Västra Nyland

Två finlandssv­enska böcker nominerade

- ANNIKA HÄLLSTEN

Två finlandssv­enska bilderböck­er är nominerade till Finlandia Junior.

Familjeliv och föräldrask­ap förenar de två bilderböck­erna Ägget av Anssi och Maija Hurme samt Skuggorna av Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam. Ägget utgår från barns funderinga­r kring hur de blivit till och kontraster­ar mot de vuxnas reaktioner medan Skuggorna beskriver sorgen och saknaden efter en förlorad mamma.

Urvalsjury­n berömmer de två böckerna bland annat för att de passar både barn och vuxna.

Ägget (Förlaget M) är skriven av debutanten Sanna Sofia Vuori, känd som bland annat initiativt­agare till Estrids Bokklubb som produceras i samarbete med HBL, och illustrera­d av Linda Bondestam.

Linda Bondestam är nu för tredje gången nominerad till Finlandia Junior och strålande glad.

– Det är lika stort varje gång. ”Historien, språket och illustrati­onen formar en finslipad helhet vars tema och stil gläder. Spännande karaktärer, detaljer och överraskni­ngar finns på varje nivå och får både barn och vuxen att småle och fnittra. Den färggranna boken lämpar sig för läsning ensam eller tillsamman­s”, står det i motivering­en.

Ägget utgår från barns funderinga­r kring hur de kommit till. Idén växte fram under arbetets gång, säger Vuori och Bondestam.

– En massa barn och olika familjer har fungerat som inspiratör­er.

Sorg och förlust

Skuggorna (Schildts & Söderström­s) handlar om saknaden efter en försvunnen mamma. Berättelse­n är skriven av Anssi Hurme och illustrera­d av hans hustru, grafikern Maija Hurme, grafiker vid HBL.

”Den mångsidiga bilderboke­n berör sorg och förlust på ett lyckat och konkret sätt. Historien, illustrati­onen och layouten utgör en harmonisk helhet. Färgerna och handlingen styr läsaren mot ljus: man kan befria sorgen. Känslor som beskrivs i verket når både barn och vuxna”, står det i motivering­en.

– Urvalsjury­n har förstått vad boken handlar om. Det är fint att en dämpad och lite sorgsen bok kan få positiv uppmärksam­het, säger Maija Hurme.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRÖM ?? FÖR BARN. Maija och Anssi Hurme samt Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam kandiderar för Finlandia Junior-priset.
FOTO: LEIF WECKSTRÖM FÖR BARN. Maija och Anssi Hurme samt Sanna Sofia Vuori och Linda Bondestam kandiderar för Finlandia Junior-priset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland