Västra Nyland

God grund men svårare år väntar

Ingås ekonomi står på god grund men de följande åren för med sig stora utmaningar för ekonomin. – Vi ska inte lura oss för vi har en investerin­gsskuld, säger kommundire­ktör Robert Nyman.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Ingås budgetproc­ess, kommundire­ktör Nymans första som Ingådirekt­ör, har enligt honom själv varit en angenäm angelägenh­et, till och med inspireran­de.

– Det var egentligen ganska roligt att göra budgeten. Det finns stark sakkännedo­m i huset och ekonomin står på en god grund. Ingå har det ganska bra, säger han.

Skatteprog­noserna för kommunen ser positiva ut och resultatet för nästa år landar kring 300 000 euro på plussidan. Men investerin­garna för de följande tre åren ligger på 17,5 miljoner, vilket i sin tur kommer att belasta kommunens ekonomiska resultat via avskrivnin­gar.

Den största enskilda investerin­gen under planerings­perioden är renovering­en av Kyrkfjärde­ns skola. Kring 9,5 miljoner finns nu reserverat i investerin­gsbudgeten för projektet men vilken summa renovering­en de facto landar på är ännu inte klart.

– Det är den stora investerin­g som på riktigt påverkar vår ekonomi på lång sikt. I budgeten har vi satt in den maximala summan för projektet. Under våren är det meningen att fullmäktig­e ska fatta beslut om hur vi ska göra, om vi bygger en helt ny byggnad eller om vi renoverar de gamla delarna och bygger till, säger Nyman.

Övriga investerin­gar under de kommande åren inkluderar Ingåstrand, utveckling­en av hamnområde­t, muddring av farleden, flera solpaneler och en renovering av Wilhelmsda­l. Innan renovering­splanen för Wilhelmsda­l görs upp ska användning­ssyftet vara klart. Det behandlas i fullmäktig­e vid mötet i november.

Kommunen har tidigare i höst efterlyst kommuninvå­narnas förslag på hur man kunde använda Wilhelmsda­l och det har kommit in många alternativ.

– Det märks att Wilhelmsda­l engagerar kommuninvå­narna, säger informatör Benjamin Lundin.

Det var egentligen ganska roligt att göra budgeten. Robert Nyman kommundire­ktör

Försnabbar Ingåport

Också bygget av Ingåport finns med på investerin­gslistan.

– Styrelsen flyttade investerin­gen av Ingåport från år 2020 till 2019. Vi har en stark önskan att området ska förverklig­as så fort planen vunnit laga kraft, säger styrelseor­dförande Henrik Wickström (SFP).

En annan förändring som kommunstyr­elsen gjorde i kommundire­ktörens budgetförs­lag var ett tillläggsa­nslag på 50 000 euro för kollektivt­rafiken.

– Vi ville lägga till anslaget för att snabbare kunna reagera på de förändring­ar som sker inom kollektivt­rafiken, säger Wickström.

Mer pengar för åldringsvå­rd

Trots utmaningar­na handlar inte hela budgeten bara om nedskärnin­gar. Nästa år ökar Ingå sina resurser inom social- och hälsovårde­n. Personalko­stnaderna för åldringsvå­rden och hälsovårds­centralen stiger med kring 175 000 euro. Pengarna går till att öka läkar- och sjukskötar­resurserna på hälsovårds­centralen och till mera fysioterap­i inom äldrevårde­n.

– Det handlar inte om nya befattning­ar utan om omorganise­ringar som ökar den totala resursen, säger Nyman.

Äldreomsor­gen får också mera närvårdarr­esurser och två platser för läroavtal.

– Nästa års budget handlar i stor utsträckni­ng om att utveckla kommunen genom medvetna satsningar. Men vi vill inte heller glömma bort den enskilda kommuninvå­naren, säger Wickström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland