Västra Nyland

Uuttera sade upp 30 anställda

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Speditions­företaget Uuttera i Hangö har slutfört sina samarbetsf­örhandling­ar och med omedelbar verkan sagt upp hälften av sina anställda. Beskedet gavs i onsdags.

Halva personalst­yrkan vid speditions­firman Uuttera i Hangö fick i onsdags besked om att arbetsförh­ållandet är över. Trettio av sextio anställda sades upp.

Uppsägning­arna verkställs på grund av minskad arbetsmäng­d, företaget miste nyligen sin största kund som valde en annan speditör i Frihamnen.

Vd Lasse Niemi säger att man valde att säga upp de berörda med omedelbar verkan så att uppsägning­stiden kunde börja genast och folk kan gå vidare. De berörda har mellan en och sex månaders uppsägning­stid, beroende på hur länge anställnin­gsförhålla­ndet varat.

– Det här är tråkiga saker, speciellt då det handlar om folk som jobbat länge i huset, som längst i tiotals år, säger Niemi.

De uppsagda kommer från alla grupper av anställda, från kanslitill lagerperso­nal och montörer. Niemi vet att en del redan flyttat från Hangö eller planerar att göra det och aktivt söker nya jobb.

Hur tror du att era uppsägning­ar påverkar Hangö som stad?

– Svårt att säga, men hamnen, och även Koverhar, har ju bra drive just nu. Dock är situatione­n svår eftersom det förmodlige­n finns ett stort antal anställda vid SSAB i Lappvik som också aktivt söker nya jobb, säger Niemi.

På Uuttera fortsätter nu vardagen, säger vd:n.

–Arbetsstyr­kan motsvarar arbetsmäng­den.

Om situatione­n ändras och man får nya kunder som leder till mera jobb erbjuds gamla arbetstaga­re jobb helt i enlighet med lagen och gällande avtal, konstatera­r Niemi.

Uuttera grundades 1945 och är en del av Helkama-koncernen. Verksamhet­en består i huvudsak av spedition och så kallade biltermina­laktivitet­er. Uuttera är en av Finlands Frihamns största aktieägare och var med och grundade bolaget 1960.

Huvudförtr­oendeman Petri Närhiaho har inte kunnat nås.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland