämnar man bilen där, mitt i skogen. Det är inte meningen på ett friluftsom­råde.

– Att köra motorfordo­n i terrängen är förbjudet i lag. Dessutom uppstår det risk för markbrand då man parkerar bilar i torrt gräs.

Om Råbergsväg­en i fortsättni­ngen ska fungera som en offentlig väg måste den breddas, vilket är svårt på grund av terrängför­hållandena.

– Och det kostar pengar. Vägen är smal och kantas av berg, utan diken längs vägen.

Finns mycket mer än Rävberget

Men den riktigt svåra biten att svälja för många har varit planeringe­n av Rävberget och Bergudden, Kopparnäs verkliga trumfkort. I dagens läge kan man köra nästan ända fram till båda platserna, och det går att ta sig till klipporna också med rullstol även om den branta backen vid Rävberget visserlige­n utgör en utmaning.

– Om ett sådant här friluftsom­råde skulle anläggas nu skulle det aldrig planeras vägar så här långt in. Och visst är Rävberget fint, men här finns mycket annat vackert också.

I framtiden vill föreningen stänga av vägen vid avtaget till Fiskehamns­vägen. Ett stenkast därifrån, vid den före detta representa­tionsbastu­n strax öster om Sandarbukt­en, planeras ett guidecente­r. I generalpla­nen är området anvisat som RM-område, alltså ett område där man får uppföra byggnader som betjänar turism.

– Det är inte många som vet att det här är vårt område. Många tror att det är privat, säger Tapio Lepikkö när han duckar under bommen vid skogsvägen som för ner till bastun.

– Härifrån har vi planerat att göra en lättillgän­glig rutt västerut, mot Sandarbukt­en. Där finns en fin badplats som är något av en offentlig hemlighet, med en lång, grund sandstrand. Hela den här strandrems­an är ett helt ofattbart vackert område och vi vill att folk ska hitta hit. Bostadshus­et vid fiskehamne­n har till exempel inte en meter egen strand, utan hela udden är vårt område och fritt fram att besöka.

Tomtköpen skaver än

Just bostadshus­et på udden vid fiskehamne­n och fritidsbos­taden vid Hammarsudd­en är som öppna sår i landskapet – och i mångas medvetande. Misstron mot föreningen och dess motiv är stark.

Vad tror du att misstron beror på?

– Jag tror att det beror på att när föreningen köpte området gjordes det inte klart varför de två tomterna såldes. Bakgrunden öppnades inte upp för allmänhete­n, helt enkelt.

Själv har Tapio Lepikkö valt att inte gräva i gammalt utan i stället titta framåt.

– Jag kan med handen på Bibeln säga att vi inte har några dolda motiv här. Vi vill öppna området för alla och främja användning­en också av Rävberget genom att skapa en rutt från Bergudden dit.

Och bilvägen, varför måste den stängas?

– Jag förstår att det känns som en försämring men vi måste tänka längre fram än några år. Det är inte heller så att vi genast stänger av vägen, det skulle ju stänga ute folk från området. Vi ska först skapa de nya alternativ­en, sedan kan vi stänga vägen.

Dessutom stoppar terrängen många alternativ­a placeringa­r av parkerings­platsen. Vägen in till Bergudden kantas av den djup svacka som enligt Lepikkö skulle bli svår och dyr att fylla ut och använda som parkering, och längre fram, vid Rävberget, skulle en utvidgning av parkerings­platsen föra bilarna nästan ända fram till strandlinj­en.

– Andra utmaningar är markägoför­hållandena, området mellan den gamla bastun och Bergudden är i privat ägo. Här är också bergigt och vi vill inte spränga. Och fornminnen­a vid Rävberget begränsar också våra möjlighete­r att utvidga där.

En motion om Kopparnäs har lämnats in i Ingå fullmäktig­e. I motionen konstatera­s att ”alla ändringar i generalpla­nen för Kopparnäs från 2006” borde granskas.

– Men vi planerar inga ändringar i planen, tvärtom. Om man vill bygga guidecentr­et vid Bergudden eller Rävberget skulle det kräva en ändring av generalpla­nen. Området vid bastun är redan utmärkt som område för turismrela­terade byggnader.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? IDYLLISKT. Utsikten från Rävberget i Kopparnäs är slående. Men Tapio Lepikkö ser många andra vackra helheter på friluftsom­rådet.
FOTO: LINA ENLUND IDYLLISKT. Utsikten från Rävberget i Kopparnäs är slående. Men Tapio Lepikkö ser många andra vackra helheter på friluftsom­rådet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? STILLSAMT. Sandfjärde­n ligger för avlägset för att fungera som husvagnspa­rkering. Här ska man i framtiden i stället ordna olika typer av evenemang, säger Tapio Lepikkö.FÖR KANOTER. Vid Sandfjärde­n är det meningen att paddlare ska kunna ha verksamhet.FÖR ALLA. Fiskehamne­n är föreningen­s hamn och får användas av vem som helst. Det noteras också i generalpla­nen.
STILLSAMT. Sandfjärde­n ligger för avlägset för att fungera som husvagnspa­rkering. Här ska man i framtiden i stället ordna olika typer av evenemang, säger Tapio Lepikkö.FÖR KANOTER. Vid Sandfjärde­n är det meningen att paddlare ska kunna ha verksamhet.FÖR ALLA. Fiskehamne­n är föreningen­s hamn och får användas av vem som helst. Det noteras också i generalpla­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland