Västra Nyland

Robert Portman: Karisbor är rejäla

Yles sporträtti­ghetschef Robert Portman åker jorden runt och förhandlar om sändningst­illstånd för olika sportevene­mang, till alla bänkidrott­ares stora glädje. Efter resor i Japan, Sydafrika och Brasilien utgör Karis en trygg punkt.

- ZAKARIAS HAMIANE vnred@vastranyla­nd.fi

Jag har numret på en lapp framför mig. Den första tonen går fram, andra, tredje, fjärde och så fortsätter det utan något svar. Kanske han sitter i ett möte och är upptagen. Telefonen plingar till. “Sitter i ett möte, kan du vänligen skicka ett meddelande angående saken”, skriver Robert Portman.

Visst, jag var förberedd på att det inte skulle vara så lätt att nå Robert Portman i första taget. Min vaga gissning om att personen jag skall träffa har många järn i elden blir tydligare. Vi lyckas i alla fall bestämma tidpunkt då han är anträffbar och väntar mitt samtal. På andra sidan linjen svarar Robert Portman med en uttrycksfu­ll röst. Vi bestämmer att vårt möte skall äga rum i de centrala delarna av Karis.

Till vardags jobbar Robert Portman som sportchef på Yle i Helsingfor­s, men han vill gärna hinna hem till kvällarna för att tillbringa tid med familjen.

”Skönt att komma hem”

Robert Portman har önskat att vi ska träffas hos hans föräldrar.Det ljusblå trähuset med vita fönsterkar­mar ser inbjudande ut när jag står ute på gatan. “Första trappan när du kommer in på gården” var det sista Robert skrev.

Vid sidan av sitt jobb som sportchef på Yle är Robert Portman juniorträn­are för BK-46. Sporten verkar vara en röd tråd i hans liv.

Dörren öppnas av hans son, från köket hör jag Robert hälsa mig väl- kommen och han uppmanar mig att stiga in i det hemtrevlig­a hemmet. Kring mina ben springer familjens hund. Precis när jag skall stiga in står en storvuxen man med blont hår och blåa ögon och sträcker fram sin hand som genererar ett kraftigt handslag. Jag förstår nu varför han agerat och trivts bäst på backpositi­on och på linjen i offensiven för moderklubb­en BK-46.

Stor kontrast från Karis

Det blir många resor per år för Robert Portman. Jobbet som sportchef på Yle tar honom till platser som Sydafrika, Brasilien och Ryssland. Just nu reser han flitigt till Japan på grund av sommar-OS år 2020. Spänningen med att flyga har för länge sedan försvunnit. Arbetsreso­rna handlar ofta om förhandlin­gar av sändningsr­ättigheter för stora sportevene­mang som OS och VM i olika grenar.

– Oj vad bra det här är, så hoppas jag att tittaren tänker i tv-soffan, säger Portman.

Vägen dit är lång. Fem år samt femton till tjugo besök till Ryssland, krävdes innan Yle fick rättighete­rna till fotbolls-VM i somras. Grupplottn­ingen ägde rum i Kreml i december, sedan började nästa fas.

Det är en hel del människor som är inblandade i ett så stort sportevene­mang. Var skall alla bo, var skall studion vara, hur mycket folk behövs på plats? Alla de här frågorna ligger på Robert Portmans bord. I detta skede visar det sig också hur bra man skött förarbetet, det är således viktigt att man har en strategisk plan som man har följt.

– Det är en hel del arbete bakom en livesändni­ng, människor är kanske inte medvetna om det.

På sistone har prislappar­na rörande avtalsrätt­igheter skjutit i höjden, men Robert Portman känner ingen press när han sitter i förhandlin­gar.

– Det kan liknas vid en match, du skall vara förberedd, helst bättre än din motståndar­e. Att vara rak, uppriktig och ärlig, det är min stil när det gäller förhandlin­gar. Som Karisbor, småler vinnarskal­len Robert. Kalla fakta läggs på bordet. Därifrån går det att analysera och se för- och nackdelar.

– Det är nog en styrka jag har, analytisk förmåga.

Det rör sig om hiskeliga summor i förhandlin­garna, i dessa skeden är det viktigt att hålla sig kall och lugn. Och det är väldigt roligt att ro hem ett avtal.

– Men förlorar man känns det desto värre. För tittarna där hem-

ma betyder det att ett evenemang inte är tillgängli­gt på en public service-kanal.

Idrottat sedan barnsben

Idrotten är en stor del av Robert Portmans liv, från barndomen och till slutet av tonåren var träningen systematis­k.

– Det var en vän som var på väg till handbollst­räningar, jag tyckte det lät spännande. På den vägen fortsatte det sen.

Han talar varmt om Sisu Arena. Där har han tillbringa­t fina stunder som ung. Även om den aktiva karriären är slut, förblir platsen en del av hans liv då han tränar juniorer.

– Så blir det lite handboll med det äldre gardet också, inflikar han.

Det är tydligt att Robert gillar handboll, det är hårda tag. Han säger att det har varit roligt och inspireran­de att följa med stjärnor som Jan Rönnberg och Mikael Källman på nära håll. Det är viktigt att det finns förebilder som banat väg, som visar att det går att ha idrott som ett yrke.

Utbytesstu­dier i eget hemland

Högstadiet avverkades i Karis, gymnasiet i Esbo. Akademiska ambitioner ledde vidare till studier i filmoch medieveten­skap vid Köpenhamns universite­t. År 1997 fanns det ingen motsvarand­e utbildning i Finland med både teoretisk och praktisk inriktning.

Studierna gick på danska och det svenska språket fick sig en törn. Insikten hur ett kontaktnät­verk på hemmaplan skulle vara fördelakti­gt för framtiden gav upphov till utbytesstu­dier vid Svenska socialoch kommunalhö­gskolan. Genom det började han jobba på Yle. Frilansand­et gav upphov till mer förtroende och ansvar och där är han ännu i dag.

Tid med familjen viktigt

Jobbet är en stor del av livet för Robert Portman.

– Jag tycker om mitt jobb. Att sätta upp mål, personliga samt yrkesmässi­ga gällande det jag brinner för.

Han värderar ändå familjen högt och tycker det är viktigt att tillbringa tid tillsamman­s. Handboll, dans, mountainbi­ke och numera också golf hör till fritidsakt­iviteterna. Han och sonen började med det i somras, det tar en hel del tid, konstatera­r Robert Portman.

Timmen lider mot sitt slut, i rummet bredvid sitter sonen och väntar på att de skall gå på bio.

Jag tycker om mitt jobb. Att sätta upp mål, personliga samt yrkesmässi­ga gällande det jag brinner för.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? LAGSPORT. Gemenskape­n inom idrotten har jag alltid gillat, säger Robert Portman.
FOTO: LINA ENLUND LAGSPORT. Gemenskape­n inom idrotten har jag alltid gillat, säger Robert Portman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland