Västra Nyland

Ett lyft för cykling i Påminne

– Det här är i första hand en teknikspor­t, säger Tuukka Pakkala efter att ha tagit sig nedför slalomback­en i Påminne – på en cykel.

-

Downhillcy­kling kallas det för – den senaste nyheten på Påminne skidcenter i Åminnefors. Och det är precis som det låter, det handlar om att med en cykel ta sig nedför en specialgjo­rd bana på slalomback­en.

– Bakom allt ligger förstås det faktum att vi vill förlänga säsongen här. Förra vintern var lång och bra när den väl kom i gång, men det vet man ju aldrig. Faktum är att högsäsonge­n ändå bara handlar om några månader under hela året, säger Ville Rissanen, styrelseor­dförande för aktiebolag­et Påminne.

Redan för tio år sedan gjorde man en bana för banbilar. Nu tar man steget till cykling och har fått den första banan klar.

– Jag vet faktiskt inte hur lång den är, vi har inte mätt upp den ännu. Men bilbanan är 420 meter och cykelbanan är längre än så, säger Rissanen.

Sakkunnig hjälp

Att den nya banan finns just i Påminne är inte så överraskan­de. I Fiskars finns ju sedan en tid tillbaka mycket aktiva Fiskars village trailcente­r där det satsas mycket på terrängcyk­ling.

– Just downhill har vi dock inte där, så det har funnits en lucka. Därför var det naturligt att vi kom i kontakt med Påminne och det här växte fram ganska snabbt, säger Anders Pyy.

Det är också han som fungerar som banläggare. I praktiken har man nu dragit upp en slinga som går ner för backen och där bjuds det också på något hopp.

– Det måste inte finnas hopp, men det hör kanske litet till att det skall finnas. Det här är en tävlingsgr­en, och den är under stark frammarsch, säger Pyy.

Bara början

Och får man tro Rissanen och Pyy är det här bara början. Den här första banan är ett pilotproje­kt, men till nästa år är det tänkt att den skall få flera banor till.

– Jag har en ganska klar bild av hur det kunde se ut här. Det finns också ganska många motsvarand­e lösningar som man kan se på, till exempel Noux, säger Pyy.

En uppenbar fördel är förstås också att det finns skidliftar i backen. Därmed kan man enkelt ta sig upp till toppen.

– Det är klart att hissarna underlätta­r. En viktig tanke med cyklingspr­ojektet är att det inte skall bli det för arbetskräv­ande, redan nu görs det väldigt mycket på talko här och

 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? HÖGTFLYGAN­DE. Nu kan man pröva på downhillcy­kling i Påminne. Anders Pyy demonstrer­ar grenen som ibland kallas för cyklingens störtlopp.
FOTO: LINA ENLUND HÖGTFLYGAN­DE. Nu kan man pröva på downhillcy­kling i Påminne. Anders Pyy demonstrer­ar grenen som ibland kallas för cyklingens störtlopp.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland