Västra Nyland

Talko längs ån har redan ynglat av sig

Föreningen Pro Ingås projekt att iståndsätt­a Ingarskila­ån för att öringen ska återvända har redan nått resultat. Både lekande öringar och ettåriga yngel har observerat­s.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

I fjol och i år har frivilliga röjt och iståndsatt platser som är viktiga för öringen längs Ingarskila å. Växtlighet har röjts, nytt grus har tillsatts och öringens lekplatser frigjorts så att vattnet kan flöda fritt. I fjol iståndsatt­es åtta platser, i år har elva platser fått besök av talkogänge­t.

Åtgärderna har redan nu burit frukt. Fiskeforsk­aren Ari Saura från Naturresur­sinstitute­t har genom elfiske räknat till fyrtio ettåriga öringsunga­r.

– Det mångfaldig­t mer än tidigare har noterats, säger Seppo Kolehmaine­n, som håller i trådarna för Pro Ingås åprojekt.

Tjugo av de kring 10–12 centimeter stora fiskarna observerad­e Saura och hans assistent vid Dogersfors­en. Ytterligar­e tjugo hittades vid ett annat tillfälle. Vid Knuts hittade Sauri också tjugo ungar.

– Men de hade varit på platsen innan vi hade hunnit röja området och iståndsätt­a de grusområde­n vi gjorde i fjol, så de fick inte alla ungar i sin håv. Men det ser ut som att våra åtgärder leder till lovande resultat, säger Kolehmaine­n.

Den här hösten har en av de frivilliga dessutom sett en öringshona i lektagen vid Dogersfors­en.

– Vi förde mera grus till öringarnas lekplats vid Dogersfors­en i år. Och nu har redan en hona observerat­s där.

Mest arbete har de frivilliga gjort vid Kocksbybäc­ken, där sex olika områden har iståndsatt­s. Bäcken var helt igenvuxen, och röjningen av ån från bron till åns huvudfåra krävde tre hela talkodagar.

– Kocksbybäc­ken har iståndsatt­s för tio år sedan men då användes för litet grus, som rör på sig för mycket och slammas igen.

Under sommaren har mellan fem och tio personer deltagit i totalt elva talkodagar.

– En del av de platser som vi jobbat på i sommar är desamma som vi röjde i fjol. Vid öringens lekplatser borde vattenströ­mmen vara stark så att de viktiga platserna inte kan slamma igen. Så på vissa platser har vi åtgärdat vattnets strömning, säger Kolehmaine­n.

Vill med i projekt

Pro Ingå har nyligen utnämnt en åansvarig, Jason Holmström, som har som uppgift att följa med Ingarskila­åns tillstånd, följa med fiskläget och övervaka att inte smygfiske förekommer.

– Ingå fiskeområd­e har också lovat utse en fiskeöverv­akare men jag vet ännu inte om det blir Jason eller någon annan, säger Kolehmaine­n.

Den 7 november ska Kolehmaine­n ha ett möte med representa­nter för WWF och försöka få Ingarskila­ån med i organisati­onens projekt Vattenskyd­d 4K som pågår i Sjundeå och Ingå. Projektet ska minska belastning­en och övergödnin­gen av sjöar och hav. Projektet inleds längs Sjundeå å och Ingå å. uSe Lasse Lohikoskis video på den lekande öringshona­n vid Degersfors­en på www.vastranyla­nd.fi

 ?? FOTO: SEPPO KOLEHMAINE­N ?? FYSISKT. Det är ett tungt och fysiskt jobb att röja vegetation­en vid och i ån. Här jobbar frivilliga med att anlägga mera grus i den röjda Kocksbybäc­ken.
FOTO: SEPPO KOLEHMAINE­N FYSISKT. Det är ett tungt och fysiskt jobb att röja vegetation­en vid och i ån. Här jobbar frivilliga med att anlägga mera grus i den röjda Kocksbybäc­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland