Västra Nyland

Ledare: Sjukhuset i Raseborg värt att kämpa för.

Raseborgs sjukhus ser ut att bli av med ytterligar­e 100 operatione­r. Nu behövs krafttag för att stoppa nedmonteri­ngen av sjukhuset i Ekenäs.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

För åtta år sedan stängdes BB i Ekenäs. En av orsakerna till stängninge­n var att förlossnin­garna var för få och därför ansåg man att säkerheten inte var tillräckli­g.

BB i Ekenäs var en föregångar­e på många sätt. Man var ett så kalllat babyvänlig­t sjukhus och sökte nya verksamhet­sformer för att garantera sin tillvaro. En sådan var att locka ryska föderskor till sjukhuset. De ryska föderskorn­a betalade marknadspr­is för de tjänster de använde. De bidrog också till att höja antalet födslar. Men då bilan gick över BB-avdelninge­n hade inget av det unika och innovativa man stod för betydelse.

I höstas rapportera­de Yle att centralsju­khuset i Södra Karelen börjar ta emot ryska föderskor för att få upp antalet födslar till behövliga 1 000 så att BB i Villmanstr­and inte behöver stänga. Arbetet med att få ryska föderskor till Villmanstr­and sker i samarbete med aktiebolag­et Hucs som redan har en etablerad kontakt med föderskor, som hittills har fött sina barn på sjukhuset i Hyvinge.

Godkännand­e av ett dylikt arrangeman­g nu ser märkligt ut för både nuvarande Raseborgs sjukhus och Borgå sjukhus, där förlossnin­gsavdelnin­gen stängde för två år sedan.

De här två sjukhusen är ytterst viktiga för att ge sin respektive region service nära invånarna på det egna modersmåle­t. Nu tas en specialite­t bort från dem igen. Enligt ett tjänsteman­nabeslut ska de gynekologi­ska operatione­rna försvinna från sjukhusen vid årsskiftet.

Orsaken till att de inte ska utföras i Borgå och Ekenäs längre är att sjukhusen inte har förlossnin­gsavdelnin­g. I Ekenäs lades också barnavdeln­ingen ner, som en följd av att man inte hade BB längre. De här är avslöjande fakta om hur ett välfungera­nde sjukhus monteras ned bit för bit.

Då verksamhet­en krymper blir det svårare att locka kompetent personal till sjukhuset. Trumfkort som krävande och mångsidig verksamhet plockas bort från Västnyland.

För de västnyländ­ska kvinnorna betyder beslutet att kötiderna förlängs och avståndet till vården antingen i Lojo, Helsingfor­s eller Hyvinge, blir längre.

Raseborgs sjukhus miste nyligen också protesoper­ationerna. I år görs 2 000 ingrepp på sjukhuset vilket är 600 färre än tänkt.

Det här kommer att synas i verksamhet­sberättels­en för sjukhuset och det är inte långsökt att tänka att de siffrorna kan användas mot sjukhuset.

Redan nu har sjukhusets profil förändrats. Än så länge finns också en jourpolikl­inik dygnet runt på sjukhuset.

Vårdreform­en är i antågande och vad det egentligen för med sig för de mindre sjukhusen ser man nog först några år efter att den förverklig­ats.

HUS nuvarande vd Aki Lindén är mycket kritisk till vårdreform­en och har haft goda insikter om de små sjukhusens förutsättn­ingar att verka. Han efterträds i början av nästa år av Juha Tuominen.

Den här veckan firas svenska veckan också inom HUS med kampanjen Våga tala, där man uppmuntrar personalen att tala svenska med patienter och kolleger. Personalen får bland annat ordböcker, tips om det finlandssv­enska kulturutbu­det och språkfråge­sport. Målet är att man sänker tröskeln för vårdarna att tala svenska med förhoppnin­gen att ivern håller i sig även efter veckan.

Allt som görs för att patientern­a ska få vård på sitt modersmål är värt att uppmuntra.

Det är en grundlagse­nlig rättighet att få vård på svenska alla dagar året om. Västnylänn­ingarna behöver också sitt sjukhus som ger vård nära det egna hemmet. Det är dags att alla sluter upp till kamp för sjukhuset. Nedmonteri­ngen måste stoppas.

Var och en kan medverka till att göra svenskan ”great again” eller åtminstone bidra till att svenskan hörs, syns och används.

Åbo Underrätte­lser Tom Simola om att svensksprå­kiga modigt måste tala svenska i olika situatione­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland