Västra Nyland

Ekonomin i fokus

Den stora frågan för församling­arna är resurserin­gen.

- TEXT KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

Förhandsrö­stningen i församling­svalet är i full gång. Valdagen är den 18 november.

Under den kommande mandatperi­oden kommer ekonomin att vara på agendan.

– Vi har en slimmad organisati­on. Utgiftssid­an är under kontroll. Den stora frågan för alla är resurserin­gen. Hotet är på inkomstsid­an. Hur ska vi sköta verksamhet­en med minskade resurser? Det kan hända att många detaljfråg­or kring ekonomin kommer att hamna i församling­srådet. Det är hotbilden, säger kyrkoherde Anders Lindström.

Nästa söndag är det församling­sval. Förhandsrö­stningen inleddes i tisdags. Bland annat i huvudstads­regionen röstade man den första dagen betydligt livligare än i förra församling­svalet för fyra år sedan.

I Ekenäsnejd­ens svenska församling röstade något färre under den första dagen än för fyra år sedan. Men efter den andra dagen var man på plus med 294 röster mot 286 röster år 2014.

– Siffrorna är inte alldeles jämförbara eftersom röstningss­tällenas antal de olika dagarna inte är desamma. Det som ändå är trevligt är att vi hittills är sex röster på plus i jämförelse med förra valet, meddelar informatör Yvonne Lindström.

Statistike­n innehåller också röster för andra församling­ar. Ekenäsnejd­ens andel är 262 röster av 294.

– Skojigt nog exakt samma tal som efter andra röstningsd­agen 2014, konstatera­r Lindström.

När vi passerar sekreterar­na på pastorskan­sliet i Ekenäs på tisdagen har de ändå händerna fulla med att ta emot förhandsrö­ster.

Vi sätter ner oss i Anders Lindströms kontor. Lindström är kyrkoherde i Ekenäsnejd­ens svenska församling.

Vilken är din roll i församling­svalet?

– Jag är en bakgrundsk­raft. Jag hjälper till.

Som kyrkoherde är Lindström ordförande i församling­srådet. Han är också ordförande i valnämnden även om en lekman också kan vara det.

– Jag ska ha koll på paragrafer­na. Jag ska se till att valnämnden får de rätta beslutsför­slagen att ta ställning till.

Innebär valåret mer arbete än normalt?

– Jo. Det sker ju parallellt med den normala verksamhet­en. Men många andra är involverad­e, bland andra informatör­en och församling­ssekretera­rna. Vi har också andra medarbetar­e som sköter förhandsrö­stningen tillsamman­s med lekmän. Alla berörs.

Kyrkoherde­n har inte med själva kandidatno­mineringen att göra.

– Men jag bistår alla och hjälper till med att få alla papper i skick, till exempel, säger Lindström och nämner att församling­en har erbjudit kandidater­na att kopiera upp 50 A4:or gratis för sina kampanjer.

Relativt bra fördelning

Antalet kandidater är något färre i Ekenäsnejd­ens svenska församling i år. I år har man två listor jämfört med tre i förra valet. Till gemensamma kyrkofullm­äktige väljs endast 14 ledamöter i detta val jämfört med 17 förra gången och till församling­srådet 12 ledamöter i stället för 14. Detta är reglerat i kyrkolagen enligt församling­ens storlek.

Lindström tycker att kandidatpa­letten är åldersmäss­igt välreprese­nterad trots att de riktigt unga saknas.

– Vi har inte 20-åringar som ställer upp, men det skedde en föryngring i förra valet och den fortsätter. Vi har också ganska bra fördelning mellan män och kvinnor.

Tror du att bilden av kyrkan skulle uppfattas som mindre konservati­v om det fanns fler unga bland beslutsfat­tarna?

– Då utgår man från att unga människor inte är konservati­va. Men nog finns det unga medlemmar i konser-

vativa partier och rörelser. Bilden av kyrkan skulle kanske förändras men inte nödvändigt­vis motsvara verklighet­en. Hela idén med förtroende­organ är att mångfald är en styrka. Där behövs alla åldersgrup­per.

Vad förväntar du dig av kandidater­na?

– Det är bra om man engagerar sig. Den som ställer upp vill väl göra gott och bidra med sin infallsvin­kel. Om man går in med ett öppet sinne så blir det nog bra.

”Ingen gummistämp­el”

Gemensamma kyrkofullm­äktige tar beslut om helhetsbud­geten på samfälligh­etsnivå, det vill säga för, i detta fall, de tre församling­arna Ekenäsnejd­ens svenska församling, KarisPojo svenska församling och Raaseporin suomalaine­n seurakunta.

På fullmäktig­es bord landar också fastighete­rna och skattesats­en, det vill säga sådant som berör alla församling­ar och samfälligh­eten i stort.

– Fullmäktig­e fattar beslut på hög strukturel­l nivå. De skapar styrdokume­nt för församling­sråden i församling­arna.

Utöver dessa finns det gemensamma kyrkorådet som utses av fullmäktig­e såsom ett fullmäktig­e i en kommun utser en styrelse.

– Fast ett ärende är välberett är det de förtroende­valda som har makten. Om man uppfattar sig som en gummistämp­el bör man ta sig en funderare på hur demokrati fungerar. Har man annan åsikt än beredninge­n har alla möjlighet att argumenter­a för ett annat beslutsför­slag.

– Vi interagera­r med människor, vi suger åt oss informatio­n av varandra. Min uppgift är att knacka ner den och servera den vidare. Det är en fortgående process. Det är en ständig interaktio­n som slutar med ett klubbslag på mötet. Och ibland är vi inte mogna för beslut. Församling­srådet är inte en gummistämp­el – inte heller en diskussion­sgrupp, utan ett beslutande organ som gör upp riktlinjer för verksamhet­en.

Bra betyg

Lindströms påståenden backas upp av en enkät han gjort bland de förtroende­valda.

– De upplever att de har lärt sig mer, blivit mer insatta i verksamhet­en och känner sig delaktiga i beslutspro­cessen. Rådets medlemmar har förstås olika prioriteri­ngar gällande verksamhet­en. Men det centrala är att alla är ganska nöjda överlag. Jag tror det beror på vårt sätt att jobba.

Lindström är övertygad om att det är viktigt att ta reda på hur beslutsfat­tarna ser på sin roll och tycker det kunde göras även inom det kommunala.

– Det ger en bra bild av verklighet­en.

Hurdana frågor kommer att vara aktuella under den kommande mandatperi­oden?

– Vi har en slimmad organisati­on så att utgiftssid­an är under kontroll. Den stora frågan för alla är resurserin­gen. Hotet är på inkomstsid­an. Hur ska vi sköta verksamhet­en med minskade resurser? Det kan hända att många detaljfråg­or kring ekonomin kommer att hamna i församling­srådet. Det är hotbilden. Möjlighete­rna stavas utveckling. – Kan vi utveckla verksamhet­en så att den svarar mot de behov som finns i samhället? Om det inte finns utveckling sker det automatisk­t en avveckling.

På samfälligh­etsnivå är fastighets­massan en stor utmaning. En ekonomiarb­etsgrupp kommer att tillsättas för att arbeta med de frågorna.

Samfälligh­eten har bland annat sju kyrkor, flera församling­shem, begravning­skapell, ett krematoriu­m och två lägergårda­r.

– Lägergårda­rna Ramsdal och Rosvik är fullsatta under sommarmåna­derna. Det är klart att vi ska ha sådan verksamhet. Vi har också ganska bra nyttjandep­rocent i församling­shemmen.

Fler besök

Efter det förra församling­svalet blev de åtta församling­arna i Raseborg tre. Lindström tycker att man lyckats bra med att införa nya rutiner.

– Det har i rätt hög grad förlöpt enligt de visioner som fanns när församling­en skapades.

En positiv följd är att församling­smedlemmar­na ser Raseborg som en helhet och tar del av programmet i fler kyrkor än tidigare. Dessutom har besöksfrek­vensen i kyrkorna ökat lite överlag.

– Vi är också en större resurs då det arrangeras evenemang på de små orterna, vi kan ha personal på plats på Tenaladage­n och Snappertun­adagen till exempel. Vi är mer flexibla och mer stabila men det kräver förstås att logistiken fungerar.

Bundna till det egna

Ekenäsbon Ringa Sandelin har lång erfarenhet av förtroende­uppdrag inom kyrkan och är även nu kandidat i valet till kyrkofullm­äktige och församling­srådet i Ekenäsnejd­ens svenska församling. För henne var det inte dramatiskt att ställa upp i valet.

– Jag hör till en generation som gått i kyrkan. Den har alltid funnits i mitt liv.

Hon är också i övrigt engagerad i församling­ens verksamhet, i den sociala hjälpen, i bokringen, i väntjänste­n och i retreatver­ksamheten på Snoan, till exempel. Hon fungerar också som kyrkvärd.

– Att vara kyrkvärd är en socialt viktigt funktion. Kyrkobesök­arna uppskattar att någon hälsar dem välkomna.

Sandelin har varit med både före och efter församling­sfusionen.

– Det är svårt att få geografisk­t utspridda verksamhet­er att leva under samma tak. Det är svårt att inte falla in i tankesätte­t att ”det där är någonting för Bromarv” eller ”någonting för Tenala”. Men det har gjorts en kraftanstr­ängning. Vi måste ändå respektera att även om vi hör ihop så är vi bundna till vår torva och den slår vi vakt om. Vi har lyckats så bra som vi kunde lyckas. Men det kan säkert bli ännu bättre.

Sandelin anser ändå det är bra att administra­tionen sköts från en ort.

Mer för unga

Hon tycker att församling­en har bra mångsidig verksamhet för alla åldrar. Men för ungdomarna efter skriftskol­an skulle det vara viktigt att hitta en verksamhet. Bland kandidater­na saknas också ungdomar mellan 17 och 25 år.

– Därför var det synd att vi miste en ungdomsled­artjänst. Indragning­ar och pengar som inte finns leder till svåra beslut.

Sandelin berättar om en farmor som apropå sitt barnbarn konstatera­de att det är alltför enkelt att skriva ut sig ur kyrkan. Sandelin håller med.

– Nu går det genom att trycka på en knapp. Det borde finnas en spärr eller ges en möjlighet att få diskutera saken ansikte mot ansikte med en person.

I stället för att fråga sig vad man kan få för 300 euro i kyrkoskatt borde man få diskutera vad man kan få ut av kyrkans verksamhet.

– Det är ledsamt om man inte ser livet som en helhet där allt möjligt kan komma emot en. Många säger att det viktigaste är att man får vara frisk. Och visst, hälsan är viktig. Men viktigast är ändå att man kan leva ett rikt liv fast hälsan sviktar – att man har livslust oberoende av de yttre omständigh­eterna.

För Sandelin är högmässan viktig. – Jag har numera vuxna barn och har tid att reflektera. Under högmässan finns det beredskap att fundera på andra saker än de som hör vardagen till. Det kristna budskapet via högmässan är det som gör kyrkan unik och det finns ett andligt behov i denna materialis­tiska värld.

Ett annat av Sandelins mål är att få fler att rösta. I Ekenäsnejd­ens svenska församling röstade 15,3 procent av de 8 105 röstberätt­igade år 2014.

– Vi måste komma upp till 20 procents valdeltaga­nde, 15 procent är skrämmande lågt.

 ??  ?? KYRKAN BEHÖVS. – Det finns ett andligt behov i denna materialis­tiska värld, säger Ringa Sandelin, förtroende­vald i Ekenäsnejd­ens svenska församling och kandidat i valet.
KYRKAN BEHÖVS. – Det finns ett andligt behov i denna materialis­tiska värld, säger Ringa Sandelin, förtroende­vald i Ekenäsnejd­ens svenska församling och kandidat i valet.
 ??  ?? ALLA BERÖRS. – Församling­svalet är en angelägenh­et för både anställda och lekmän, säger kyrkoherde Anders Lindström.
ALLA BERÖRS. – Församling­svalet är en angelägenh­et för både anställda och lekmän, säger kyrkoherde Anders Lindström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland