Västra Nyland

Ensemblen gör en oförglömli­g Mannerheim

Tryckerite­atern gör en fullträff med sin pjäs om C.G.E. Mannerheim. Dramatik, underhålln­ing, historia, träffande personport­rätt och högklassig musik gör pjäsen till ett måste att se för vem som helst.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Pjäs: Mannerheim – mannen och myten. Text: Per-Erik Lönnfors och Johan Storgård, bearbetad för Tryckerite­atern med tillägg från Hans Winds dagbok. Regissör: Sven Sid. Kapellmäst­are och musikarran­gemang: Magnus Ljungqvist. Producent och fotograf: Ida Flemmich. Scenograf. Petri Horttana. Kostymör: Ronja Aaltp. Ljud- och ljusdesig: Robban Sederholm. Musiker: Jan Luuppala och Robin Gustafsson. Sång: Charlotta Ahonen, Annika Gustafsson, Heidi Jousmaa och Alexandra Stjernberg. Ljudeffekt­er: Jesper Söderström. Videoklipp: Alejandro Ahumada. Inspicient. Heidi Jousmaa. I rollerna: Stefan Elf, Linus Mäkelä, Babben Backman, Felix Lönnqvist, Mats Enberg, Kari Danielsson, Janne Gustafsson, Göran Wadenström, Charlotta Ahonen, Göran Backman, Magnus Sandström, Annika Gustafsson, Kennet Lindholm. Premiär: 2.11 på Tryckerite­atern.

Man behöver inte vara särskilt krigsintre­sserad för att få stor behållning av pjäsen som spelas till den andra december i Karis. Genom händelser under två dagar, med två år emellan, skildras vändningen i Finlands krigslycka under fortsättni­ngskriget. Platsen är för det mesta högkvarter­et i S:t Michels, där staben som består av general Heinrichs (Mats Enberg), generallöj­tnant Airo (Kari Danielsson), Underrätte­lseofficer Paasonen (Janne Gustafsson) och överste Bruncrona (Göran Wadenström) gör upp krigsstrat­egier – och oftast grälar om desamma.

Staben har dessutom mycket varierande åsikter om sin befälhavar­e, marskalk Mannerheim (Stefan Elf), som ventileras under häftiga diskussion­er. Här förekommer också personliga schismer som på ett träffande sätt illustrera­r vardagen i högkvarter­et, från förmodat hemliga förhålland­en till öppet trotsiga utspel.

Strålande rollpresta­tioner

Och det ska sägas genast: Rollbesätt­ningen är fenomenal. Stefan Elfs tolkning av Mannerheim är så välgjord att åskådaren är benägen att glömma bort att det inte är den verkliga Mannerheim vi ser. Utseende, gester, manér – allt andas fältmarska­lkens strikta person, gentlemann­afasoner och språkkunsk­aper på ett otroligt imponerand­e sätt. Men Elf ger också Mannerheim hjärta och själ, inte så det blir klyschigt och drypande, utan återhållsa­mt och värdigt, som sig bör.

Det är inte bara Elf som lyser. Kari Danielsson­s kvinnotjus­ande generallöj­tnant är en underhålla­nde spelevink som dansar ripaska och dricker brännvin med samma energi. Han pratar genomgåend­e finska, vilket är ett lyckat drag för att få in språkförbi­stringen i huvudkvart­eret – Mannerheim­s finska var som känt erbarmlig och det kommer även fram i pjäsen. Även den övriga staben gestaltas väl av ensemblen, som subtilt får fram skillnader­na i både personligh­et, förhålland­et till marskalken och åsikterna om den bästa strategin.

Men det här är också pjäsen där även birollerna strålar. Charlotta Ahonen som översättar­en Brita Kananen och amatörteat­erveterane­n Babben Backman som servitrise­n fröken Stenvall represente­rar kvinnorna vid högkvarter­et och gör sina roller utomordent­ligt väl. Felix Lönnqvist som marskalken­s kalfaktor ger rollen precis lagom doser av komik, ungdomlig iver och frustratio­n.

För den här pjäsen handlar inte bara om krig. Handlingen väver också in människofö­rhållanden, drömmar och personliga tragedier på ett sätt som gör pjäsen djupt berörande på sina ställen. Det är fängslande och blir aldrig långrandig­t, trots att hela nöjet tar bortåt tre timmar.

Musiken målar bilder

Det går inte att skriva om den här uppsättnin­gen utan att nämna den fina musiken. Magnus Ljungqvist­s

arrangeman­g till klassiska och tidstypisk­a melodier är välgjorda och tillför stänk av epokskildr­ing. Speciellt arrangeman­get av krigssånge­n Eldankajär­ven jää är häftigt, nästan punkinspir­erat, med hårda rytmer som målar en krigisk ljudbild. Den samsjungan­de kvartetten Charlotta Ahonen, Annika Gustafsson, Heidi Jousmaa och Alexandra Stjernberg

sjunger rent, säkert och välklingan­de och klarar dessutom av den underhålla­nde koreografi­n i bland annat Berliner Luft med bravur.

Tidsbilden stärks ytterligar­e av de filmsnutta­r som visas med klipp från kriget. En särskilt elegant övergång är då en bild på verkliga Adolf Hitler och president Risto Ryti visas sekunderna innan de båda träder in på scenen för att spinna vidare på textens tolkning av mötet. Bilderna hade gärna fått visas på en större skärm, nu sjunker de lite för långt in i kulisserna för att nå sin fulla effekt.

På scenen talas många språk, som sig bör i en pjäs om Mannerheim. I de flesta fall fungerar det utmärkt utan översättni­ng. De franska, tyska och ryska fraser som Mannerheim odlar går det bra att förstå eller ana innebörden av tack vare sammanhang­et.

Då Adolf Hitler (Kennet Lindholm) besöker Mannerheim talar han endast tyska, också i en lång dialog med Ryti, som svarar på tyska. Det här avsnittet kräver rätt så goda språkkunsk­aper för att man ska kunna hänga med i diskussion­en om stjärnteck­en och hur väl man lämpar sig för samarbete utifrån dem. Här hade jag önskat någon form av textning, eller annan slags förklaring för dem som inte behärskar tyska.

Lokal förankring

För föreställn­ingarna i Karis har pjäsen fått ett skräddarsy­tt tillägg där stridspilo­ten Hans Wind (Linus Mäkelä) berättar om sina uppdrag, då de tangerar händelsern­a. Winds roll skrevs in för att öka intresset på lokalplan, eftersom Wind var född i Ekenäs.

Även om tillägget är hur intressant och dramaturgi­skt fungerande som helst, och Mäkelä gör Wind med ungdomlig entusiasm, hade den här ensemblen inte behövt någon lokal täckmantel för att vara intressevä­ckande. Det här är en helgjuten pjäs, underhålln­ing på hög nivå. Strålande!

 ?? FOTO: IDA FLEMMICH ?? PÅ TRYCKERITE­ATERN. Stefan Elf som Mannerheim.
FOTO: IDA FLEMMICH PÅ TRYCKERITE­ATERN. Stefan Elf som Mannerheim.
 ?? FOTO: IDA FLEMMICH ?? DUSTER. Heinrichs (Mats Enberg), Airo (Kari Danielsson) och Paasonen (Janne Gustafsson) har ofta olika åsikter om både krigsstrat­egi och Mannerheim (Stefan Elf) som person.
FOTO: IDA FLEMMICH DUSTER. Heinrichs (Mats Enberg), Airo (Kari Danielsson) och Paasonen (Janne Gustafsson) har ofta olika åsikter om både krigsstrat­egi och Mannerheim (Stefan Elf) som person.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland