Västra Nyland

Kurs ska hjälpa arbetssöka­nde

- HARALD GRÖNSTRAND harald.gronstrand@ksfmedia.fi

Den 12 november börjar en tre veckor lång kurs för arbetssöka­nde i Hangö. Kursen är gratis och hjälper med både praktiska detaljer och personlig utveckling.

– Vi har egentligen två projekt, ett för personer under 30 år och ett för personer över 30 år, säger Anne-Mari Hätönen som är projektche­f för Duuniagent­ti.

Duuniagent­ti är ett projekt som samkommune­n Luksia ordnar, och den här hösten kommer det till Hangö. Kurserna som är tre veckor långa hålls i Folkiacent­er från och med mitten av november.

– Vi hjälper alla gå framåt med sina planer. Det är lättare att aktivera sig om man inte är ensam hemma med endast sina egna tankar, säger Hätönen.

När kursen presentera­des i Hangö stadsbibli­otek dök ett trettiotal intressera­de upp för att höra om projektet. De flesta av dem var intressera­de av kursen för personer över 30 år, men också en handfull var intressera­de av kursen för ungdomar.

– Vi lär bland annat ut hur man från skolan kommer in i arbetslive­t. Vi hjälper med konkreta problem, som hur man lyfter fram sina styrkor, hur man skriver en cv och hur man ser potential man inte visste att man hade, säger Eila Sarin, som kommer att hålla kursen för yngre.

Utanför bekvämligh­etszonen

Sarin säger att man under kursen för ungdomar också kommer att öva på situatione­r som man inte är bekväm med.

–Ett typiskt exempel är arbetsinte­rvjuer, säger hon.

– När jag kommer in på en främmande plats så blir jag defensiv trots att jag vet vad jag kan. Ifall jag inte tränar inför det kommer jag att spänna mig, och det ger ett nervöst intryck. Det är samma med sysselsätt­ning. Vad ska jag säga, klarar jag

av det här, hur går intervjun? Men det går att träna bort, säger Sarin.

Terhi Matikainen leder kursen för dem som är över 30. I kursen träffas man tre gånger i veckan under tre veckors tid.

– Ett av ämnena vi behandlar är att det är viktigt att vara öppen för alternativ. Vi kommer att fundera på våra egna förmågor, och många överraskas över vad de är kapabla till, säger Matikainen.

Under kursens första vecka läggs det ut mål för vad deltagarna vill. Den andra veckan kommer att gå till att se över cv:n, arbetsansö­kningar och jobbsökand­e.

– Det går inte längre att bara läsa annonserna i söndagens Helsingin sanomat, säger Matikainen.

Den tredje veckan övar man på intervjuer, interaktio­ner, saker som är bra att tänka på och skolningar för vidareutbi­ldning. Också företagand­e kommer att behandlas under kursen.

Hjälper med kompetens

Förutom kursen som ordnas nu i november kan man också via Duuniagent­i få personlig coachning. Dessutom ordnar man skolningar som ger en formell kompetens inom vissa områden.

– Vi har bland annat ordnat kurser för att få hygienpass eller arbetssäke­rhetskort. Kurserna har varit populära, säger Anne-Mari Hätönen.

 ?? FOTO: HARALD GRÖNSTRAND ?? INSPIRERAR. Projektche­f Anne-Mari Hätönen, kursledare Terhi Matikainen och Eila Sarin arbetar med att hjälpa arbetssöka­nde hitta jobb.
FOTO: HARALD GRÖNSTRAND INSPIRERAR. Projektche­f Anne-Mari Hätönen, kursledare Terhi Matikainen och Eila Sarin arbetar med att hjälpa arbetssöka­nde hitta jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland