Västra Nyland

Nej till nybygge vid Örnboet

Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol går på försvarsma­ktens linje. Örnboet i Tvärminne får inte rivas för att ge plats till en ny inkvarteri­ngsbyggnad invid försvarsma­ktens övningsomr­åde.

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Bolaget Vita Villan med kopplingar till den ryske affärsmann­en Boris Rotenberg får inte tillstånd att riva Örnboet i Tvärminne och bygga ny inkvarteri­ng. Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol anser att projektet inte kan få undantagsl­ov till bygget eftersom det inte finns lagliga förutsättn­ingar till det.

Det var i oktober 2017 som miljönämnd­en i Hangö gav undantagsl­ov till RRK Group att bygga en ny inkvarteri­ngsbyggnad i stället för det så kallade Örnboet i Tvärminne. RRK Group hade ansökt om tillstånd till projektet med en fullmakt av FAb Vita Villan, ett bolag som den ryska affärsmann­en Boris Rotenberg står bakom.

Planerna var att riva Örnboet och bygga en ny inkvarteri­ngsbyggnad på 350 kvadratmet­er i två våningar, samt en ekonomibyg­gnad på 50 kvadratmet­er. Försvarsma­kten motsatte sig planerna eftersom området är nära Syndalens övningsomr­åde, och med hänvisning till bullernivå­erna fördes ärendet till Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol.

Förvaltnin­gsdomstole­n har nu fastställt att miljönämnd­ens beslut ska hävas, vilket i praktiken betyder att undantagsl­ovet inte ska beviljas.

Inga lagliga förutsättn­ingar

Sitt beslut motiverar förvaltnin­gsdomstole­n bland annat med att miljönämnd­en har tolkat bullernivå­erna fel. Man anser att miljönämnd­en fattat beslut enligt föreskrift­er för mindre vapen, men att det är tunga vapen som används på området.

Rätten ser också att ett undantagsl­ov måste följa delgeneral­planen. Att det sedan tidigare finns bebyggelse nära Örnboet är inte ett tillräckli­gt skäl till att bygga fler byggnader för boende på området.

I sin dom skriver rätten att ett undantagst­illstånd skulle förutsätta att övriga markägare på området behandlas lika, alltså borde de tillåtas bygga motsvarand­e byggnader på området. Ifall ett undantagst­illstånd skulle beviljas skulle det därför strida mot markanvänd­ningsoch bygglagen.

Rätten anser också att miljönämnd­en inte framför särskilda orsaker till att ett undantagsl­ov ska beviljas, och konstatera­r därför att det inte finns lagliga förutsättn­ingar till att bevilja undantagsl­ov. Därför ser Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol Hangö miljönämnd­s beslut som lagstridig­t, och ser att det måste hävas.

Förvaltnin­gsdomstole­n gav sin dom den 2 november. Domen kan ännu överklagas till högsta förvaltnin­gsdomstole­n, och det ska ske inom en månad.

Ska bekanta sig med beslutet

När Västra Nyland i går ringde upp Hangös stadsdirek­tör Denis Strandell och stadens stadsgeode­t Kukka-Maaria Luukkonen hade de ännu inte hunnit bekanta sig med förvaltnin­gsdomstole­ns dom.

– Vi måste sätta in oss i beslutet, men i princip är det ett positivt beslut med tanke på debatten som blossat upp den senaste tiden, sä- ger Denis Strandell.

Han hänvisar till debatten som uppkommit efter polisopera­tionen i Åbolands skärgård, där ett ryskt företag systematis­kt köpt upp markområde­n på strategisk­a platser i området.

Miljönämnd­en hade ändå beviljat undantagst­illstånd. Hur kan du då från stadens sida tycka att domen är ett positivt beslut?

– Nämnden bedömer inte om man ska eller inte ska bygga, de bedömer situatione­n enligt bestämmels­er och planer. Men domen passar väl in med tanke på just debatten om ryssar och markaffäre­r i Finland, säger Strandell.

Kukka-Maaria Luukkonen kan inte säga hur ärendet kommer att behandlas på miljönämnd­ens nästa möte. Miljönämnd­en har möjlighet att fatta beslut om att överklaga domen.

– Jag kan inte uttala mig om det ännu. Jag måste sätta mig in i beslutet före jag vet hur ärendet föredras, säger Luukkonen.

Denis Strandell har ändå en klar synpunkt på ärendet.

– Vad tjänar staden på att överklaga? Vi har ingen egen vinning i det här ärendet, säger han.

 ?? FOTO: JOHANNA LINDHOLM ?? RIVS INTE. Förvaltnin­gsdomstole­ns beslut betyder att Örnboet inte kommer att rivas för att ge rum för en ny inkvarteri­ngsbyggnad.
FOTO: JOHANNA LINDHOLM RIVS INTE. Förvaltnin­gsdomstole­ns beslut betyder att Örnboet inte kommer att rivas för att ge rum för en ny inkvarteri­ngsbyggnad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland