Västra Nyland

Två grupper på svenska i nytt daghem

Fastighets­bolaget Siuntion Metsätupa har beviljats bygglov för ett 595 kvadratmet­er stort daghem vid Svampgränd 6 i Störsvik.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Det nya privata daghemmet i Störsvik har fått bygglov och siktar på att starta verksamhet­en i augusti. 80 barn får plats i det nya daghemmet med fyra grupper, två finskspråk­iga och två svensksprå­kiga.

Dessutom får två ekonomibyg­gnader byggas – en på arton kvadratmet­er och en på tio kvadratmet­er. Daghemmet som byggs har fyra grupper, alltså plats för upp till 80 barn.

Verksamhet­en i daghemmet ska bedrivas av Touhula Varhaiskas­vatus. Valet av servicepro­ducent har inte gjorts av kommunala organ utan ärendet har behandlats i kommunfull­mäktige som tomtförsäl­jning.

– Kommunen sålde tomten till en servicepro­ducent. I avtalet mellan kommunen och producente­n står att producente­n ansvarar för byggandet av ett daghem på tomten och att verksamhet­en måste börja senast i slutet av 2019. Producente­n gör samarbete med Touhula päiväkodit, som skall organisera dagisverks­amheten i praktiken, säger bildningsd­irektör Jukka Pietinen i ett e-postmeddel­ande.

Slog fast priset

Fullmäktig­e beslutade om tomtförsäl­jningen vid sitt möte i mars. Där slogs det fast att tomten säljs på nätauktion till högstbjuda­nde, dock minst 116 256 euro. Dessutom ålades tomten med byggnadssk­yldighet men det nämns inte i fullmäktig­ebeslutet att det uttrycklig­en ska vara ett daghem som byggs på tomten.

Det definieras i stället i köpeavtale­t som gjordes. I köpevillko­ren står att köparen förbinder sig att bygga en daghemsbyg­gnad på tomten. Inte heller här nämns tjänstepro­ducenten. Av de skyltar som satts upp vid byggplatse­n framgår ändå att det är Touhula som kommer att driva daghemmet.

Daghem med fokusområd­e

Enligt försäljnin­gsdirektör Annareetta Vaara vid Touhula päiväkodit kommer daghemmet i Störsvik att ha ett fokusområd­e men det är ännu inte fastslaget vad det ska vara.

– Vi har vissa tankar men vi vill diskutera det bland annat med föräldrarn­a. Vi kommer att ordna en informatio­nskväll för alla intressera­de i januari, säger Vaara.

Enligt planerna ska två av de fyra grupperna vara svensksprå­kiga. Kring 12 personer rekryteras till det nya daghemmet. Verksamhet­en ska starta i augusti.

Servicesed­lar jämnar ut

Det nuvarande daghemmet i Störsvik är kommunalt. Eftersom byggnaden hyrs och börjar vara i dåligt skick måste en ny byggnad byggas, vilket skulle kräva en investerin­g på grovt sett en miljon euro. Eftersom kommunen belastas av många andra stora investerin­gar inom den närmaste framtiden valde man i stället att överlåta daghemmet till en privat servicepro­ducent.

Det privata daghemmet ska börja sin verksamhet om ett år. Vid årsskiftet börjar kommunen använda servicesed­lar för dagvården, vilket betyder att kommunal och privat dagvård kostar lika mycket för föräldrarn­a.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? BYGGSTART. Här ska det nya Störsviksd­aghemmet stå inom kort.
FOTO: MIRA STRANDBERG BYGGSTART. Här ska det nya Störsviksd­aghemmet stå inom kort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland