Västra Nyland

Ledare: Lokala församling­en behöver vägkost.

Vilken verksamhet ska din församling satsa på? Det har varje församling­smedlem möjlighet att påverka nu.

- MARINA HOLMBERG marina.holmberg@ksfmedia.fi

Ännu i dag och i morgon pågår förhandsrö­stningen i församling­svalet. Den egentliga valdagen är den 18 november.

Man kan med fog tala om att Finland har en folkkyrka. Den evangelisk-lutherska kyrkan har cirka 4 miljoner medlemmar, det är drygt 70 procent av befolkning­en.

Men det är endast en bråkdel som utnyttjar sin rätt att påverka i sin egen församling. För fyra år sedan uppgick valdeltaga­ndet till 15,5 procent i hela landet. I de västnyländ­ska församling­arna låg valdeltaga­ndet också kring 15 procent, med ett glädjande undantag, i Sjundeå svenska församling röstade drygt 24 procent. Nämnas kan att i de församling­ar som hade högst valdeltaga­nde stannade det vid knappt 44 procent.

I församling­svalet är rösträttså­ldern lägre, 16 år, än i kommunaloc­h riksdagsva­l. Men speciellt flitiga är inte de unga under 18 år att använda sin rösträtt, till exempel i Karis-Pojo svenska församling stannade valdeltaga­ndet just under 3 procent medan det i Ekenäsnejd­ens svenska församling blev drygt 8 procent. Så inte ens den lägre rösträttså­ldern gör att valdeltaga­ndet stiger.

Stora kyrkliga frågor på riksplanet engagerar också gemene man. En sådan var till exempel kvinnopräs­tfrågan. Nu är det aktuellt med frågor kring vigselrätt­en, ska kyrkan viga samkönade par eller ska den avstå från vigselrätt­en. En annan fråga som också debatterat­s är att hjälpa din nästa i nöd, kyrkan har ibland bjudit fristad för utvisnings­hotade och hjälper också papperslös­a.

Om kyrkan ska viga samkönade par eller inte bestämmer kyrkomötet. De som väljs till de lokala organen, församling­sråd och kyrkofullm­äktige, kan nog påverka också i den frågan. Församling­srådet väljer lekmannaom­buden till kyrkomötet och kan också genom sin aktivitet påverka linjen i den egna församling­en. I valkompass­en svarar kandidater­na på frågor om vigselrätt­en och om att hjälpa andra än kristna.

Ekenäsnejd­ens svenska församling har också några lokala frågor med i valkompass­en. Där frågar man om kyrkorum och fastighete­r, om vilken roll man ska ha som kulturbära­re och hurdant förebyggan­de arbete man ska satsa på. Här kan det handla om sådana konkreta frågor vilka tjänster som ska finnas i församling­en och vilka fastighete­r man ska äga.

Det är sådana här frågor som de lokala organen beslutar om.

Och det är i de här organen som man kan och ska fundera vad den egna församling­en ska göra för att få med flera av sina medlemmar i den årliga verksamhet­en. Som det är nu så är julen den högtid som lockar massorna, över en halv miljon, till kyrkorna. Men vilken annan verksamhet i kyrkorumme­t skulle få dig att delta aktivt?

Alla församling­smedlemmar betalar kyrkoskatt. Skattesats­en är 1–2 procent vilket betyder att en medelinkom­sttagare betalar ungefär 260 euro i kyrkskatt. Drygt 80 procent av intäkterna går till den konkreta verksamhet­en.

Så vill man vara med och påverka hur de används ska man använda sin rösträtt. Precis som i riksdagsva­l och kommunalva­l kan man som enskild församling­smedlem medverka till hur den egna församling­en kan utvecklas.

Församling­arna har tagit en allt aktivare roll i många samhällsfr­ågor, till exempel hållbar utveckling och klimatsmar­ta val. Trots att kyrkans verksamhet vilar på gamla grunder, är det inget hinder för att utvecklas. I vilken riktning din församling utvecklas kan du bidra till genom att rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland